Nic Dobre, scriitor brașovean, autor al volumului Căldura ghețarilor (Smart Publishing, 2016) este director de programe al AntareSFest, eveniment organizat de Cubul Antares din Brașov. Prima ediție va avea loc în perioada 8 – 10 septembrie 2017.
Nic, de ce AntareSFest? Ce vă mînă pe voi în luptă, ce vreți să demonstrați cu asta… care e scopul acestui festival dedicat literaturii SF&F, dar nu numai literaturii, pentru că vom avea parte și de artă plastică, benzi desenate, film…?
De ce AntareSFest? Pentru că suntem un club SF care există din 1981 (cu mici sincope, ce-i drept, nimeni nu e perfect) şi ne dorim să avem o continuitate, să reprezentăm mult timp de acum înainte un reper în grupul fanilor de SF&F din România. Ne desfăşurăm activitatea în Braşov, oraş aflat în centrul ţării, accesibil oricui. Infrastructura turistică existentă este un alt punct de sprijin pentru demersul nostru.
Nu întâmplător ne desfăşurăm activitatea sub forma unui club, nu a unui cenaclu literar. Dorim să atragem de partea noastră creativitatea artistică dedicată viitorului şi lumilor fantastice, indiferent de formele de manifestare ale acestei creativităţi.
Şi mai presus de toate, ne dorim să atragem cât mai mulţi tineri. Doar cu literatura e mai greu în ziua de astăzi, încercăm şi cu artele vizuale. Dacă nu merge nici cu asta, intrăm şi pe zona de gaming. Nu ne dăm bătuţi!
Cine vine? Aveți invitați speciali, cum se obișnuiește la manifestările de gen? Pe cîți oameni mizați? Poți să dezvălui niște nume dintre cei care și-au achitat deja taxa de participare?
În acest an nu avem invitaţi speciali, fiecare participant e special în felul său pentru că are curajul să „pună umărul” la realizarea unui eveniment aflat la prima ediţie. Mizăm pe 60-70 de participanţi plătitori, plus încă pe atât persoane aflate în trecere, care au auzit despre AntareSFest din comunicatele de presă. Trecătorii vor veni, vor vedea despre ce este vorba şi sperăm că vor pleca cu cel puţin câte o carte cumpărată de la standurile editurilor, semnată de autorii prezenţi la manifestări. Pot să dezvălui numele editurilor participante: Nemira, Tritonic, Crux Publishing, Pavcon. Vor fi alături de noi cu multe titluri interesante şi prezentări de apariţii editoriale. Aş aminti apoi de atelierul de arte vizuale pentru copii, coordonat de Adrian Barbu şi Alexandra Gold, dar şi de „Atelierul de confecţionat poveşti fantastice”, realizat de Dan Rădoiu şi Deea Sterea. Vor veni majoritatea participanţilor care nu lipsesc de la astfel de evenimente, plus câteva persoane-surpriză. Oameni „din garda veche”, care nu au mai participat în ultima vreme la evenimente publice. Unul dintre ei se va întoarce, de peste mări şi ţări, special pentru AntareSFest! Mai multe nu spun, nu vreau să stric surpriza.
Există și o temă: Dracula și cyberfiction. De ce asta și cum va fi ea reflectată în program?
Am încercat să indicăm două repere aparent incompatibile, sub „umbrela” cărora să putem cuprinde multitudinea de subgenuri existente în science-fiction şi fantasy. Ne dorim ca încă de la început să fim gazde primitoare pentru toţi cei care îndrăgesc ficţiunea speculativă, indiferent de formele ei de manifestare. Sunt incluse în program prezentări şi dezbateri orientate strict spre aceste repere, de exemplu documentarul „Dracula şi fenomenul OZN în România”, al cărui titlu pare desprins dintr-un tabloid, însă vă asigur că se bazează pe cercetări amănunţite ale conexiunilor dintre cele două noţiuni. Sau dezbaterea „Fenomene oculte reale care au inspirat literatura fantasy și horror”, unde vor fi puse faţă în faţă relatări provenite din documente istorice şi creaţii literare de gen.
Am văzut în program mai multe dezbateri și mese rotunde la care vor participa scriitori, artiști, editori. Prezintă cîteva dintre ele, te rog.
Unele dintre ele sunt binecunoscute publicului avizat, nu aveau cum să lipsească de la AntareSFest: „Edituri versus cititori” (discuţii libere între reprezentanţii editurilor şi cititori), „Cu ochii prin reviste” (prezentarea revistelor SF&F din România, realizări şi planuri de viitor). Altele sunt mai puţin cunoscute, dar abordează teme care vor capta, cu siguranţă, atenţia participanţilor: „Literatura românească, un produs bun de export?” (discuţii despre traduceri şi publicări ale autorilor români în străinătate), „Programa şcolară – stimulent sau impediment al lecturii?” (o analiză a modulul în care sistemul actual de învăţământ produce efecte în dezvoltarea intelectuală a tinerei generaţii). De asemenea vom discuta, cred că în premieră la un astfel de eveniment, despre un subgen aparte, prea puţin cunoscut în România: fan fiction. Se ia o carte de succes sau un film, iar interacţiunea dintre personaje este reinterpretată şi/sau completată. Un membru Antares Club scrie fan fiction direct în limba engleză, inspirat fiind de filmul de animaţie Zootopia. Îndrăznesc să spun că se descurcă destul de bine. Dacă nu mă credeţi, veniţi să vă convingeţi!
În toiul banchetului (Cocktail Party – i-ați spus voi) se vor anunța premiile AntareSFest 2017. Pentru ce se vor acorda premiile? Există un juriu?
Cocktail Party este de fapt un eveniment mixt, la care aşteptăm ca participanţii să vină echipaţi pentru… cosplay. Adică vor intra „în pielea” personajului preferat, îmbrăcându-se ca el. Vom face şi o mini-paradă, în centrul istoric al Braşovului. Distracţie garantată!
Există trei categorii care vor fi premiate: „Roman” (participă toate romanele apărute în primă ediţie pe parcursul anului 2016, încadrabile în subgenurile science-fiction, fantasy sau horror), „Debut în volum” (participă toate romanele şi volumele de povestiri de debut apărute în 2016, încadrabile în subgenurile science-fiction, fantasy sau horror), „Povestiri” (participă toate povestirile apărute în antologii tipărite sau reviste online în primă ediţie, pe parcursul anului 2016, încadrabile în subgenurile science-fiction, fantasy sau horror). Nu există juriu, votul aparţine exclusiv participanţilor cotizanţi. Vorba ceea: „vox populi, vox Dei”. Votul fiind unul popular, sper ca premiile să ofere o imagine clară a percepţiei lucrărilor literare în ochii şi sufletele cititorilor.
Mulțumesc pentru răspunsuri, vă urez succes și ne vedem la Brașov, pe 8 septembrie.
Şi eu îţi mulţumesc pentru oportunitatea de a vorbi despre AntareSFest 2017. Pe curând, la hotel Capitol din Braşov!