Institutul Cultural Român din Londra vernisează, în seara zilei de 18 septembrie, o expoziţie de panouri documentare dedicate Castelului Bánffy de la Bonţida, judeţul Cluj. Realizată în cadrul proiectului A.R.T.E.C., inițiat și implementat de Fundaţia Transilvania Trust şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, expoziţia se înscrie în eforturile ICR Londra de evidenţiere, în spaţiul britanic, a remarcabilelor eforturi de conservare ale patrimoniului arhitectural românesc.
Deschisă în galeria Brâncuşi de la sediul Institutului până la data de 26 septembrie 2017, expoziţia prezintă, printr-un colaj de fotografii şi text, activităţile derulate de Fundaţie la castel. În seara vernisajului, Csilla Hegedüs, preşedinta Fundaţiei Transilvania Trust, va oferi celor prezenţi o prezentare a proiectului.
Proiectul A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary), lansat în luna noiembrie 2015, are ca principal scop promovarea patrimoniului construit ca parte a identităţii unei Europe diverse, prin metode creative de interpretare şi punere în valoare. Un element important al proiectului a fost crearea Centrului de Arte şi Meserii în Castelul Bánffy, Bonţida, care, prin activităţile sale, sprijină creaţia artistică într-un mediu istoric. Partenerii Fundaţiei Transilvania Trust implicaţi în această colaborare sunt Association des Centres Culturels de Rencontre – ACCR, Paris, Franţa, Muzeul Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, România, Uniunea Artistilor Gravori şi Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria şi Diputación Provincial de Teruel, Spania.
Cu o activitate de 20 de ani în domeniu – culegere de date şi inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare şi întreţinere, precum şi în domeniul cercetării ştiinţifice – Fundaţia Transilvania Trust contribuie, prin programe de formare profesională, la extinderea reţelei de specialişti, în acelaşi timp modelând percepţia şi mentalitatea societăţii în favoarea protecţiei patrimoniului construit. Principalul proiect al Fundaţiei este reabilitarea şi revitalizarea castelului Bánffy de la Bonţida, unde în 2001 a lansat programul internaţional de specializare în reabilitarea partimoniului construit. În 2005, la castel s-au deschis porţile centrului educaţional care oferă instruire teoretică şi practică în arealul meseriilor tradiţionale din construcţii. Pentru această activitate de restaurare prin educaţie şi educaţie prin restaurare, Fundaţia a primit marele premiu al UE, Premiul Europa Nostra, în anul 2008. Patronul spiritual al centrului educaţional este Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României. Până în prezent, Fundaţia a derulat mai multe proiecte europene, printre care 4 cofinanţate de programul cadru Cultura.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/
Comunicat de presă ICR Londra