BIFURCAŢII. Despre studenţi cu sau fără bac
- 19-09-2014
- Nr. 740
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 5 Comentarii
La noi, la fel ca în cele mai proaste filme, personajele negative sînt negre cu totul şi dacă există o cît de mică posibilitate să se întîmple ceva rău, atunci se-ntîmplă (dacă e să cadă, atunci se prăbuşeşte). Unii naivi mai sperau că guvernanţii nu vor îndrăzni totuşi să dea drumul la înmatriculări de studenţi fără bacalaureat. Uite c-au făcut-o. Nu vor fi studenţi, s-a grăbit să dea asigurări dl ministru Pricopie, vor fi înscrişi la nişte colegii organizate sub egida universităţilor. Pe de altă parte, unele universităţi private au anunţat deja că vor înmatricula, în anul următor înscrierii, direct în anul al II-lea acei cursanţi care, între timp, vor fi trecut cu bine bacalaureatul. Nu m-aş mira ca la fel să procedeze şi universităţi de stat mai mici şi în căutare de studenţi. Nimic de zis, ministrul nu minte: nimeni nu va fi student fără bac. Doar că unii studenţi din anul al IIlea vor fi absolvit anul I de facultate fără să fi fost studenţi. Hocus pocus! De fapt, Ministerul recunoaşte implicit că liceul şi examenul său final, bacalaureatul, nu sînt suficient de bine gîndite, astfel că o parte dintre cei care nu absolvă sînt cumva nedreptăţiţi, […]
O sintagma barbara, un anglezism. Care-n mica mea universitate da pan nesipuri, chiar fonctzioneaza.
Chiar cum se scrie mai sus: nu potzi face Analiza n-dimensionala daca nu treci de aia ”reala”.
Se-aplica pe mai oriunde. Ca, *nu potzi* face analiza literara pe Baudelaire daca nu shtii oleac’ da franceza…
Sunt, insa, dis-functzionalitatzi & p-acilea, pe care nu le mai prenumar, pentru ca sunt pur & simplu gresheli de *amanunt*, iar *nu* gresheli de ”conceptzie”.
Intrucat priveshte lumea fara de bac: io le-o spun cam asha: SA VA FIE RUSHINE!
Ca, suntem, probabil, singura tzara di pi glob care-o face. Shi, atzi cumva chiar vrea ca *io* sa-i *respect*
p-aceshti *ipochimeni*?
Care-au *distrus* liceele industriale, shcolile profesionale (mda,ne-dandu-le fondurile ca sa se chiar dezvolte, care-au *facut praf* nenumarate transformandu-le in ”teoretice”)? Las pa latraii *lor* ca sa-i *laude*. Ca io, nu am ochi sa-i vaz.
Vezibine: se iau *masuri*, pan UK, chiar &-n Germania, unde-au cam scazut numerele *meseriashilor* ca sa sa repare. Noi? Noi continuam a ”baga” habarnishtii pan… Universitatzi!
Pe scurt: avem, ca Minister d-al invatzamantului, un *simplu gunoi*…
Cele bune,
Nea Marin
… tine si de obieciul universitatilor din tara de a prelua institutii (precum creditele) doar pe jumatate si in litera, mai curand decat in logica lor reala. Astfel, \”situaţia absurdă … ca un student care nu a promovat Analiza de anul I să fi luat Analiza de anul al II-lea\” se rezolva simplu: cursurile avansata trebuie sa aiba preconditii de inscriere (nu te poti inscrie la Analiza II daca nu ai promovat Analiza I). Faptul ca la noi curriculumul universitar e construit mecanic, cu o structura a cursurilor in mare parte inflexibila (in anul I urmezi a, b &c, in anul II – c, d &e), duce la asemenea absurditati.
Nu este vorba de logica , ci de faptul ca s-a practicat frecventarea unui an de studii fara a fi trecut de toate examenele anului precedent. Sigur ca masura de a admite in facultati si tineri care nu au reusit sa-si ia bacalaureatul nu este cea mai buna , dar subscriu afirmatiilor autorului de la ultimul alineat ca pentru societate este mai bine ca tanarul sa frecventeze o scoala , chiar daca inca nu are toate patalamalele in „boznar” , decat sa fioe un pierde-vara. Mintea ii poate veni la cap si mai tarziu.Nume ilustre nu prea au dat semne in adolescenta ca sunt capabile de mari performante si totusi …Nu inteleg treaba cu protejarea infractorului . Numai bine , d-le Aramis , dar nu ma confundati cu Porthos!
Din faptul ca „in perioada interbelica” (dar in articol se spunea foarte clar ca acesta e sistemul de credite folosit si astazi in intreaga Europa) „studentii isi puteau amana unul sau mai multe examene si frecventau anul urmator de studii”, dl van K. deduce ca si studentia fara absolvirea bacului „nu este chiar o noutate”!
Ce logica subtila… si ce motive de a presupune ca onorabilul preopinent si-a trecut cu brio atat bacul, cat si examenele subsecvente, inclusiv cel de sofistica si de protejare a infractorului!
de a avea studenti fara bac (la data intrarii in facultate) nu este chiar o noutate . In perioada interbelica studentii isi puteau amana unul sau mai multe examene si frecventau anul urmator de studii. Se ajunsese ca chiar si in ultimul an sa aiba de sustinut examene din anii anteriori.
Asemanator cu intrecerile de la unele probe sportive: saritura in inaltime sau haltere (poate si altele)!