Temple și sinagogi din România. Patrimoniu evreiesc, național și universal

  • Recomandă articolul

Temple și sinagogi din România. Patrimoniu evreiesc, național și universal

Expoziția Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic
sub înaltul patronaj al Patriarhei Române și sub egida Guvernului României- Secretariatul de Stat pentru Culte.

14-24 noiembrie 2017 , Palatul Patriarhiei

Un proiect amplu prin care Federația Comunităților Evreiești din România dorește să prezinte publicului patrimoniul său sacru de o deosebită valoare istorică și religioasă, dar și de o deosebită valoare arhitecturală și artistică, punând accentul pe prezervarea acestuia și pe promovarea lui ca valoare națională și universală.
De rit așkenaz sau sefard, sinagogile din România sunt deopotrivă locul în care evreii se roagă, învață dar și locul în care se întâlnesc, actualmente doar 43 fiind încă funcționale, în mare majoritate fiind declarate monument de importanță națională. Proiectul FCER- CM cuprinde o expoziție cu 25 de roll up-uri cu imagini de temple și sinagogi existente pe teritoriul României, cu texte informative asupra atestării lor istorice dar și asupra stilurilor arhitecturale, despre sinagogi demolate si/sau distruse, despre obiecte de cult, etc.
Materialele publicitare, respectiv broșurile, afișele, flyer-ele, etc.,vor însoți și promova expoziția, iar albumul va oferi o prezentare detaliată și aprofundată, texte și imagini, a unei selecții de 37 de temple și sinagogi, dar și cu referire la sinagogile dispărute (demolate și/sau distruse), la obiecte de cult, documente istorice inedite, informații despre viața comunitară și religioasă, șamd. Aceste publicații vor aloca spațiu și pentru promovarea instituțiilor implicate în proiect, partenerii, contribuții si credite.

Desfășurătorul evenimentelor:

11.00-12.00 vernisajul expoziției TEMPLE ȘI SINAGOGI DIN ROMÂNIA:Patrimoniu evreiesc, național și universal, ce se va desfășura în sala Europa Christiana a Palatulului Patriarhal. Evenimentul din data de 14 noiembrie va fi marcat de vernisajul expoziției cu începere de la ora 11.00, cu ocazia căruia vor cuvânta Dr. Aurel Vainer, președinte FCER-CM, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dl Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, dl Prim Rabin Rafael Shaffer al FCER.
12.00-12. 15 pauză de cafea
12.30-14. 30 Simpozionul: TEMPLE ȘI SINAGOGI DIN ROMÂNIA: Sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare, se va desfășura în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei având printre invitați vorbitori, purtătorul de cuvânt al Președenției, Preafericitul Patriarh Daniel, dl Secretar de Stat Victor Opaschi, dl Dr. Aurel Vainer, președintele FCER și dl Prim Rabin Shaffer, Cancelaria Rabinică.

Expoziția va putea fi vizitată luni- vineri, între orele 10.00 – 16.00 până în data de 24 noiembrie 2017, ultimul acces în clădire, la ora 15.00.

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }