„Inocenții“ de Ioana Pârvulescu, cea mai îndrăgită carte a liceenilor din Iași

  • Recomandă articolul

Lăudat de critica literară si extrem de bine primit de public, romanul Inocenții de Ioana Pârvulescu, bestseller al Editurii Humanitas, a fost distins zilele trecute la FILIT cu „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2016“. La ediția de anul acesta, alături de romanul câștigător au fost nominalizate cărțile Efectele secundare ale vieţii de Vlad Zografi, apărut tot la Editura Humanitas, Spre văi de jad şi sălbăţie de Veronica D. Niculescu, Sărbătoarea Corturilor de Ioan T. Morar și Disco Titanic de Radu Pavel Gheo.

„De cinci ani încoace, şcoala ieşeană realizează o manifestare de mare anvergură culturală, aducând deopotrivă la Iaşi oameni de litere de pretutindeni – liceeni, doritori de cunoaştere, traducători de marcă, precum şi profesori de vocaţie. Cinci ediţii derulate au implicat anual peste 1500 de profesori şi de elevi. Selecţia nu a fost un lucru facil pentru liceeni, având în vedere calitatea romanelor intrate în competiţie“, a declarat Genoveva Farcaş, inspector şcolar general al ISJ Iaşi pentru Ziarul de Iași (Sursa: ziaruldeiasi.ro)

„Aş vrea să vă spun că este un noroc, fiindcă am concurat cu oameni extraordinari, care îmi sunt şi prieteni. Mă simt reprezentantul tuturor cu acest premiu şi le mulţumesc liceenilor pentru splendida cronică literară pe care mi-au făcut-o.“ (Ioana Pârvulescu)

Inocenții, una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas ale anului, este cel de-al treilea roman al Ioanei Pârvulescu după Viața începe vineri și Viitorul începe luni și este în curs de traducere in limba germană la cunoscuta Editura Zsolnay din Viena.
„Scris cu eleganţă, plin de nostalgie, poezie şi umor (blecheriană pe alocuri), cu nenumărate referinţe literare şi cinematografice (fiind vorba de copii, în special din cultura populară: seriale SF, de capă şi spadă, westernuri), mustind de detalii şi populat cu nenumărate personaje memorabile (bunicii sînt extraordinari, dar şi tatăl, unchii, mătuşile…), romanul Ioanei Pârvulescu este foarte viu. Căci «trecutul trebuie să rămână, în vieţile noastre, la fel de plin de posibilităţi ca viitorul», cum spune scriitoarea Ana spre final. E crezul acestei cărţi care citeşte şi reciteşte mereu altfel «un trecut scris cu cerneală simpatică».“ (Marius Chivu)

Comunicat de presă Humanitas

object(WP_Term)#13051 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }