Literatura detenției și a împotrivirii – „Dimineață pierdută”

  • Recomandă articolul

Vineri, 10 noiembrie 2017, ora 17.00, Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Action Art vă invită la cea de-a doua întâlnire din seria „Literatura detenției și a împotrivirii”, consacrată spectacolului „Dimineață pierdută”, în regia Cătălinei Buzoianu, după romanul omonim al Gabrielei Adameșteanu. În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar „Basca, paltonul și țoașca de piele”, realizat de Lucia Hossu-Longin, iar proiecția va fi urmată de o discuție la care vor participa Gabriela Adameșteanu, Silviu Angelescu, Paul Cernat, moderată de realizatoarea Lucia Hossu-Longin și cu participarea specială a actriței Tora Vasilescu,

Generația pe care o reprezintă în literatura română Gabriela Adameșteanu a alimentat teza rezistenței culturale în România comunistă, știut fiind că romanul „Dimineață pierdută” în prima ediție din deceniul 8 al secolului trecut, urmată de varianta scenarizată de la Teatrul Bulandra, a fost unul din acele acte de curaj despre care s-a vorbit mereu.

Prozatoare de elită a literelor românești, Gabriela Adameșteanu a fost tradusă în 15 țări, unde romanele sale se află prestigios puse în circulație, cel mai recent în SUA și Suedia. A primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, înaltă disticție a Statului francez, ce se acordă din 1965 celor mai importante personalități culturale ale lumii franceze și străine pentru contribuții deosebite la îmbogățirea patrimoniului cultural francez.

Recitit astăzi, la 33 de ani de la apariție, romanul „Dimineață pierdută” (1983) rămâne una dintre cele mai importante realizări ale genului din perioada comunistă și postcomunsită.

În dezbaterea de la Muzeul Național al Literaturii Române se va proiecta un film despre spectacolul „Dimineața pierdută”, cuprinzând opiniile autoarei romanului, Gabriela Adameșteanu, ale regizoarei Cătălina Buzoianu și a două din interpretele principale, Gina Patrichi și Tamara Buciuceanu.

Vor comenta opera scriitoarei criticul Paul Cernat, profesorul Silviu Angelescu.
Va citi fragmente din roman, actrița Tora Vasilescu.
Va fi prezentă la dezbatere Gabriela Adameșteanu.
Dezbatere moderată de Lucia Hossu Longin.
Initiatoarea si organizatoarea proiectului Ada Vertan, președinta Fundației Action Art.

Comunicat de presă MNLR

object(WP_Term)#13060 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }