Open call pentru obiecte de design cehoslovac cumpărate de români de-a lungul timpului

  • Recomandă articolul

• Aduceți la Centrul Ceh obiectele cumpărate din Cehoslovacia începând cu anii `20 până în prezent
• Vrem să ştim poveştile din spatele obiectelor, pe care le vom aduna într-o expoziţie şi apoi într-un catalog
• Evenimentul are ca scop sărbătorirea relaţiilor româno-cehe de-a lungul timpului

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la fondarea Cehoslovaciei. Vrem să comemorăm acest eveniment prin organizarea unei expoziții neobișnuite la sfârşitul anului. Expoziția va conține obiecte de design și uz casnic pe care românii le-au cumpărat din Cehoslovacia sau Republica Cehă în perioada 1918 – 2017. După expoziție, toate exponatele vor fi indexate într-un catalog, care va conține detalii despre produse, dar și poveștile din spatele lor.

Foarte mulți români au avut acasă un gramofon Tesla, un set de pahare Xenia sau o lanternă My Day. Mulți dintre ei le-au cumpărat în perioada comunistă din Cehoslovacia și le-au păstrat până în ziua de azi. Prin această expoziție vrem să spunem poveștile acestor obiecte.
Facem, astfel, un apel către toţi românii, prin care îi invităm să ne arate ce obiecte ceheşti au în gospodării, obiecte cumpărate de ei sau poate de bunicii lor. Primul pas este să ne trimită o fotografie alături de cateva informaţii despre obiecte, după care vor fi selectate pentru a fi expuse. Acestea vor fi restituite oamenilor la sfârșitul expoziției. Odată strânse, obiectele vor fi indexate de către specialiști cehi, după câteva indici – anul producției, designerul, localitatea în care a fost fabricat, dacă este un produs în serie sau în ediție limitată. Toate aceste informații vor apărea în expoziție, în dreptul fiecărui exponat.
Vrem să conectăm exponate, spaţiul inaugurarea expoziției cu Ziua Națională a Republicii Cehe, care are loc pe 26 octombrie 2017. Centrul Ceh se va ocupa de amenajarea expoziției și de producerea mobilierului pentru pus la dispoziţie gratuit de partener fiind sala Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului National.
Persoană de contact: Sorina Neaga, telefon: 0724352927, e-mail: [email protected]

Comunicat de presă Centrul Ceh

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }