SoNoRo Conac organizează joi, 21 septembrie, un concert la Conacul Neamțu din satul Olari, județul Olt. Concertul face parte din inițiativa SOS Conac prin care organizatorii doresc să atragă atenția asupra pericolului de degradare și de dispariție în care se află case importante din patrimoniul arhitectural românesc.
SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
Aceasta este și situația conacului Neamțu situat în satul Olari, județul Olt, o zona săracă a țării, preponderent agricolă. Fundația Pro Patrimonio care administrează lucrările de reabilitare ale clădirii încearcă recuperarea valorilor acestuia şi dezvoltarea unor programe culturale pe termen scurt, mediu şi lung. Ţinând cont de faptul că în partea de sud a ţării resursele culturale în general, şi cele arhitecturale în special, sunt insuficient exploatate şi dezvoltate, Pro Patrimonio doreşte să dezvolte în locaţia oferită de întregul ansamblu al Conacului Neamţu un centrul de educaţie, permacultură şi meşteşuguri tradiţionale.
Rezolvările cazurilor sau intervențiilor sunt întotdeauna atipice și nu pot spune că s-a născut o procedură care să rezolve problema patriomoniului nici măcar în proiectele noastre de intervenție. Suntem depășiți de realitate și tot timpul e nevoie de ajutor și sprijin pentru că degradările sunt mai rapide decât puterea noastră de intervenție. Iar mentalitățile sau modul ăsta de a înțelege intervenția sau patriomniul chiar, ca o activitate vie, nemuzeificată, reală, pe care o utilizezi în mod natural e câteodată înțeleasă greu – Şerban Sturdza – arhitect, Vicepreşedinte Fundaţia Pro Patrimonio.
Acțiunea de strângere de fonduri pe care dorește să o promoveze concertul SoNoRo Conac are ca destinație repararea acoperișului. Datorită neglijenţei şi vandalizărilor progresive acoperişul cu olane este deteriorat, parţial înlocuit cu tablă, iar şarpanta este stricată în multe locuri. Intervenţia de urgenţă trebuie facută prin conservarea şi refacerea acoperişului cu olane smălţuite. Jgheaburile şi scurgerile completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă.
Conturile în care pot fi făcute donațiile pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a conacului Neamțu sunt: Fundația Pro Patrimonio, CUI 13212145, adresa str. Pictor Verona 13, sector 1 București, ING Bank N.V. Amsterdam, sucursala Piața Romană București
– cont lei ING Bank RO50INGB0000999906569530
– cont euro ING Bank RO61INGB0000999906569720
cod swift INGBROBU
Accesul la concertul SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro
***
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României și a susținut concerte în clădiri de patrimoniu precum Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Țibănești, Palatul Teleki, de la Gornești, Conacul Udriște-Năsturel, de la Herești. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biserica Evanghelică din Herina, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, și Cetatea Făgăraș.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: IQOS
Mașina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Asociația Arché, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Illy, Avincis, Media Image, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Palatul Culturii, Castelul Kalnoky de la Micloșoara, Castelul Daniel din Tălișoara, Biserica Fortificată din Cincșor, Carul cu Bere, București, Conacul Alexandru Marghiloman, din Buzău, Castelul Sturdza din Miclăușeni, Conacul Komaromi, de la Otomani, Cetatea din Oradea, Conacul Neamțu, din Olari, Școala Centrală, București, Muzeul Național “George Enescu”, Secția Dumitru și Alice Rosetti Tescanu, din Tescani.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Casa Lux, Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, Alist Magazine, The Institute, designist.ro, dreamingof.net, visuell.ro.