BIFURCAŢII. Modernizarea ca proces neîntrerupt
- 08-11-2013
- Nr. 698
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
Zilele trecute, Centrul Român de Politici Europene a produs un document intitulat Cum putem opri asaltul politicii asupra democraţiei?. „Paperul“ (aşa se referă la el unul dintre autori, Victor Giosan, pe platforma Contributors.ro, unde îl rezumă) conţine propunerile CRPE pentru reformarea clasei politice, pornind de la premisa – corectă, după mine – că antipolitica nu este o soluţie. Mai ales în contextul generalizării protestului Roşia Montană şi al diluării mesajului său în multe direcţii, în prezenţa pericolului deloc neglijabil ca emotivitatea să prevaleze asupra raţiunii, că antipolitica nu este o soluţie trebuie spus şi răsspus. Analiza sistemului actual porneşte de la constatarea unui regim „neo-feudal“ în economie şi în relaţiile sociale, de la o incompletă realizare şi asumare a modernităţii, altfel spus. Exemplele oferite sînt lămuritoare şi greu contestabile, din păcate. Dar n-aş zice că reprezintă vreo noutate. Iar soluţiile avute în vedere, şase la număr, ţin de domeniul evidenţei, dar au meritul de a spune răspicat şi destul de detaliat ceea ce multă lume gîndeşte. Şi, mai ales, au meritul de a nu fi nici „de stînga“, nici „de dreapta“. În esenţă, ele se referă la: „democratizarea internă a partidelor şi re-politizarea doctrinară a acestora“; „accesul larg al independenţilor: […]
Io ashi comenta cam asha:
aceleashi probleme ”mananca” acum *lumea*. Totul purcede din bulversarile aduse de avansul tehnologic,
caruia structurile organizatzionale, sociale, morale chiar, i se-adapteaza mai greu, mai incet.
Adaugatzi la asta mentalitatea de ”asistat” a romanului
trecut de 50 de ani (sunt milioane p-acilea, de fapt, marea majoritate ramasa acasa) &-avetzi, simplu, motivul pentru care *aceshti* (shi nu altzii) politicieni
(cu ”clasa” sau mai putzin ”rasatz’ ”) sunt re-aleshi.
Tot mai putzini vor lucra in joburi *stabile* (doar ”meseriashii”, cei de ne-inlocuit), tot mai putzini vor avea *pensii*, tot mai multzi vor avea 2-3 joburi, vor avea banul venit ”cu picatura” & nu din salar.
Lumea, insa, nu se schimba ushor. Pentru ca ori nu poate
(ca sunt varstnici), ori nu vrea (ca sunt tineri imbecili).
Solutzia, cum s-a scris in articolul comentat aici, e *educatzia*. Dar, ce fel de educatzie? Ca, trebuie *schimbat sistemul din radacina*?
Sunt, c-am cetit oleaca, muuulte pareri. Toata lumea face spume la gura amintindu-le. Shi, nu se face *nimic*…
Ca, uite: avem computere pan shcoli. Cam toata lumea de la orash le cam are. La ce-s *folosite*? La surfing pe internel.
Daca le-am folosi ca lumea, am da de lucru lumei, antrenand-o pentru *programare* (sau, mai putzin pretentzios, pentru munca de chinez, d-a scrie-n ”limbaj mashina”, oricare-o fi ala).
O tzara, pan ziua di azi, daca *nu manufactureaza*, precum China, nu are alta solutzie de-a se ridica *decat* educanmd lumea *ca lumea*, pentru joburile care sunt cautate *pe afara*.
Scuipand pe piatza, in ne-shtire, avocatzi, phihologi, manageri, care nu au obiectu’ muncii, e retzeta sigura de-a aliena tineretul.
Da, da, *educatzie*. Dar, cui ii pasa? Cine e *educat* indeajuns, dintre hojmalaii de la putere incat sa *shtie*
ce trebuie facut, incat sa *aiba curajul* sa puie lumea la cale, sa aiba puterea de convingere de-a obtzine fondurile necesare?
Uite o buna tema de discutzie-n O. C. La care sa putem contribui *cu totzii* – da, autori consacratzi, ai de la subsol etc. etc.
Adicatelea: ”Educatzia, incotro mere?” Ca, sa shtitzi ca *nu mai e de gluma*, milioane de vietzi, de ”viitoruri”
sunt in joc. Shi, pe mine va rog a ma scuza: mie *mi se falfaie* de viitoru’ unui inar de x au y parlamentar, care pare de-a fi p-acolea numa-n interes propriu…
Nea Marin
tineretul.
…ca nu mai poate strabate de atata modernitate …
Cum se pot folosi şansele mari in Romania europeană azi, în drum spre belşug, prosperitate, bunăstare ?
1). Ce a fost eliminat 1919-1939-1989 in Romania MARE in regiunile Transilvania, Banat, Bucovina ? Cum s-a facut eliminarea ?
Pînă 1918 regiunile istorice cu administraţie central europeană, cu limbile in administraţia locală maghiară, germană, romănă, au fost balcanizate nemilos de regimul de la Bucuresti.
2). Ce înseamnă azi eliminarea si înlocuirea personalului administrativ, juridic, economic in perioada 1919-1939-1989 in Transilvania, Banat, Bucovina ? Limba de administratie din Regat si tradiţia balcanică s-au impus treptat 1919-1939 si 1939-1989 ( 50 de ani dictatura autohtona, de origine romîna,…specificul romănesc…). Care este rezultatul după aproape 100 de ani Romania MARE?
3). Ce îşi doresc cetăţenii Romaniei europene azi?
De ce în Elvetia, Belgia, Canada, limbile locale sînt un cîstig cultural ?
Constituţia, regionalizarea….
……sau Cîntarea Romaniei … NATIUNEA ceauşistă eternă si fascinantă….
Eu cu cine votez?…2014….