Istoria de lîngă noi
- 05-05-2017
- Nr. 870
-
Alexandru TUDORIA
- OPINII
- 1 Comentarii
Trebuie să ne bucure sau să ne întristeze faptul că vecinii noștri suferă de probleme economice și sociale asemănătoare cu ale noastre, în procesul, ce pare fără sfîrșit, al desprinderii de vechea societate comunistă? New York Times are avantajul unei perspective mai largi decît a fiecărei țări est-europene luate în parte. Aflăm astfel că tinerii din capitalele Ungariei, Bulgariei, Slovaciei, Poloniei sau României protestează în ultima vreme împotriva guvernelor lor, nemulțumiți de oferta politică și economică a partidelor ajunse la conducere prin procedee mai mult sau mai puțin populiste și care acum se agață de putere prin toate mijloacele, inclusiv prin metode de forță. Sînt cenzurate și li se pune botnița ziarelor și televiziunilor care critică guvernele și, dimpotrivă, sînt răsplătite cu bani de la buget posturile favorabile conducătorilor (cunoaștem metoda, ne-o amintim din vremea lui Adrian Năstase). Aceste guverne dau mai toate vina pe „agenturili străine“ (cum îi plăcea și Tovarășului să zică), pe influențele externe de tip Soros (Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, finanțată de Soros, fiind în centrul dizgrației lui Viktor Orban), care ar urmări să destabilizeze democrațiile est-europene. Dincolo de gogoșile propagandistice ale guvernanților, rămîne trist și grav un fapt real, care se petrece ca o consecință […]
Libertatea de expresie este o cucerire măreață a anului 1989 în estul continentului. Situția &soarta tinerilor din estul continentului decide soarta acestei părți al UE27.
… „…. Trebuie să ne bucure sau să ne întristeze faptul că vecinii noștri suferă de probleme economice și sociale asemănătoare cu ale noastre, ….. Aflăm astfel că tinerii din capitalele Ungariei, Bulgariei, Slovaciei, Poloniei sau României protestează în ultima vreme împotriva guvernelor lor, nemulțumiți de oferta politică și economică a partidelor ajunse la conducere prin procedee mai mult sau mai puțin populiste și care acum se agață de putere prin toate mijloacele, inclusiv prin metode de forță. Sînt cenzurate și li se pune botnița ziarelor și televiziunilor care critică guvernele și, dimpotrivă, sînt răsplătite cu bani de la buget posturile favorabile conducătorilor (cunoaștem metoda, ne-o amintim din vremea lui Adrian Năstase). Aceste guverne dau mai toate vina pe „agenturili străine“ (cum îi plăcea și Tovarășului să zică), pe influențele externe de tip Soros (Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, finanțată de Soros, fiind în centrul dizgrației lui Viktor Orban), care ar urmări să destabilizeze democrațiile est-europene. Dincolo de gogoșile propagandistice ale guvernanților, rămîne trist și grav un fapt real, care se petrece ca o consecință a acestei nemulțumiri, iată, în tot Estul Europei post-comuniste: plecarea masivă a tineretului afară…. „….
Fără mari eforturi se poate constata cum modelul „francez” de confruntare politică, (preluat de mult timp 1919-1939 & 1990-2017 în est), zguduie azi democrațiile tinere din est. Scindarea continentului & UE27 e bine documentat de autor. Franța ne atrage atenția 2017 în mod exemplar. Scindarea societății franceze, „model” mult timp pentru regimurile de la București, s-a mărit la turul I cu 19 % J.L. Melonchon și 21 % Front National & Marine Le Pen, două extreme anti UE27, două extreme politice cu ideologie populist naționalist- protecționistă. Mișcarea suveraniștilor- naționaliști e o amenintarea gravă pentru uniunea noastră pluralistă UE27, uniune în diversitate. Viitorul e deschis. Din păcate azi și mîine e așa cum l-a prezentat autorul. Brain drain scade din ce în ce mai mult șansele democrațiilor în estul UE27. Care antidot? Care soluții? Descentralizare cu reducerea considerabilă a numărului de budgetari în administrația publică?
E prea trist dureros ca să meargă așa mai departe!