„Ansamblul muzical Gurdjieff ne duce către o căutare şi o regăsire a noastră“
Interviu cu Anca SIGHETI, membră fondatoare a Asociaţiei Octava
- 04-03-2015
- Nr. 762
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Arte
- 2 Comentarii
Ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments va concerta pentru prima oarăîn România. Cei zece muzicieni, între cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din Bucureşti joi, 26 martie, de la ora 20. Prezenţa în România este rezultatul strădaniei Asociaţiei Octava, care este la primul proiect de o asemenea anvergură. Ansamblul Gurdjieff a cîştigat Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internaţional – „Music of Georges I. Gurdjieff“. Despre Gurdjieff Ensemble am vorbit cu Anca Sigheti, membră fondatoare a Asociaţiei Octava. Cînd aţi aflat că există acest ansamblu muzical Gurdjieff? Cu mulţi ani în urmă am avut o întîlnire cu muzica lui Gurdjieff şi am aflat şi de ansamblu. Ansamblul a fost fondat în 2008 de către pianistul şi compozitorul armean Levon Eskenian, care este şi director artistic al ansamblului. Ei cîntă, parţial, o muzică armenească. De ce parţial? Muzica lui Gurdjieff este un subiect aparte, nu poţi să o clasifici uşor. Sursa ei se află în temple şi mănăstiri din Orientul Mijlociu şi multe părţi din Asia Centrală, India şi Nordul Africii. Sînt ritmurile din satele kurde, armene, asiriene, greceşti şi turceşti, din mănăstirile dervişilor şi sayyidilor. Cele mai […]
….editia a II-a a fost lansata cred in noiembrie la Carturestii de langa „Patria”.
De straniul Gurdjieff am dat prima data acum vreo 20 de ani in Pera Istanbulului cand dupa ce am urcat dealul Galatei in dreapta am intrat intr-o fosta manastire a dervisilor rotitori azi muzeu. Am aflat ca fusese primul adapost al lui Gurdjieff in exilul sau post instaurarea bolsevismului. Spectacole cu dervisii rotitori am vazut atat comerciale – la Sharmul seicului egiptean, cat si la un teatru modern din Istanbul. Nu si in Konya pe unde am trecut vizitand locul originar al acestor stranii ca si Gurdjieff mistici. Am ascultat muzica traditionala si la Erevan. Din pacate, pentru „urechea” europeana moderna muzicile Asiei centrale se cam amesteca si nu prea spun mare lucru. Trebuie „initiere”, dar timpul contemporaneitatii e din ce in ce mai ingustat. Ce sa prioritizezi?
Din fericire mai exista si alte carti traduse in limba romana, pe langa cea mentionata in interviu. Acestea sunt inca disponibile in librarii. Pentru detalii consultati:
http://institutul-gurdjieff.ro/publicatii.html