Ziua Dream theater (video)
- 02-06-2017
- Nr. 874
-
Andrei ZBÎRNEA
- Arte
- 3 Comentarii
Am vrut să scriu o cronică de concert în care să existe un balans de alb rezonabil între obiectiv și subiectiv. Mi-ar fi plăcut să o pot pune pe hîrtie imediat ce spectacolul s-a încheiat, riscînd astfel să omit anumite aspecte, pe care doar o analiză ulterioară (de cele mai multe ori lucidă) o poate trata. Concertul Dream Theater de la București, al patrulea pe care americanii îl susțin în țara noastră (București 2002, București 2014, Cluj și București 2017), nu mi-a permis să las lucrurile la voia întîmplării. Deși construită într-o ramă extrem de precisă, povestea zilei Dream Theater în Capitală poate fi spusă în foarte multe variante, aceasta fiind doar una dintre ele. Jocul cu axa timpului îmi permite să rezum cele cîteva momente esențiale ale zilei de 20 mai 2017. Prima întîlnire offline a fanclubului Dream Theater România, discuția extraordinară cu Jordan Rudess, clăparul formației, ploaia de dinainte de concert, clipele de așteptare din Arenele Romane, concertul propriu-zis cu cele trei părti distincte și, nu în ultimul rînd, șansa extraordinară de a-i cunoaște pe toți cei cinci membri Dream Theater la un after-show. Dar să le luăm pe rînd. The Crimson Sunrise În era Internetului, oamenii uniți […]
@Sorin: era un exercitiu care a impacat si prog-ul si mainstream-ul. de acord cu ceel 3 propuneri, iar Meshuggah sint o trupa foarte draga mine. am sa caut proiectele lui Toby Driver.
@Eduard: nu detin aceasta informatie, dar stiindu-l pe jordan extrem de versatil nu m-as mira sa fie adevarat
indraznesc sa adaug si alte albume de referinta din aria prog-metal:
– Queensryche: „Operation: Mindcrime” (1988 – poate prima opera prog-metal) si „Promised Land” (1994)
– Fates Warning: „Disconnected” (2000)
– Pain Of Salvation: „Remedy Lane” (2002)
Exista si muzici mult mai laborioase si mai complicate ce pleaca din aceasta arie muzicala, cum ar fi albumele Maudlin Of The Well (in general, proiectele lui Toby Driver) sau piatra de incercare oferita de chitaristul trupei Meshuggah, singurul sau album solo de pana acum – Fredrik Thordendal’s Special Defects: „Sol Niger Within” (1997) – daca ati „prins” acest album, puteti rezona cu orice produs din aria metal progresiv.
Jordan nu are si firma lui de soft?