BIFURCAŢII. Ce-i de făcut?
- 01-03-2013
- Nr. 663
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 11 Comentarii
Eșecul Legii Educației Naționale din 2011, cel puțin în partea ei referitoare la învățămînt universitar și cercetare, e un fapt incontestabil. Deja, în urma unei serii de HG-uri, OG-uri, OUG-uri și OM-uri (ce cuvinte am ajuns să învățăm!), legea a fost desfigurată prin eliminarea aproape tuturor prevederilor care îngrădeau arbitrariul și introduceau o evaluare mai strictă, urmăreau împrospătarea personalului și multe altele. Sînt anunțate deja alte modificări care merg în același sens. Ne-am reîntors cam la nivelul legislației din vremea ministeriatului Hărdău, dacă nu mult mai înainte. Între cei care au susținut reforma Funeriu, frustrarea, de înțeles, e foarte mare. Lumea pare împărțită în două tabere. Unii pun eșecul pe seama lipsei de coerență și decizie a echipei care a gîndit reforma și reproșează cedările, compromisurile, faptul că nu s-a tăiat în carne vie. Alții, dimpotrivă, acuză lipsa dialogului, faptul că reforma a fost impusă de un grup care s-a considerat purtătorul adevărului și al valorii și nu a negociat cu toți interesații, că prea mult a depins și depinde de persoana ministrului, că multe instituții au fost numite prin OM și nu prin lege, putînd fi oricînd schimbate la fel de ușor. N-am auzit sau citit pînă acum nici […]
Asa cum se vede si din comentarii majoritari sunt cei ce
sprijina mediocritatea si impostura ! Consecinta: nu avem
solutii …Intrebare: o fi vreo legatura intre aceasta problema
din invatamant si nivelul clasei politice romanesti ?
Raspunsul este simplu si nu necesita indicatii …
Liviu este plin de intrebari. Solutii mai putine. Si acelea dezastruoase. Poate ar trebui sa ia un Kit Kat. \”Productia\” stiintifica a scazut din momentul introducerii criteriilor pe care le plange Liviu. Este si firesc, cei cu rezultate mai slabe fiind mai multi! Banii din granturi au mers la cei cu \”rezultate\” mai tari. Ce au facut de banii respectivi? Asta este intrebarea. Trebuie sa-i justifice. La \”productia\” stiintifica au participat, uneori cu mare succes, si cei care sunt varati de Liviu la categoria a doua. Ce este de facut? Ne spune Lenin, autorul unei carti al carei titlu este identic cu cel al articolului semnat de Liviu.
Care a fost urgenta domnului Funeriu pentru a impune legea prin asumarea raspunderii si nu prin procedura normala?
Dvs. puteti arata ca erati lucid (si activ) cand un guvern dadea 140 ordonante de urgenta adoptate intr-un singur an?
Aveti o opinie si despre decizie:
„CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
DECIDE: Constata ca angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii educatiei nationale este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala.
Definitiva si general obligatorie. ”
(http://www.dreptonline.ro/decizii_recurs_constitutionala/detaliu_decizie.php?id_decizie=347)?
Daca, desigur, puteti duce un argument si in termeni definiti mai bine decat „shmenuire”, „mafie”, „revolta”, „dezgust”, „universitari si cercetatori adevarati”.
….a nicknameului „bos bovinae” este RECUNOASTEREA ca LEN este desfigurata printr-o ORDONANTE DE GUVERN (shmenuite ca „de urgenta” desi singura „urgenta” era restauratia mafiei) dar neintelegerea ironiei insiruirii „HG-uri, OG-uri, OUG-uri și OM-uri (ce cuvinte am ajuns să învățăm!)” care exprima revolta si dezgustul putinilor ramasi pe-aici universitari si cercetatori adevarati in fata ofensivei de un tupeu maxim a imposturii si incompetentei.
Se pare ca Ornea se considera a se afla pe o insula de excelenta. Parerea lui!
Dl Ornea alege sa faca afirmatii false, din chiar capul locului (fraza a 2-a, prima fiind un enunt al unei credinte):
„urma unei serii de HG-uri, OG-uri, OUG-uri și OM-uri (ce cuvinte am ajuns să învățăm!), legea a fost desfigurată”
Legea nu a fost modificata decat prin Legea 166/2011 (oct. 2011) si OUG 80/2010 (dec. 2011), 21/2012 (mai 2012), 84/2012 si 92/2012 (dec. 2012). De altminteri, modificarea unei legi organice prin OG (cu atat mai putin prin OM) este in mod expres interzisa de Constitutie.
Faptul ca dl. Ornea, distins intelectual si implicat intr-o serie (!) de comitete si consilii pe vremea ministrului Funeriu, nu intelege aceste lucruri elementare, ba chiar spune neadevaruri flagrante si, presupun, nu are de gand sa faca vreo amenda onorabila, iata un motiv temeinic pentru care nu exista nici schimbari esentiale si trainice, speranta.
LEN a fost un succes in privinta invatamantului preuniversitar. Scolile inchise in baza acesteia sunt dovada clara a viziunii ample si inovatoare, adoptata noilor cerinte, a genialului ministru Funeriu. Inteleg ca domnul Ornea se pregateste si astepta cu nerabdare a doua descalecare.
Deja pe patul de spital inca de la sfarsitul anilor 90, cercetarea a mai primit cateva perfuzii prin programul CEEX- cercetare de excelenta (ca tot se propune identificarea insulelor exceptionale) al lui Mircea Miclea – doar primul call insa! – si prin competitia IDEI 2011 cu evaluare internationala impusa de Funeriu. Acum perfuziile sunt pe punctul de a dispare si nimic nu se pune in loc. Nici acum, in martie, nu se stie CAT vor fi finantate proiectele evaluate international in 2011 si 2012 (la IDEI 2012 nu se stie nici macar daca vor fi finantate). Se spune ca lipsesc cam 130-150 milioane lei ca sa se acopere bugetele pe 2013 ale granturilor in desfasurare, iar de noi competitii nici vorba. De ce? Fonduri alocate cercetarii mai mici? Da, e un motiv, dar cum se face ca sistemul de ajutor social numit „program nucleu” are bani? Explicatia e simpla: lichidarea elitei (desi corect ar fi a acelei categorii de cercetatori decenti dpdv al standardelor occidentale) este intotdeauna obiectivul unui regim care-si ascunde impostura, incompetenta si coruptia prin populism desantat. Din pacate marea majoritate a celor care isi spun profuniv, confuniv, cerc I si II sunt solidari cu regimul care le protejeaza impostura, incompetenta si coruptia – e de-al lor, dintre ei, pentru ei. CINE sa evalueze insulele de excelenta? Universitarii de la „stomatologie’ Bucuresti (ca tot „nashul” diplomelor de licenta copiate cu zecile de ecxemplare e membru CNATCDU)? Universitarii sorbonicilor judetene de la Oradea, Tg Jiu, Suceava, Alba Iulia, Tragoviste, Constanta, Bacau, etc? Politicienii cu doctorate la Academia de Politie gen Sorin Robert Negoita sau Catalin Voicu? Sau dublu-doctorul (pe bune!) consilier politic Cozmin Gusa? Sau „privatele” lui Bondrea si familia Dumitrescu? Sa fim seriosi, adica realisti – cercetarea si universitatea romaneasca vor dispare in maximum 10 ani de pe harta omenirii civilizate.
O părere din interiorul sistemului: reforma bazată pe performanță nu este posibilă din cauză că intră în conflict direct cu mecanismele puternice de auto-apărare ale sistemului existent. Este vorba de o structură de putere rigidă, foarte ierarhizată, în care se intră invitat, deci condiționat, și nu prin competiție. Stabilitatea este valoarea morală supremă în mediul academic. Cei din josul ierarhiei nu se revoltă deoarece au ajuns în sistem aduși de șefii lor, care la rândul lor își datorează pozițiile șefilor lor mai mari și așa mai departe. Orice critică, punere în discuție, este sever descurajată și înfierată. Cel care încearcă de demaște viciile sistemului devine ”dușmanul poporului” în virtutea moralei locale. Majoritatea sunt total inerți, incapabili de o dezbatere de idei. În numele păstrării configurației de putere se sacrifică performanța.
Alte detalii aici: http://reteauadeidei.blogspot.ro/2013/03/valoarea-suprema-academica-stabilitatea.html
Echipa Funeriu nu a fost lipsita de sprijin politic. Din contra, a avut un astfel de sprijin nelimitat. Faptul ca LEN a fost adoptata prin asumarea raspunderii arata acest lucru. Aceasta lege a lovit intreg invatamantul, de sus pana jos. Lamentatiile domnului Ornea, care se crede un fel de mot, sunt jalnice. Si, in general, daca s-a saturat de exceptionalitatea romaneasca, poate incerca, impreuna cu domnul Funeriu, sa candideze pentru o pozitie de cercetare la Harvard. Le uram mult succes!