BIFURCAŢII. Întrebări, amărăciune
- 22-10-2010
- Nr. 547
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 6 Comentarii
Perioadă mai haotică parcă n-am trăit nici la începutul anilor ’90. Timpul şi-a ieşit din matcă şi nimeni nu pare a şti cum să-l bage la loc. De unde mă uit eu, cel puţin, aşa se vede. De unde stau alţii, se vede mult altfel. E un haos bine controlat, zic ei. Totul e manipulare, nu avem voie să cedăm nimic. Aş vrea să-i cred. Totuşi, salariile majorităţii bugetarilor sînt mici, indecent de mici, iar salariul umflat al cîte unui şofer de la nu ştiu ce minister nu ridică media. Profesorii din preuniversitar or fi manipulaţi, nu zic, dar au salarii dizgraţios de mici, la fel şi asistenţii, lectorii, chiar şi conferenţiarii. Mici erau salariile acestea şi în primăvară – acum, după tăierea cu un sfert, au ajuns un fel de bacşişuri. Cum să le ceri acestor oameni să disjunge raţional criza economică mondială şi efectele ei româneşti de acţiunea ministrului? Ei ştiu că n-au bani, că asta se întîmplă mai dramatic sub acest guvern cu care ministrul lor e solidar, se mai tem şi de schimbările pe care le anunţă noua lege a învăţămîntului, de mutarea clasei a noua la liceu, de noua structură a consiliilor de administraţie… Mai […]
Nu stiu ce trebuie lasat sa faca acest ministru. Nu mi se pare mai stralucit decit seria de agamiti dandanaci adusi de la pnt-isti (mai stie cineva cite sperante am avut in guvernarea CDR?) incoace in acel minister idiotissim, un minister plin de PSD isti. Numai ca l-am vazut intr-o secventa pe linga doamna cu
pres. Norvegiei, cind se duceau spre o sedinta, umblind ca un ciine pe linga stapin. Asta era postura. Howgh.
Una din problemele cele mai mari ale Romaniei de azi este ca dl Traian Basescu a ramas presedinte la sfarsitul anului 2009. Zece ani de control personal, nu institutional (chiar daca la un moment dat sincopat – Calin Popescu Tariceanu) a tarii constituie o perioada prea lunga. Este prea obositor nu numai din cauza caracterului persoanei private Traian Basescu sau din cea a incapacitatii domniei sale de a gandi ca un om de stat (de la cine nu poate nu ai ce sa ceri).
Analogia as face-o mai degraba cu -revolutia- franceza de la 68 care se incadreaza in paradigma -parinti si copii- (mai bine zis: -copii impotriva parintilor-). Studentimea franceza s-a razvratit si pentru ca de Gaulle devenise insuportabil (zece ani e prea mult), iar preluarea puterii de catre Pompidou (din aceeasi linie de a gandi treburile statului) a adus la manifestari anti uriase.
Cu actualul presedinte in fruntea tarii inca cinci (patru) ani timpul este pierdut pentru Romania, asa cum acesta a trecut fara nici un rost pentru binele comun (pentru modernizare), incepand cu ocuparea tarii de catre sovietici.
Ce e mult nu e bine. Istoria arata acest lucru. Numai ca, fiind prea mandra, ea nu da lectii. Se stie.
Iar despre ministrul Funeriu nu e nimic de spus. Cum a venit, asa o sa si plece.
Dar ce ne facem daca tocmai cei cu mentalitate antidemocratica au masluit alegerile, si in Germania din 1932, si in Romania din 2009, si la votul din Parlament de la Legea pensiilor? La asta v-ati gandit? Nu credeti ca binele cuiva, cand e impus cu forta, inseamna raul celorlalti? Chiar dvs. ati spus-o, ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! V-as sfatui sa fiti mai prudent cu comparatiile istorice, s-ar putea gasi unii care sa va banuiasca de logica dictatoriala.
Acuma serios, chiar credeti ca actuala opozitie din Romania este un pericol comparabil cu cel nazist din 1932? Ca altfel nu inteleg de ce ar merita violate regulile democratice pentru bararea venirii ei la putere! Nu-mi spuneti ca a fost doar o figura de stil, cu asemenea figuri de stil nu te joci.
Nu cred că ați înțeles bine. Spuneam că, uneori, poate fi preferabil să uzezi de mijloace nedemocratice, ilegale chiar, pentru a impune ceva ce crezi că e bine să fie impus, pentru a stăvili un rău care se poate impune pe cale democratică. Și mai spuneam că nu sînt deloc sigur că e bine să faci asta, pentru că și ceilalți ar putea face același lucru pentru a impune binele lor, contrar binelui tău. Tare aș vrea să știu ce/cum e mai bine.
autorul este o copie (in)fidela a oraculului din damaroaia ,asa ca fiecare intelege ce vrea; asta si doreste autorul, sa pice in picioare in orice situatie!
Domnule Ornea, e foarte grav ce insinuati la final, si foarte periculos! Adica actuala opozitie poate fi pusa pe acelasi plan cu nazistii din 1932, si venirea ei la putere trebuie impiedicata prin orice mijloace, fie ele si antidemocratice?
Sper sa fi inteles eu gresit, pur si simplu nu-mi vine sa cred ce citesc!