Acorduri şubrede şi parţiale
- 16-07-2015
- Nr. 781
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 2 Comentarii
Să panoramăm cele mai importante evenimente politice ale actualităţii internaţionale şi interne. Din lumea treburilor din afară – nu sună frumos pentru internaţional? –, ar fi de remarcat semnarea unui acord-cadru la Bruxelles între Grecia şi partenerii săi europeni. S-a ajuns la un compromis, aşteptat de toată lumea – cu scîncete şi mîrîieli – şi de toate părţile. Impasul iniţial a fost depăşit, după lungi discuţii, negocierile fiind purtate zi şi noapte. Scopul: Europa să rămînă unită, cu moneda ei euro cu tot. Iar Grecia, pusă pe coji de nucă, are şansa să iasă din incapacitatea de plată şi să depăşească încă un moment dramatic din istoria ei. Jumătate din cei 86 de miliarde de euro, care constituie un nou împrumut acordat Greciei, va recapitaliza băncile elene, o altă jumătate a unei jumătăţi va relansa economia, iar ultimul sfert se va îndrepta către noi investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. Un acord in extremis, dincolo de condiţiile punctuale, legate de taxele din insule sau de vîrsta de pensionare. Condiţiile pentru Grecia sînt drastice (al 12-lea ceas?) şi în mod sigur vor genera polemici. Nu intrăm în detaliile luptelor de culise, nici în îndîrjirea unora dintre liderii europeni de […]
……\\\”combatantilor\\\”: fiul lui Aliev Sr (coleg-general cu Shevarnadze) a facut din Azerbaidjan un stat apropiat de Occident – e drept via Turcia. Cea de-a doua republica armeana a esuat lamentabil ca – din nou – gubernie ruseasca din cauza coruptiei verhushkai erevaniste. Doar last week, cand au izbucnit manifestatii impotriva guvernului corupt armean, krasnaya armiia a inceput mari manevre in Armenia (tzara e practic sub ocupatie militara ruseasca inca din 1990) ca sa-i intimideze pe manifestanti. Cata deosebire fatza de mandrii gruzini demonstrand astazi cu miile la Tbilisi contra rusilor! Ii place sau nu lui Bedros H armenii sunt si azi, ca si acum doua sute de ani, coloana a V-a a rusilor in Caucaz.
Retorica minunată și declarațiile emoționale în fața publicului din Grecia și UE 28 au făcut din Varoufakis și Tsipras doi exponenți de stînga bine văziți și cunoscuți în toate părțile UE 28. Ce speranțe proclamă acești politicieni de stînga 2015 în fața electoratului din Grecia și UE? Ce soluții propun ? Cine să plăteasca pentru cele 300 miliarde datorii de stat ale grecilor ? De ce ? Care sunt ceilalți sprijinitori ai acestei teorii de stinga: datorii de stat în statele mediteranene excesive, in raport cu PIB de 110 % în Italia, 130 % în Portugalia si 200 % în Grecia …. și „vinovații” se găsesc în Nord-Vest, la Londra, Berlin, în Scandinavia…… Parisul este centrul acestei „uniuni politice” UE 28, condusă numai dupa criterii „politice” (evident dirigate de la Paris), fără fundament economic. Franta continuă să conducă UE 28 cu măsuri „politice” cea ce a insemnat după 1990 unirea monedelor naționale: Drahme, Lira, Peseta, Franc…… și transoformarea în EURO. D-Mark trebuie inlăturată e doctrina lui F. Meditterand/ Paris după 1990. D-Mark a fost înlocuită cu Euro după modelul mediteranean, ca mondă moale si practica seculară de „devalorizare permanentă”. De o sută de ani Drahma, Lira, Franc, Peseta sunt monezi cu „devalorizare ciclică permanentă” .Un succes al stîngii condusă de la Paris 2015 ? Peste cîți ani în UE 28 se va plăti pentru Portugalia, Italia….la fel ca 2015 pentru Grecia ? Ce urmează în UE 28? Pînă cînd?… aaooh Leu ? …curat mudar!