135 de ani de la naşterea compozitorului Bartók Béla (Download)

Supliment al Institutului Maghiar din Bucureşti

  • Recomandă articolul

Bela BCa să-l parafrazez pe excelentul pianist şi dirijor maghiar, Kocsis Zoltán, „[…]fiecare zi este o aniversare Bartók…“. Dar anul 2016 înseamnă mai mult: pe data de 25 martie s-au împlinit 135 de ani de la naşterea lui Bartók Béla, un compozitor pe cît de naţional, pe atît de cosmopolit. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti marchează Anul Bartók prin publicarea, în acest Supliment, a unor scrieri autentice care să permită muzicienilor, melomanilor și, de­sigur, cititorilor revistei Observator cultural accesul la informaţii directe, din epoca autorului, precum şi la rezultatele celor mai recente cercetări.

Totodată, invităm publicul bucureştean, şi nu numai, la seria de concerte susţinute de corul bărbătesc Szent Efrém, în care această formaţie de mare profesionalism interpretează integrala opusurilor compuse de Bartók pentru cor bărbătesc, reprezentaţiile avînd loc pe data de 4 mai 2016, la Biserica Unitariană din Sfîntu-Gheorghe, pe data de 5 mai, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, şi pe data de 7 mai, la Biserica Unitariană din Tîrgu-Mureş. După prezentarea unui teritoriu mai puţin exploatat de arta interpretativă, organizăm Festivalul Muzicii Maghiare (9-12 mai 2016), un concurs pentru tineri interpreţi de muzică clasică, a cărui ediţie din acest an, cea de-a XII-a, îi este dedicată, de asemenea, lui Bartók. La sfîrşitul lunii septembrie, vom organiza concertul intitulat Bartók şi jazzul, o producţie a doi pianişti din Ungaria, în care vom scoate în evidenţă deschiderea compozitorului spre influenţe noi. Cu toate că şi în lucrările din ultima perioadă de creaţie se strecoară motivele „din izvorul curat“, adesea descoperim însă acorduri tipice jazzului – influenţa americană –, care permit o trecere lină de la muzica bartókiană la jazz. Prin toate aceste evenimente, sperăm să ajungă opera bartókiană la un public cît mai larg din România.

KÓSA  András László

Director al Institutului Balassi –
Institutul Maghiar din Bucureşti

Supliment Bartok

 Descarca supliment

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }