Ziua Naţională a României celebrată în Spania

  • Recomandă articolul

Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Madrid, organizează o serie de evenimente de diplomaţie culturală, în perioada 29 noiembrie – 11 decembrie 2017.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei concertul „În căutarea luminii”, susţinut de pianista Mara Dobresco şi de violoncelistul Andrei Kivu. Concertul se va desfăşura în data de 30 noiembrie, în auditoriul Muzeului Lázaro Galdiano din Madrid, iar programul muzical va cuprinde piese de Enrique Granados, Gaspar Cassado, Claude Debussy, Dinu Lipatti, Zoltan Kodaly şi Constantin Dimitrescu. Concertul va fi urmat de o recepție oferită de misiunea diplomatică română.
În data de 1 decembrie, Andrei Kivu va susține un masterclass la Conservatorul Regal din Madrid (El Real Conservatorio Superior de Música de Madrid). Acesta va cuprinde elemente de tehnică instrumentală, mecanică corporală şi fiziologie, studiu static şi elemente artistice.
De asemenea, vor fi itinerate două expoziţii de fotografie, care s-au bucurat de succes anii trecuţi: ”Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, organizată împreună cu Primăria orașului Gernika-Lumo. și Asociația culturală ”1 Decembrie”, în perioada 29 noiembrie-11 decembrie 2017, la sediul primăriei şi „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale” Fotografii de Florin Andreescu, organizată împreună cu Primăria orașului Brihuega, în perioada 1-11 decembrie 2017,în sala de expozitii a Mănăstirii Franciscane de Călugari ”San José” din Brihuega. Prima redă publicului povestea, în mare măsură uitată, a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte), iar cea de-a doua cuprinde fotografii cu măşti tradiţionale de iarnă din diferite zone geografice ale României, realizate de fotograful Florin Andreescu, şi măşti lucrate manual de Paic Sebastian, membru al Asociaţiei Zestrea.
***

Andrei Kivu a studiat violoncelul în România cu Anca Vartolomei. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii si distincţii printre care: The 2003 I.N.M.C. Award pentru „Outstanding Activities as a Performer, Teacher and Researcher on the New Music” (în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la New York University), premiul “Uchimura 2002” (oferit de “UNESCO”), „Premiul de Excelenţă 2004” al UCMR, Premiul pentru Originalitate al festivalului de Jazz de la Cluj si multe altele.
Mara Dobrescu, pianistă româncă stabilită de 10 ani în Franţa, este laureată a mai multor concursuri internaţionale, precum Fondations Yamaha, Meyer, Tarazzi et Nadia et Lili Boulanger. A susţinut recitaluri în Franţa, România, Spania, Italia, Germania, Austria Bulgaria, Rusia, Argentina, Australia, Japonia, SUA. În Franţa, a fost invitată să susţină recitaluri în săli prestigioase. A urmat, de asemenea, cursurile conservatorului de muzică din Bucureşti şi a conservatorului din Paris la clasa de pian a lui Gerard Frémy.

Comunicat de presă Institutul Cultural Român de la Madrid

object(WP_Term)#13051 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }