Prin nominalizarea lui Mihai Tudose în funcția de premier, PSD ne ia la mișto. Adică, mai elevat spus, își bate joc de noi. Sau: ne rîde în față. Un parlamentar care nu s-a remarcat prin nimic în cele cinci mandate pe care le-a avut în forul legislativ al țării, un om care a avut și are strînse legături cu SRI, Academia SRI „Mihai Viteazul“ fiind o fabrică de produs impostură academică (o cloacă păstorită de Gabriel Oprea, care a împărțit doctorate tuturor apropiaților și susținătorilor săi), un conferențiar universitar la aceeași academie, care a renunțat la doctorat pentru a nu fi acuzat de plagiat (apropo, este de verificat dacă mai predă la Academia SRI, unui conferențiar fiindu-i interzisă activitatea didactică universitară, dacă nu are doctoratul), un asemenea om devine propunerea coaliției de guvernare PSD-ALDE pentru funcția de premier. Măcar Sorin Grindeanu își făcuse facultatea „la timp“ (după spusele sale) și avea o experiență în administrația publică locală, nefiind foarte ușor să fii președinte de Consiliu Județean, cînd ai atîtea lucruri de făcut în zonele rurale ale respectivului județ.
Dar Mihai Tudose? Care sînt meritele sale, care să‑l fi făcut să fie desemnat premier, unicul candidat, cu retragerea altor opțiuni? O vorbă populară spune „să te întinzi cît ți-e plapuma“, adică „să-ți cunoști lungul nasului“. Din păcate, PSD nu are simțul măsurii atunci cînd propune un asemenea candidat. De obicei, premierii sînt fie președinți de partid, fie oameni cu notorietate în partid și în Parlament. Îi știe lumea, au dus cîteva bătălii, au inițiat cîteva legi, au avut un cuvînt de spus în partid, cuvînd care s-a auzit dincolo de ușile capitonate ale birourilor. Ați auzit, vreodată, ca Mihai Tudose să fi fost solicitat de posturile de radio sau de televiziune cu o declarație, să participe la vreo dezbatere, să fie sunat de gazetari și să i se fi cerut un punct de vedere, pe orice temă? Pe Mihai Tudose nu l-am auzit niciodată vorbind. Liviu Dragnea a mai scos un iepuraș din pălărie, într-o chestie care privește nu doar PSD, ci și guvernarea, care nu este (trebuie să reamintim!) o realitate particulară, în care împarți sticlele de vin la restaurant. Numai că realitatea nu e departe de acest moment ipotetic. Liviu Dragnea bea o sticlă de vin cu activul de partid și, la sfîrșit, cînd deja unii sînt matoliți, zice către Mihai Tudose: „Vezi că ți-am pus deoparte, la rece, două sticle de vin. Să nu le uiți, ia-le acasă. Și, da, uitasem, vezi că mîine te propun premier“.
Circulă în spațiul public diverse ipoteze potrivit cărora, între servicii, Liviu Dragnea și Klaus Iohannis s‑ar fi făcut o înțelegere. Întîi, dacă serviciile românești defilează cu Mihai Tudose, acestea nu mai sînt servicii, ci (de)servicii, pentru că, oricît securism ți-ar curge prin vene, cineva tot ar fi trebuit să spună că Mihai Tudose nu este omul potrivit la locul potrivit. Dar, probabil, acea Academie de Informații (care ar merita o restructurare, 8 cazuri de plagiat fiind cu verdict clar), creația lui Gabriel Oprea, nu are specialiști, ci doar gargaragii, doar oameni de paie și de fațadă, care reprezintă un nucleu lipsit de orice anvergură instituțională. În al doilea rînd, președintele Iohannis a dorit să afunde PSD în mîlul propriei mediocrități (funcționarea majorității parlamentare s-a verificat la votul moțiunii de cenzură, cu cîteva zile înainte; realist, nu se putea forma altă majoritate). E posibil ca Liviu Dragnea și Klaus Iohannis să fi avut o convorbire (telefonică sau față în față) în care președintele României să-i fi cerut președintelui PSD un nume de premier. Iar Dragnea, ușor buimăcit, să-și fi rotit ochii prin sala de mese și să-l găsească pe cel mai neisprăvit, cel care stătea singur și trist, doar el cu paharul pe jumătate gol (ceea ce îl scufundase într-o adîncă meditație), și care purta numele Mihai Tudose. „Gata, sefu’, am găsit“, ar fi bîiguit Liviu Dragnea, ca un elev scos la tablă cu lecția repetată în pauză.
Alegerea lui Mihai Tudose este strict opera lui Liviu Dragnea. Iar trecutul SRI al Alesului este praf în ochi. „Omul e capabil, e specialist, le are cu serviciile“, poate că asta a fost justificarea lui Dragnea (sau, cel puțin, asta a lăsat să se înțeleagă). Cînd știm foarte bine ce înseamnă Academia de Informații „Mihai Viteazul“ (cu puzderia de plagiate), e foarte greu să crezi că Mihai Tudose e „specialist în securitate națională“ (cînd ai o prefață semnată de Florian Coldea, asta miroase a cîrdășie, nicidecum a servicii organizate riguros și meticulos). E omul lui Liviu Dragnea și nu va ieși din cuvîntul lui, pentru că Mihai Tudose nu știe ce înseamnă guvernarea unei țări. Premierul Mihai Tudose va apela, mereu, la Liviu Dragnea, ca să-și lămurească sieși programul de guvernare. El n-a avut performanță la Ministerul Economiei pentru că nu s-a priceput. Și funcția de ministru era o pălărie prea mare, un buștean prea greu de dus pe lacul înghețat.
Acum, Mihai Tudose devine premier. O, ce distracție va fi în continuare! Incompetență – cîtă frunză și iarbă! PSD nu va guverna. Se va împletici, le va lăsa pe oștenele sale (Olguța Vasilescu, Gabriela Firea) să iasă pe la televiziuni, va mai face o promisiune pentru proști și naivi, dar nu va guverna. Sînt foarte curios cine va fi la Finanțe, un minister-cheie, care știe exact cum evoluăm financiar, în ce parametri. Fostul ministru, Viorel Ștefan, avea o situație exactă a evoluției economiei, a încasărilor și a eforturilor bugetare. Iar cînd partidul i-a cerut să facă un lucru inacceptabil, nu s-a dus în Parlament. Nici Viorel Ștefan, nici fostul premier Sorin Grindeanu. Pentru că, așa cum spuneam, PSD nu poate guverna cu un program nerealist, nefundamentat și iluzoriu.
În toată această devălmășie, mai trebuie pusă o întrebare: de ce, din PSD, nimeni nu i-a dat peste mînă lui Liviu Dragnea cînd a rostit numele premierului Mihai Tudose? Pentru că nu este „coaptă“ o alternativă la Liviu Dragnea. Victor Ponta nu este o variantă, Sorin Grindeanu nici atît. Iluzia guvernării amorțește spiritele revoluționare. Apropiații lui Dragnea vor avea funcții, vor fi miniștri, vine și vacanța parlamentară, cine să facă revoluție în PSD? Nu-i mai bine sub umbreluță, pe plajă? Dacă ar fi un partid social-democrat, PSD s‑ar îngrijora, ar fi măcar un freamăt, la început, nedeslușit. Cum șoferii își așteaptă miniștrii în mașini lustruite, iar salariile (mărite) intră în conturile miniștrilor și ale parlamentarilor PSD, reformarea PSD va mai aștepta. Ar fi, însă, o bună oportunitate pentru partidele din opoziție să fie intransigente cu guvernul Mihai Tudose. Am spus: intransigență? Aiurea. La toți vine vacanța, poate că, de la toamnă, opoziția (bronzată și odihnită) va conștientiza faptul că PSD nu guvernează, iar Liviu Dragnea este expresia imediată și desăvîrșită a populismului.
Rationament debil. Tudose nu e propunerea exclusiva a lui Dragnea. Iohannis avea toata libertatea sa refuze nominalizarea datorita conjuncturii favorabile creata de criza indusa de PSD. A refuzat-o pe Shaideh, o propunere mult mai decenta, chiar atunci cand PSD-ul era pe valul electoral….Si-apoi criteriile invocate chiar de el: sublime, dar incalcate cu osardie …Cel mai prost iese,deci, Iohannis…Daca a vrut sa infunde PSD-ul inseamna ca a facut un joc meschin, daca nu, inseamna ca si el e la mana serviciilor…
Poate lucrurile stau şi altfel… În primul rând, poate că Mihai Tudose e o capacitate (cu doctoratu lui plagiat cu tot), dar noi nu ştim. Ştie numai Liviu Dragnea. Şi când M.T. va performa – ieşise perfora! -, şeful lui va triumfa, şi ne va face bâzz! din buze. E o variantă. Poate M.T. e aşa cum spuneţi, dar se pricepe brici să aplice programul PSD de guvernare. Şi-l va aplica atât de bine că, la sfârşit, vom plesni din palme şi vom exclama: Uite, domle, şi noi care cârcoteam! În fine, în al treilea rând, Liviu Dragnea vrea să arate, prin contrast, că singurul inteligent, capabil, etc. este el, Liviu Dragnea, şi în final, când îi va veni momentul, să ne şi arate „capabilităţile” lui. Sigur, până atunci răbdare, s-ar putea să mai aducă vreo câteva guverne de-astea împiedicate, fiindcă abia şi-a făcut mâna…
Fie omul cat de prost, mintea vine dupa post. Nu s-a priceput la nimic si l-a facut inspector. Cum e turcul si pistolul.
Acestea in loc de cometarii.
Din pacate suntem in plina „caldura mare” caragialesca: „alesii” se grabesc sa plece in vacanta, clasa mijlocie idem asa ca tudose cu echipa sa gunoiera va avea o nemeritata liniste pana prin septembrie, cand vom redeveni activi-reactivi. Sa speram ca nu va fi prea tarziu pentru Romania.