Institutul Cultural Român Bruxelles organizează pentru cei mai mici cititori ai Şcolii Europene nr. 4 ateliere de teatru şi desen care au ca punct de plecare cartea Leonor şi zânele a autoarei Maria Postu, cu ilustraţii semnate de Martina Garcia Aranda.
Leonor şi zânele (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj, 2017), în ediţie bilingvă română-franceză, prezintă importanţa protejării mediului înconjurător şi îndrumă copiii spre deprinderea unei atitudini ecologice.
Atelierele au loc în zilele de 5 şi 6 aprilie, la Şcoala Europeană nr. 4 din Bruxelles, şi sunt destinate elevilor cu vârste între 4 – 10 ani.
“Este fascinant felul în care teatrul îi atrage pe elevi într-o experienţă a comunicării, a exprimării emoţionale şi a imaginaţiei. Această formă de artă deschide noi orizonturi expresive copiiilor şi îi îndrumă spre un sens artistic esenţial al vieţii lor. Fiecare moment teatral reprezintă o experienţă umană plină de culoare, mişcare şi trăiri.”, declara Maria Postu pentru ICR Bruxelles.
În cadrul atelierelor de teatru, elevii îşi vor îmbogăţi inteligenţa emoţională şi capacităţile comunicaţionale prin interpretarea personajelor din carte după un scenariu scris de autoare. La atelierele de desen elevii vor experimenta diverse tehnici artistice precum desenul, colajul şi pictura, în vederea diversificării culturii vizuale şi a dezvoltării spiritului estetic de observaţie.
Maria Postu este poetă, prozatoare şi profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional bilingv George Coşbuc (Bucureşti). Printre lucrările sale literare cele mai recente se numără volumul de poeme Cutia poştală a cerului (Ed. eLiteratura, Bucureşti, 2014), eseul „Imaginarul puterii în proza română” (Ed. Tipo Moldova, Iaşi, 2013) şi volumul de proză scurtă Povestiri de trezit adulţii (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2011). La competiţiile de creaţie şi literatură naţionale şi internaţionale, Maria Postu a primit distincţii printre care, premiul pentru eseu la Concursul Internaţional “Memoria Slovelor” (Vâlcea, 2016) şi diploma Francofoniei la Concursul de poezie Europoezie (Paris, 2013).
Cu o pregătire în domeniul juridic, Martina Garcia Aranda este în prezent studentă la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles. Pe lângă expoziţiile de grup la care a participat, ilustratoarea este implicată în proiecte de educaţie plastică precum atelierele de desen pentru copii de la Academia regală (iulie 2017).
Ziua internaţională a cărţii pentru copii este sărbătorită anual, în întreaga lume, pe 2 aprilie, (data naşterii scriitorului danez Hans Christian Andersen) şi vizează încurajarea lecturii în rândul celor mai tineri cititori.
Comunicat de presă ICR Bruxelles