Caravana filmului românesc” revine, în această vară la Amara, cu un program variat de filme, în cadrul secţiunii „Capodopere ale cinematografiei naţionale”, ca o continuare firească a succesului avut cu secţiunea adresată copiilor, „Cartea şi filmul”.
Proiecţiile, organizate în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Amara, vor avea loc în perioada 17 – 23 iulie a.c., la Grădina de Vară, cu începere de la ora 21.00.
Şi, pentru a oferi publicului momente de neuitat, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” vine la Amara împreună cu invitaţi speciali, ale căror nume reprezintă un reper atât în teatru, cât şi în cinematografie: Mircea Diaconu şi Horaţiu Mălăele.
Miercuri, 19 iulie, cu începere de la ora 21.00, publicul se va putea întâlni cu Mircea Diaconu care va fi prezent la proiecţia filmului „Tache”, regia Igor Cobileanski. “Tache e o comedie altfel fata de ceea ce am făcut pana acum. E o comedie de-a-ndoaselea, nu e o comedie neagră, pentru că nu are cruzimea care e, de multe ori, ingredientul principal într-o astfel de comedie. Este evident ironică, dar foarte umană, pentru că asta aduce în, primul rând, actorul Mircea Diaconu, elementul uman”, a declarat producătorul Cristian Comeagă.
Joi, 20 iulie, de la ora 20.30, spectatorii se pot întâlni cu Horaţiu Mălăele, care va susţine recitalul „Sunt un orb”. Despre acest spectacol, Horaţiu Mălăele spune: „Spectacolul Sunt un orb cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră”. Recitalul va fi urmat de proiecţia filmului „Funeralii fericite”, al cărui protagonist şi regizor este tot Horaţiu Mălăele.
Programul va fi completat de filme clasice şi comedii de referinţă din cinematografia românească, precum „Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu, „Iarna bobocilor”, regia: Mircea Mureşan, „B.D. la munte şi la mare”, „B.D. intră în acţiune”, „Cucoana Chiriţia”, regia: Mircea Drăgan.
„Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura în parteneriat cu MDV Audio Studio, 2017 fiind al cincilea an consecutiv în care îşi continuă seria evenimentelor cultural-educative.
Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
***
Programul complet al proiecţiilor din cadrul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” la AMARA este următorul:
GRĂDINA DE VARĂ
Luni, 17 iulie, ora 21.00: MIHAI VITEAZUL
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici;
Cu: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Ion Besoiu, Mircea Albulescu
Marţi, 18 iulie, ora 21.00: CUCOANA CHIRIŢA
Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Draga Olteanu Matei;
Cu: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie
Miercuri, 19 iulie, ora 21.00: TACHE
Regia: Igor Cobileanski; Scenariul: Mara Nicolescu;
Cu: Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Gabriel Radu, Mara Nicolescu
Invitat special: MIRCEA DIACONU
Joi, 20 iulie, ora 20.30: Recital HORAŢIU MĂLĂELE: SUNT UN ORB
urmat de proiecţia filmului FUNERALII FERICITE
Regia: Horațiu Mălăele; Scenariul: Adrian Lustig;
Cu: Horațiu Mălăele, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Crina Semciuc
N15 – Nerecomandat sub 15 ani
Vineri, 21 iulie, ora 21.00: B.D. INTRĂ ÎN ACŢIUNE
Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Nicolae Ţic, Mircea Drăgan;
Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin
Sâmbătă, 22 iulie, ora 21.00: B.D. – LA MUNTE ŞI LA MARE
Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Nicolae Ţic, Mircea Drăgan;
Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani
Duminică, 23 iulie, ora 21.00: IARNA BOBOCILOR
Regia: Mircea Moldovan; Scenariul: Petre Sălcudeanu;
Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Emil Hossu, Sebastian Papaiani
***
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
În cei patru ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr total de peste 90.000 de spectatori şi consemnând 2.300 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
*
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme; ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi Proiect co-finanţat de A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.).
Parteneri: Primăria şi Consiliul Local Amara
Parteneri media: Cinefan, All About Romanian Cinema – AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Agenţia de Carte, Ultima oră, Timp românesc, E-cultura info, Amos News, Roportal
Website: www.caravanafilm.ro