Acasă la USL
- 13-06-2013
- Nr. 677
-
Radu Călin CRISTEA
- Politic
- 9 Comentarii
De cînd cu coabitarea Ponta-Băsescu și priponirea de-o garofiță, cu calul său (troian) cu tot, a unui troublemaker, habitatul USL s-a schimbat: construcția cu o singură încăpere, de o intimă colectivitate, unde au luat ființă atîtea și atîtea proiecte cîștigătoare, s-a transformat într-o locație cu intrări separate, cu încăperi semidecomandate și cu scări de urgență, în caz de calamități. Probabil că asemenea ajustări, cu toate urmările lor asupra confortului noii formule de conviețuire, erau inevitabile, dacă luăm în considerație modificările apărute în calendarul intern al Uniunii după alegerile parlamentare din decembrie 2012. Nu ascund că acordul instituțional Ponta-Basescu m-a găsit cu analizele nepregătite și m-a constrîns la o autodepunctare a flerului meu anticipativ în materie de seisme politice. Am stat, o vreme, în cumpănă. Am făcut apoi un tur larg de opinii ale liderilor Uniunii pentru a da un sens acestei coabitări ce mi s-a părut că provoacă daune grave unui mesaj complex care a adus laurii victoriei în ograda USL, inclusiv prin repudierea regimului Băsescu. Pactul Ponta-Băsescu: „Nu era altă cale…“ Discuțiile purtate cu lideri ai PSD, a căror identitate, la fel ca în cazul liberalilor, am convenit să n-o divulg, au tranșat problema coabitării Ponta-Băsescu în explicații seci […]
Bine ar fi pentru USL sa se „rupa” cit mai tirziu. Alti aliati rezonabili pentru PSD eu nu vad. Cred ca infuzia mercenarilor lui Oprea e suficienta. Cum ar arata insa PSD guvernind cu sustinerea PPDD? Desigur, ramina situatia de avarie a UDMR. Problema e ca UDMR este extrem de pragmatic in a-si cere drepturile. Or, pe alea mititele le-a obtinut si probabil ca agenda UDMR are ca tinta imediata problemele legate de autonomie. Orice cedare in aceasta chestiune ar risca sa aiba un impact electoral negativ. Eu presimt un moment delicat la europarlamentare, daca se trece acest hop guvernarea USL ar putea avea lejer un orizont de timp.
Nu ma trageti de limba ca nu va spun. Ceea ce nu inseamna ca nu apreciez capacitatea dvs. de deductie.
Nu stiu cit va rezista acest acord. Intuitia mea imi spune insa ca Basescu va forta nota, cu atit mai mult cu cit va sustine Partidul Popular, astfel ca va avea un interes politic sa subrezeasca USL. Povestea cu propunerea lui Duta la CNAS care a fi fost o initiativa a unui consilier prezidential inconstient e doar amuzanta.
„Nu era altă cale cu Justiția, ne-am fi lovit de aceeași barieră, cu trompeta de Macovei contestînd orice decizie a noastră. L-am susținut cu toții pe Victor Ponta, i-am mai luat din muniție și lui Băsescu, în politică trebuie să mai înghiți și broaste și ne-a fost clar de la început că broasca asta era rîioasă“.
Ultima ispravă a Trompetei, relatată de C Unteanu în Adevărul – a-mpărţit manifeste în PE, împotriva candidatului Ro la o funcţie importantă în PE, doar-doar avea a fi respins în plen. Ghinion-Iliescu – n-a fost.
Avem două planuri: al Justiţiei, „sacrificată” în schimbul coabitării; şi al coabitării, care se vede cum funcţionează la Bruxelles. Fiindcă Trompete nu-i mecanică, nu suflă din senin, e instrumentul de presiune la nivel european, al lui Băsescu. Instrument a cărui eficienţă a fost verificată în vara trecută, cînd alarma pe care a dat-o la Bruxelles a pus marile cancelarii pe jar: era-n pericol democraţia, se atenta la instituţiile fundamntale ale statului de drept. De atunci încoace, antidemocraţii au făcut pace cu democraţii autentici, coabitează înlăuntrul unei democraţii temeinic negociate. Doar cînd şi cînd, deasupra Cupolei PE se aude tînguitul Trompetei din Carpaţi. Dacă era harpă eoliană, ai fi zis că de la aerul condiţionat i se trage. Dar nu-i decît harpie, hotărîtă să facă oricîte victime printre duşmanii ei de moarte – ceilalţi români, netrebnicii nebăsişti şi nenorociţii antibăsişti.
Ok, a devenit Justiţia „mai dreaptă” prin asta? Nu s-ar zice. Mai curînd, PSD dă impresia că şi-a pus capu’ pe butuc, bazîndu-se pe promisiunile broaştei rîioase, că Sabia lui Damocles va sta cuminte-n cuiul ei de aer. Însă colecţia personală de instrumente de tortură, a lui Băsescu, excelează tocmai prin independenţa lor de acţiune. Aşa că, dacă Trompeta de Carpaţi se pune pe jeluit – aşa, de nebună, fără a o fi pus careva – de ce n-ar sări şi Sabia lui Damocles la bătaie, numai aşa – de plictiseală?
Deci, care-ar fi cîştigul sacrificiului de calitate făcut de PS, prin pactul coabitării? Viciul de a-nghiţi broaşte rîioase, pesemne.
Aici, pesedeii exagerează cu modestia – n-au stomac de fier. Tratamentul nu-i pentru ei ci pentru toţi ceilalţi români.
\\\\\\\” E vorba, pe scurt, de o agendă a PSD focalizată asupra acțiunii executivului. Premierul Ponta, aflat, de altfel, într-o cursă de (re)poziționare cît mai stabilă în clubul liderilor occidentali, a fost promotorul destinderii focarelor de tensiune care ar fi bruiat liniștea guvernării.\\\\\\\”
Aşadar, principala grijă a guvernării de facto – a PSD, fiindcă PNL e idiotul util în combinaţia USL – este dobîndirea unei staturi europene pentru preşedintele său. Clar, asta n-are legătură cu buna guvernare, cum n-are \\\\\\\”tratamentul\\\\\\\” la spa, cu gătitul. \\\\\\\”Poziţionarea cît mai stabilă în clubul liderilor occidentali\\\\\\\” arată că PSD bate departe: tînărul său lider va să devină unul din oamenii de stat europeni ai viitorilor 25-30 de ani. Cine ştie, poate-ajunge chiar Preşedintele Europei, ori măcar al PE – dacă social-democraţia domină politic UE, pe termen mediu.
Este o viziune occidentală, modernă, de viitor. PSD \\\\\\\”se frecventează\\\\\\\” cu marile social-democraţii europene, într-un high lif sui generis. Performanţă \\\\\\\”socială\\\\\\\” să-i spunem, care are sau n-are legătură cu poziţia Ro, \\\\\\\”în concertul european\\\\\\\”? Cu gradul ei de civilizaţie, bunăstare, performanţă economică? Probabil că n-are neapărat legătură. Pesemne că e de ajuns ca liderul să fie frecventabil, pentru ca ţara să fie acceptabilă, cît de cît. Ca o echipă – la un turneu europena de ceva sportiv – despre care se ştie că are a fi ciuca bătăii dar merită respect pentru eleganţa staff-ului său – muiat în haute couture.
Pe linia asta: Dacă asta-i singura grijă a guvernării PSD, atunci nu e de aşteptat ca glasul ei, în consilii de tot felul, să fie calm, civilizat, prevenitor, binevoitor, promiţător de maximă solicitudine? Dacă aşa e, nu mai e de aşteptat ca sclipitorul lider social-democrat românesc \\\\\\\”să se bată\\\\\\\” pentru interesul ţării – ar da rău în klubul acela, nu? La urma urmelor, gradul de civilizaţie al unei ţări membre a UE poate fi dat şi numai de civilitatea guvernării sale, în toiul consiliilor de tot felul. Elegant e, din partea celorlalţi lideri europeni, să nu se formalizeze de faptul că ţara se scufundă economic – asta e o problemă cu totul separată de reflexele europene ale colegilor din Ro, ţinînd de alt algoritm şi de alte interese decît acelea ale concordiei continentale.
Aşadar, de la ţoapa Ilici – care-i pîndea pe liderii europeni, doar-doar i-o adresa careva măcar o privire – la vlăstarul social-democrat de mare viitor european, ţara asta avu doar guvernanţi grijulii cu propria parvenire în înalta societate. Iar viitoru-i e la fel de promiţător – guvernanţii români vor cere sfios voie să respire acelaşi aer cu \\\\\\\”colegii\\\\\\\” lor europeni cu aceeaşi teamă de a fi refuzaţi, de a fi trimişi la bucătărie, ca rude sărace din neamuri proaste.
Aferim!
grija dvs, domnule Radu Calin Cristea, pentru unitatea USL… Dar, mai important este ceea ce face la guvernare !
Iar fanul (fana) Ilinca ramane fara obiectul muncii pe la
sfarsitul anului 2014 …
USL se va rupe nu la europarlamentare, cum afirma autorul, ci la sfirsitul lui 2016, dupa ce Antonescu va ajunge presedinte. Cineva si spune chestia asta in articol. Asta in varianta optimista ca pesedeii nu-l pierd pe Crin pe drum. Ponta pare parolist, dar poate ca nu e de ajuns. Pina atunci PSD isi va putea aranja un grup de independenti care vor bascula in poala lui Ponta. Abia asteapta la cascaval UDMR, marea dragoste a lui Ponta. In partea a doua a guvernarii se dau marile tepe de adio si PSD nu va rata ocazia, generatia tinara de baroni e mai hulpava ca batrinii. Ar fi bine si pentru liberali sa-si reconstruiasca partidul, sint in PNL niste hahalere, se intorc Bratienii in mormint.
Am ghicit doua nume. Ala cu doctrina social-democrata de care nu se mai discuta PSD e clar Iliescu, iar dincoace, la liberali, cel care trage dupa iepuri e batrinul Quintus? Este?
Acordul Ponta-Basescu nu are zile multe. Ma si mir ca Ponta a rezistat atit de mult. Nebunia lui Base cu referendumul va fi o buna o ocazie pentru Ponta sa-i spuna pa. Europa se va convinge cine va vrea scandal si cine nu.