1 decembrie, promisiunea neîndeplinită
- 04-12-2008
- Nr. 452
-
Cristian CERCEL
- Actualitate
- 1 Comentarii
Odată cu trecerea de la naţional-comunismul ceauşist la postcomunismul iliescian, schimbarea zilei naţionale din 23 august în 1 decembrie a marcat îmbrăţişarea unei concepţii etnice a statului român, confirmată şi de constituţiile postdecembriste. Legea fundamentală a statului român stipulează că „suveranitatea naţională aparţine poporului român“ (art. 2.1.), în timp ce fundamentul statului îl reprezintă „unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi“ (art. 4.1.). În schimb, „măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale – acestea nefăcînd parte din poporul român, lor nu le aparţine suveranitatea naţională şn.m.ţ – trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români“1. Dacă Ceauşescu visa o naţiune socialistă, unitară şi uniformă deopotrivă, Constituţia României pare că (re)instituie visul în care statul român aparţine naţiunii române (naţiunea etnică, iar nu cea civică), minorităţile (conlocuitoare, naţionale sau cum vreţi să le numiţi) trebuind să se conformeze unei stări de fapt în care memoria lor istorică are mai puţină însemnătate decît memoria majorităţii. Sau, cu alte cuvinte, democraţia înţeleasă exclusiv ca mijloc de afirmare a voinţei majorităţii. Memoria românească a zilei de 1 decembrie poate fi şi ea inclusă în aceeaşi paradigmă. […]
Apreciez mult, chiar imi da un comfort faptul, ca s-a spart zidul discursului public practicat de CTP (caruia i se alatura multi), si se mai poate citi si astfel de articole depre acest subiect. Cu toate ca se vede clar, ca scriitorul articolului nu cunoaste nici macar topica numelor maghiare, referind la Marko Bela, cu numele mic Bela…
Astept momentul, cind asemenea guvernului Australiei, se introduce Ziua Iertarii, o sarbatoare nationala practicata de decenii, cind Australia cere iertare de la aborigeni pentru distrugerile care a facut aborigenilor.