Artmania – sfîrşit de vară pe ritmuri rock
- 13-08-2010
- Nr. 537
-
Silvia DUMITRACHE
- Actualitate
- 1 Comentarii
Evenimentele importante dedicate muzicii rock în România nu s-au sfîrşit odată cu Sonisphere – după ce Bucureştiul a fost, la sfîrşitul lunii iunie, gazda rockului, Sibiul preia ştacheta, aducînd în ţară reprezentanţi de marcă ai rockului mondial. Dacă în România, vara este, în general, sezonul în care spiritul de vacanţă cuprinde toate domeniile, astfel încît evenimentele culturale şi artistice devin aproape inexistente, muzica – în speţă, muzica rock – şi-a menţinut, în vara lui 2010, un nivel ridicat în ceea ce priveşte frecvenţa şi calitatea manifestărilor: prezenţa celor de la „the big four“, Anathema sau Rammstein nu a fost singura surpriză care a entuziasmat mii de fani şi a adus în România rockeri din toată Europa. Acum, Sibiul se pregăteşte să încheie anotimpul vacanţelor tot pe ritmuri rock, în cadrul Festivalului Artmania. Rock cu mesaj social Artmania se află la a cincea ediţie şi s-a impus deja ca unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate muzicii rock în România. Făcîndu-şi intrarea pe piaţa festivalurilor de acest gen aducîndu-i în ţară pe cei de la HIM, Amorphis, Silentium (în 2006), Artmania a reuşit, în ultimii ani, să invite formaţii şi cîntăreţi rock ce nu se află la sfîrşitul carierei, ci sînt […]
In Romania, satra Uniunii Europene, cind e vorba de bubuiala la maxim in spatiul public, manelistii sunt de acord cu rockerii/clubberii/folkistii/etceteristii.
Diferentele dispar, aparentele se dizolva, ramine adevarul nud.
Si anume, ca nu e nici o diferenta intre manelisti si intelectualii „subtiri”, iubitori, nu-i asa, de muzica sofisticata.
TOTI sunt de acord ca e ceva normal sa oblige pe TOATA lumea sa le asculte muzica, eventual pina la 6 dimineata.
Indiferent daca cei obligati s-o asculte au o durere de masea, lucreaza acasa, vor sa se odihneasca, incearca sa se reculeaga cu mortul pe masa, sau pur si simplu ii doare in cur de festivalul Artmania.
TOTI trebuie sa asculte bubuiala, de dincolo de fereastra, din spatiul public situat in plin oras, in plina zona rezidentiala.
Cu aprobarea tuturor autoritatilor locale si in dispretul total al legii linistii si ordinii publice inca in vigoare.
Daca intrebi un manelist de ce trebuie sa fii obligat si tu sa-i asculti „muzica”, te ia la injuraturi, poate te si bate.
Dar ce pretentie sa ai de la un manelist?
Daca o intrebi pe rafinata si distinsa intelectuala rafinata Silvia Dumitrache de ce trebuie sa fii obligat sa participi auditiv la festivalul Artmania, sigur n-o sa te bata, nici n-o sa te injure, dar tot nimic nu va intelege din intrebarea ta, ptr ca mentalitatea ei este identica cu aceea a manelistului.
Degeaba s-a plimbat prin occident cu degetul la timpla.
N-a inteles nimic.
Si probabil nici n-a observat ca acolo, in Occident, exista conceptul de respect reciproc, inexistent in satra romana.
Distinsa intelectuala Silvia Dumitrache n-a obsrevat ca acolo festivalurile rock de genul Artmania au loc undeva, departe de orice zona rezidentiala, eventual pe cimp, acolo unde nimeni nu e obligat sa asculte bubuiala miilor de decibeli.
Daca nu credeti, intrebati-l pe dl Karnoouh, colegul dvoastra.