BIFURCAŢII. Bunicul
- 29-10-2009
- Nr. 498
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 4 Comentarii
Bunicul meu n-a stat pe prispă. Şi asta, pentru simplul motiv că n-a avut. A tot locuit în camere de închiriat înainte de război, s-a mutat dintr-un oraş în altul, pe unde-a găsit de lucru, a muncit de bunăvoie şi forţat – după cum au fost vremurile. După război, a venit la Bucureşti. Cînd m-am născut eu, bunicii locuiau pe Moşilor, împreună cu părinţii mei, într-o casă care acum nu mai e. Erau două camere-vagon, continuate cu o bucătărie şi o baie. În baie, pe jos, era o gresie în două culori, galben şi maro, din bucăţele mici, mici, cum nu se mai face azi. În lungul camerelor, între peretele nostru şi zidul casei vecine, era o curte lată de cel mult un metru, pavată cu dale mici. În faţă, la stradă, despărţită de noi de un hol, stătea madam Ionescu, al cărei fiu, Pandele, era mai mereu bolnav. Uneori, mergeam la madam Ionescu să mă uit la stradă – dar n-aveam voie să mă aplec pe geam. Deasupra bunicilor stătea proprietăreasa, madam Drucker, care bocănea de tremura lampa. Iar dedesubt, sub duşumeaua vălurită, era pivniţa. N-ar mai fi fost! Că de la ea au făcut bunicii reumatism: trăgea şi […]
… nu cred ca au ce face comitetele de lectura… Motivatia literara autentica exista si se comunica, sau nu exista deloc (desi vointa de a prezenta ceva poate fi acolo). Am intalnit in interventii recente sugestia ca literatura ar fi devenit (din pricina erei noastre tarzii, se pare) o activitate pur rationala, ceva care ingaduie receptarea textului ca obiect, asa cum fereastra sau masa sau scaunul sunt receptate ca obiecte. Hai sa fim seriosi, nu e adevarat. Poate exista oameni imuni la un anumit tip de comunicare, pe care literatura il permite, pe asta o cred. Sau poate exista oameni care au stiut candva ce era literatura si au uitat, iar acum institutionalizeaza aceasta uitare.
Cu sau fara prispa, la oras sau la sat, casele bunicilor dau aceeasi senzatie de vacanta, de libertate, de povesti de demult.Cu sau fara barba, bunicii raman mereu ….bunici. Nu parinti, nu prieteni, nici alte rude: bunici. Cred ca am ascultat de sute de ori povestirile de razboi ale bunicului ( episodul preferat era cel de la Cotul Donului); la un moment dat chiar ma plictisea, recunosc.
Acum, as dori sa le mai ascult, dar este prea tarziu…
Si prispa exista inca ( modernizata ce-i drept) , dar fara bunici aproape ca nu o mai vad.
Frumos articol, Liviu.
Aici se poate povesti despre o intreaga lume, despre toata istoria reala (dar si cea imaginara) a Bucurestilor, despre sperantele si visurile oamenilor care au lucrat in Bucuresti in acele perioade istorice, si fireste ca o astfel de istorie/poveste e de interes, oricand va fi sa fie sa vina… Bunicii povestesc, chiar si umbra lor are ceva de spus…
Bunicul meu avea prispa; a fost ultimul lucru din lume la care a avut acces… un fel de trecere spre alta lume… Dar nu este singurul fel de hol de trecere… Prispa aceea e singurul loc din Romania pe care mi-l amintesc in fiecare zi, poate si unde e primul loc unde am auzit o discutie despre boala si moarte si unde am vazut ce inseamna asta.
Frumos scris, o nedumerire, ce caută Goma, pe care unii nu îl iubim?A devenit un clasic al justificării Transnistriei, din fostul disident.caz complicat, care nu are nimic comun cu admirabilul Dvs. bunic.6