Premiera suedeză a filmului „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, la ICR Stockholm

  • Recomandă articolul

Lungmetrajul regizorului român Adrian Sitaru, „Ilegitim”, răsplătit printre altele cu Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă), la ediţia de anul trecut a Festivalului de Film de la Berlin, va putea fi vizionat în premieră suedeză la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, luni, pe 27 martie, de la ora 18:00, în cadrul celebrării Lunii Francofoniei din Suedia.

Filmul, o coproducţie Domestic Film, Film Produkcja (Polonia) şi Damned Films (Franţa), este unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani şi spune povestea a doi fraţi şi a iubirii lor ilegitime. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Lungmetrajul „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost selectat în cadrul secţiunii Forum la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Forum este secțiunea cea mai îndrăzneață a Berlinalei, prezentând anual filme care pun accent pe avangardă şi pe scindarea unor peisaje cinematografice încă necunoscute.

Adrian Sitaru (n. 1971) a realizat atât filme de scurtmetraj, cât şi filme de televiziune, dintre care cel mai cunoscut, „Valuri” (2007), a câştigat mai multe premii. Primul său film de lungmetraj, „Pescuit Sportiv” (în Franța a fost lansat sub titlul de Picnic) a fost selectat la festivalurile din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” în Angers (Franța, ediția 2009). În anul 2010, filmul său de scurtmetraj „Colivia” a primit premiul serviciului german de schimburi academice (DAAD) în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Cel mai recent film al său, „Fixeur” a fost prezentat anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, la secțiunea Cinematografie Contemporană.

Comunicat de presă ICR Stockholm

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }