Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a lansat joi, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Muzeul mobil, un proiect care aduce arta mai aproape de elevi și școală prin metode interactive și un limbaj adaptat. Proiectul este co-finanţat de AFCN şi este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură şi Centrul Sintagma.
Prin Muzeul mobil, MNAR îşi propune deschiderea şi facilitarea accesului la artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic și social. Proiectul recurge la lucrări din patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale abordând opera de artă într-o manieră ludică, interdisciplinară.
Muzeul mobil, un proiect cu precedent
Proiectul face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de MNAR, precum proiectul ARTmobile, prin care arta ajunge la public într-o manieră mai prietenoasă. Întâlnirea cu arta se poate petrece în orice spaţiu de învăţare, nu doar în cel al muzeului. Muzeul mobil este doar una dintre iniţiativele valoroase care vin în ajutorul celor interesaţi de educaţia culturală şi care se regăsesc la secţiunea Învaţă, sub-secţiunea Şcoli a site-ului www.mnar.arts.ro.
“Muzeul mobil se înscrie în strategia pe termen lung a MNAR de a face arta şi patrimoniul muzeului mai atractive pentru toate categoriile de public. Arta are valoare în sine, dar are și un potențial motivațional uriaș. De aceea dorim să demonstrăm cât de mult pot câștiga elevii atunci când vizita la muzeu devine parte a unui proces educativ şi este integrată acestuia. Vizitele interactive şi atelierele de explorare la muzeu sunt pregătite de vizita educatorilor muzeali în școală. Ideal, ele s-ar continua prin proiecte școlare independente. Dorim ca prin această iniţiativă MNAR să își consolideze poziția de furnizor al unei oferte educaţionale non-formale de calitate. Sperăm ca muzeul să devină o destinație preferată de elevi şi profesori şi nu doar în cadrul evenimentelor de tipul Şcoala altfel.” Codruţa Cruceanu, specialist educaţie muzeală.
Ce înseamnă concret Muzeul mobil?
Muzeul mobil propune două module interactive de lucru cu elevii, unul derulat în școală, altul sub forma unei vizite active în Galeria de Artă Românească Modernă, urmată de un atelier creativ.
Interacțiunea cu elevii are ca punct central explorarea ghidată a operei de artă atât prin intermediul imaginii și al contactului direct cu originalul, cât și prin utilizarea unor materiale multi-senzoriale, capabile să sugereze complexitatea procesului de creație și de receptare a artei. Aceste materiale (instrumente specifice picturii și sculpturii, elemente ilustrative pentru diferite etape de creație, diferite produse tactile, olfactive, sonore) sunt grupate în truse și sunt adaptate nevoilor specifice învățământului primar și gimnazial. Concepute pentru a familiariza copiii cu tehnica şi procesul de creaţie, ele contribuie la lărgirea sferei de interpretare a artei și de dezvoltare a gândirii critice şi creative.
Un obiectiv important al proiectului Muzeul mobil este şi expunerea profesorilor din școlile participante la beneficiile utilizării resurselor fizice și virtuale puse la dispoziție de MNAR și la modalitățile de valorificare a potențialului educativ pe care îl oferă atât vizitele la muzeu, cât și utilizarea imaginii, a operei de artă ca adjuvant prețios în procesul educativ.
Cât de mobil pentru a fi un Muzeu mobil?
În perioada octombrie-noiembrie 2017 vor avea loc vizite sub forma de lecţii ale educatorilor muzeali în şcolilor partenere, dar şi vizite active ale şcolilor în cadrul MNAR. Scopul lecţiilor şi al vizitelor active este familiarizarea publicului şcolar din ciclul primar şi gimnazial din zone urbane periferice și extra-urbane din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi cu patrimoniul MNAR prin expunerea la experiențe culturale complexe, diferite, inedite.
Caracterul inovator al proiectului Muzeul mobil constă în asumarea directă a rolului social și educativ al unui muzeu modern, contribuind la procesul de învăţare printr-o interacţiune autentică cu patrimoniul și cu oferta școlară dedicată. Mobilitatea Muzeului mobil se reflectă în dinamica şi flexibilitatea gândirii elevilor, în creşterea capacităţii lor de a conecta informaţii din domenii diferite.
„Nu este suficient ca Muzeul să parcurgă doar o distanță fizică – din centru spre marginea orașului. Este nevoie să fie în primul rând mobil intelectual și emoțional, pentru a fi atractiv pentru elevi și profesori care nu pot sau nu se simt invitați să calce pragul sălilor de vizitare. Acesta este motivul pentru care ne-am alăturat acestei iniţiative, dar şi pentru că este un exemplu perfect de proiect interdisciplinar prin care arta funcţionează ca un vehicul pentru educaţie.“ Raluca Iacob Pop, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură
Despre MNAR
Muzeul Național de Artă al României, amplasat în fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei, deține cele mai bogate colecții de artă românească medievală și modernă, artă europeană, arte decorative și artă orientală din țară. Detalii despre colecţii şi trasee, dar şi despre programe educative pentru familii, public şcolar sau grupuri de persoane cu nevoi speciale pot fi descoperite pe site-ul muzeului www.mnar.arts.ro
#Muzeulmobil #mnar #artamobila #educatieculturală #educatienonformala
Muzeul mobil: http://www.mnar.arts.ro/invata/scoli/579-muzeul-mobil