Băsescu și Pleșu
- 12-08-2011
- Nr. 587
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 9 Comentarii
Președintele Băsescu s-a supărat pe Andrei Pleșu. Supărările sînt omenești, numai că președintele, cînd se înfurie, amenință. Șantajează. Sugerează mari „catastrofe“ și „represalii“. „Văd că domnul Pleșu a făcut o preocupare aproape zilnică legată de mine. Nu aș vrea să spun lucruri care să nu-i placă domnului Pleșu despre cum l-am văzut eu ca și consilier. Îl invit la decență. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleșu“, a afirmat Traian Băsescu, într-un interviu acordat B1 TV. Îi rog pe toți simpatizanții președintelui să ne indice unde s-ar încadra – din punct de vedere al analizei politice – aceste afirmații. Țin aceste afirmații de „modernizarea Statului“, atît de clamată de președintele Băsescu? Țin de rolul președintelui, cel de mediator? Sînt ele un semn de dialog al șefului Statului cu societatea civilă, din care și Andrei Pleșu face parte? Nu credem. Sîntem de părere că, și prin aceste afirmații, Traian Băsescu a arătat un dispreț incomensurabil față de cei care îl critică. E foarte trist să vezi un președinte de țară – un demnitar în exercițiul funcțiunii – care ar putea să facă „dezvăluiri“ despre un particular. Nu contează ce ar putea spune Traian Băsescu despre fostul […]
A chiar spus-o d-l Plesu?!! În Adevarul?!! Ca presedintele Traian Basescu s-ar fi aratat „în varianta cîrcotașului nărăvit, imprevizibil, neloial, ocupat toată ziua să dea cu oiștea-n gard“?!! Eh, chestia asta cu imprevizibilitatea si lipsa de loialitate a Presedintelui ma pune pe ganduri si gandesc: unde oare stau ancorate previzibilitatile si loialitatile d-lui Andrei Plesu, fost ministru in mai multe guverne, nu neaparat sub Traian Basescu?!! Cat despre partea aceea a societatii civile, numita GDS, ne-am cam lamurit asupra originilor ei si-a acelor animae loci incognite care-au animat-o… Din pacate, scripta manent…
Cred ca este o falsa disputa intre Basescu si Plesu, cred ca Plesu a inceput-o din intamplare si a continuat “furat” de aplauzele galeriei de chibiti….
Andrei Plesu are “lenevia” caracteristica filonului balcanic al acestei natii stiind sa se risipeasca extraordinar pe spatii mici …. Omul depaseste opera indiscutabil. Avem unul din cei mai mari ganditori romani care din pacate nu are si opera care sa-l sustina. Este memorabil in exprimare si percutant asa cum a fost Petre Tutea!
Ca la mai oricare intelectual provenit din zona umanista la Plesu lipseste spiritul de echipa. Cand lucrezi intr-o echipa, mai ales cum este cea prezidentiala, important este unitatea si functionarea acesteia precum un mecanism bine pus la punct. Orice rateu al acestei echipe se simte si in prestatia presedintelui. Plesu a fost chemat si a intrat benevol in aceasta echipa si este de presupus ca stia despre principiul si mecanismul de functionare al acesteia. De aceea recentele lui remarci imi lasa un gust amar….. Se prea poate(la un moment dat) sa nu(mai) existe afinitati intre seful echipei si unii dintre echipieri. Atunci civilizat cei doi isi strang mana si pleca fiecare pe drumul lui. Barbateste,inchizand intr-o strangere de mana colaborarea si fara a rasturna galeata cu laturi in mijlocul drumului….
Restul aici:http://ioanavram.wordpress.com/2011/08/06/basescu-plesu-o-disputa-falsa-intretinuta-de-chibiti/
Dl Andrei Plesu l-a votat sau i-a acordat votul sau actualului Presedinte;
explicatia Domniei Sale m-a tinut citeva saptamini oareum departe de scrisul sau;
cam tirziu apar aceste ‘dezamagiri’ exprimate mai… explicit;
daca nu ar fi cunoscut ideile sau convingerile dlui Basescu fata de roloul in istorie al Majestatii Sale, Regele Mihai I, oare dl A Plesu ar fi tacut intelept, in continuare?
\ oare mai crede sau mai asteapta ‘oferte de destin’ ?
Eu cred ca au piedut amindoi: unul e dictator, altul are o opera asa de subtirica, incit te apuca ameteala. Nici unul mai breaz ca altul. Singura lor diferenta vizibila este de masa: aici, Plesu il taie pe presedinte, n-avem ce face. Sa il felicitam oare pentru atit?
Dlui Nițulescu: vă propun să renunțăm la exagerări, din respect pentru spațiul public românesc (în speranța că un astfel de respect mai este posibil). Și iată cel puțin un contraexemplu față de afirmația de mai sus:
http://www.amazon.com/Stalinism-All-Seasons-Political-East-Central/dp/0520237471/
Sunt capitole importante ale istoriei care trebuiau scrise de cineva, și e de apreciat că aceste lucrări au fost scrise.
Firește, asta nu scuză prin nimic alte opțiuni ale autorului, pentru care numai autorul poartă întreaga responsabilitate. Dar asta este evident o cu totul altă chestiune. Ceea ce aș dori să spun e că nu se repune balanța în poziția de optim echilibru prin negarea totală a eforturilor cuiva. Parcă pierdem cu toții când abordăm astfel vreo discuție.
Vladimir Tismăneanu nu este istoric. De nici o manieră. În rest, de acord….
Președintele Traian Băsescu nu are ce dezvălui în așa fel încât imaginea lui Andrei Pleșu să fie afectată, și iată de ce: se știe demult care a fost punctul de tensiune dintre ei. Și nu contează, pur și simplu nu contează. Andrei Pleșu a rezolvat cu grație situația plecând de la Cotroceni. Andrei Pleșu se bucură de un respect invariant, chiar și din partea celor care nu îi împărtășesc opțiunile sau viziunea politică. E adevărat că sunt unii (mulți!) care nu pot înțelege cum e posibil ca în spațiul cultural să fie loc de respect atunci când există diferențe de opinie. De fapt, iată că există. Îmi mărturisesc întregul respect față de Andrei Pleșu și sunt sigur că nici un război de dosare nu îi poate afecta imaginea. Extind această afirmație asupra fiecărui intelectual a cărui calitate profesională transcende opțiunile sau activitatea sa politică. Această afirmație se aplică și lui Vladimir Tismăneanu, pe care uneori îl înțeleg foarte puțin (asta pentru a-mi încheia intervenția la fel cum a încheiat și Ovidiu Șimonca)
Cred, stimale dle Peter Manu, ca aici nu e vorba de clasamente, de comparatii intre doua persoane, nu e vorba de nici un fel de competitie pentru posteritate,(va citez: …celui mai valoros …din ultimii 50 de ani) . Asa cum corect observa dl.Simonca, e vorba despre deraierea de la democratie a celui ce are puterea, de amenintarea, da, de santajul pe care cel care are puterea (aici presedintele Basescu) le exercita impotriva … oricui (in acest caz impotriva dlui Plesu) pe sleau fie spus, daca nu-si tine gura. Ca opiniile dlui Plesu au intr-adevar un impact important, e o alta poveste. Analiza dlui Simonca extrem de competenta si la obiect pune intr-adevar ordine in subiect. Mai lucid si limpede si pe intelesul tuturor de cat o spune domnia sa, nici ca se poate.
In competitia pentru posteritate, Traian Basescu a pierdut de mult in fata lui Andrei Plesu. Intr-o lume politica caracterizata cel mai mult prin mediocritate, presedintele e obisnuit sa castige, dar este in fond un autocrat fara harul cuvantului, plictisitor chiar atunci cand se infurie sau cand spune prostii. Traian Basescu nu se va putea nicodata impune celui mai valoros ganditor produs de Romania in ultimii 50 de ani.