Basarabia – pămînt românesc
- 21-10-2011
- Nr. 597
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 2 Comentarii
Recentele declaraţii ale preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, legate de situaţia din Transnistria şi de administraţia de sub conducerea unui dur filomoscovit precum Igor Smirnov au atras atenţia mediilor internaţionale. Preşedintele Rusiei a reiterat faptul că actuala situaţie din Transnistria şi poziţia lui Igor Smirnov împiedică reintegrarea. Intrebare: a cui şi la cine? Reintegrarea în Republica Moldova nu ar fi atît de complicată dacă liderii de la Kremlin l-ar trimite pe Igor Smirnov ambasador în Cuba. Dar este Moscova, care nu crede în lacrimi, interesată de rezolvarea pe cale amiabilă a unei situaţii de „conflict îngheţat“, cum sînt denumite aceste situaţii punctuale de către puzderia de experţi ai OSCE şi UE? Avem mari rezerve faţă de bunele intenţii ale Kremlinului. Parcă îl vedem pe premierul Vladimir Putin că se răţoieşte la Medvedev că Rusia nu are nimic de cedat. Şi va fi considerat un real patriot, ca şi înainte şi după cel de-al doilea război cecen, război care l-a adus la putere. Să fie doar o manevră bine orchestrată de Kremlin în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale, în care Putin este deja marele favorit şi adulatul unei consistente majorităţi? Ce va urma? Ştim şi nu prea ştim ce se întîmplă […]
… basarabenii vor in UE,vor cu Romania, dar politicienii de la Chisinau sunt toti o apa si-un pamant, cand ti-e lumea mai draga te tradeaza, se dau cu comunistii, cu rusii, temporizeaza,bat pasul pe loc, pleaca la cules de cucuruz. Snegur si Iliescu n-au vrut Unirea, Snegur a trimis toata elita basarabeana sa lupte intr-un razboi transnistrean de unde s-au intors neoameni, schiloditi, infirmi. Falnica elita merge in carje.
Cu Traian Basescu si Marian Lupu nu se va face Unirea, pentru ca nu pot, sunt impulsivi, slabi strategi, isi inchipuie ca daca se pupa pe obraz de doua ori s-au unificat.
Deja la 1 ianuarie 2007 Romania ar fi trebuit sa conștientizeze ca o unire bilaterala era deja imposibila. De atunci ar fi fost la cale sa se treacă peste discuțiile despre unire si sa fie concentrate toate eforturile la un plan pe termen lung de dezvoltare in comun pana la aderarea R.Moldova la UE – cu proiecte de valorificare a oportunităților de anvergura generate de existenta a doua state romanești – unul comunitar si altul extracomunitar. R.Moldova ar trebui privita de cetățenii din dreapta Prutului ca o Romania rămasă in afara UE, iar pentru cei din stânga Prutului Romania e șansa de a deveni cetățeni comunitari europeni cu mult înainte de aderarea R.Moldova la UE.