Duminică, 24 septembrie, ora 20.30, Grădina MNLR găzduiește o proiecție specială a filmului documentar „Țara moartă” în regia lui Radu Jude (2017), a cărui premieră în cinematografele din România a avut loc la sfârșitul lunii august. „Țara Moartă” reprezintă debutul regizorului în documentar, iar premiera internațională a avut loc în cadrul Signs of Life de la Locarno, acesta fiind deja selectat și în Competiția Oficială de Documentar a British Film Festival. Proiecția, pentru care am pregătit un ecran special folosit acum pentru prima dată în Grădina MNLR, se va desfășura în prezența regizorului și va fi urmată de o sesiune Q&A Radu Jude & criticul de film Andrei Rus.
Ce arată și ce nu arată o serie de imagini.
Filmul pornește de la Colecția de fotografie a lui Costică Acsinte, fotograful din Slobozia a cărui prodigioasă producție fotografică, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu și a devenit prilej de proiecție nostalgică pentru publicul românesc însetat după un trecut romanțat. Acum Radu Jude folosește colecția ca fundal pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu. După un scurt preambul care acoperă cele două decenii anterioare, filmul prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui August 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”: fotograme cu români obișnuiți în ipostaze private, acompaniate în fundalul sonor de ororile politice și istorice abătute asupra celor care au devenit ținta autorităților române. În fricțiunea dintre imagine, sunet și text, Jude restituie imaginea unuia dintre cele mai rușinoase episoade din istoria României, aproape inexistent în arhivele noastre de film. Radu Jude ne prezintă un montaj provizoriu de 85 minute al acestui foto-roman social și politic cu totul special.
________________
RADU JUDE a regizat o serie de scurtmetraje, printre care „Lampa cu căciulă” (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și „Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În 2011, a regizat și produs mediumetrajul independent „Film pentru prieteni”. „Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. A obținut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje O umbră de nor” și Trece și prin perete” au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului. „Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale. Radu Jude se află în postproducție cu cel de-al V-lea lungmetraj, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.