BIFURCAŢII. Niciodată toamna nu fu mai urîtă
- 03-12-2009
- Nr. 503
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 11 Comentarii
De patru zile mă chinui să scriu „Bifurcaţia“ asta, voiam să nu fie despre alegeri, să fie despre orice altceva – nu pot. Am fost la teatru, am făcut matematică, am predat – degeaba. Numai asta am în cap. M-au dovedit. O-ntorc pe toate feţele şi tot nu pricep: de ce e Johannis omul providenţial? Negoiţă ce-are? Nu-i tot primar? De sector, e drept, dar sectorul 3 bucureştean nu-i chiar un sătuc. Şi sectorul lui Negoiţă arată destul de dichisit. De ce nu merită omul ăsta, care are deja un program şi o echipă, măcar să-i spună parlamentul „Nu“, după lege? Ce-are-n plus Johannis de va salva ţara asta? E neamţ serios? Atît? Că altceva n-am auzit despre el ca viitor prim-ministru. Nici schiţă de program, nici echipă – i le fac alţii. Ar trebui să cred că el, care, dacă are vreun plan, îl ţine bine ascuns şi nici măcar nu participă la întîlnirile partidelor care-l susţin, va salva ţara doar pentru că îl vor liberalii, pesediştii şi udemeriştii. Păi, da, cu aşa susţinere, la ce-i mai trebuie program? Adică el, independent, tehnocrat (profesor de fizică, dacă nu mă înşel), va conduce un guvern politic făcut – de cine? […]
De acord, niciodata toamna nu fu mai urata. Pe langa ca Basescu intruchipeaza cele mai minunate calitati umane, tot ce detest mai mult la un om (mai ales imaginea aia de taran cumsecade, pojghita subtire peste viclenia lui inegalabila), nu l-am votat pentru ca nu stie ce un joc de suma zero, pentru ca e irational, Vadim+Gigi upgraded.
CTP-ul intr-adevar face niste gafe monumentale la tenis(deobicei anunta castigatorul pe la jumatea primului set), dar macar pe langa ceilalti comentatori se vede ca joaca tenis si ca iubeste sportul asta. Eram aproape sigur ca turbatul Davidenko va sparge gheata si il va bate pe Fed (pt. cine a vazut ultimele patru cinci turnee ale anului). In CTP simt ceva bun, spre deosebire de ( alt „titan” fara nici o legatura cu votul) TRU, care ma baga in sperieti, rar am vazut un om cu atatia demoni interiori, o minte si un condei mai confuz.
Scriu acest comentariu cu un singur scop, sa-l apar pe CTP, care cu toate defectele lui ramane un reper in presa romaneasca, si unul dintre putinii care a ramas fidel propriilor sale vorbe:”dumnezeul meu este creierul uman”.
Nu vreau sa pierd ocazia, d-le Ornea, de a va felicita: candidatul sustinut de dvs. a castigat. Cum dvs. oricum, ca sa va citez, ramaneti aici, o sa va puteti si bucura (in continuare) de consecintele acestei alegeri. Eu, intorcandu-ma acasa, dincolo, n-o sa am aceasta placere. Ca sa spun tot adevarul, logica con-nationalilor imi scapa. Dar, cum se pot imagina matematici si matematici, tot asa – logici si logici. Unele …originale. O majoritate care se plange de un regim si il sustine in continuare. O alta, compusa din nemultumiti care si-au parasit din aceasta cauza tara, dar voteaza pentru acelasi regim. Neo-coni blocari, ponositi si frustrati. Dreptisti care au aflat ce-i dreapta din carti, ei chinuindu-si viata sub un regim cica-de-stanga si-apoi intr-o cica-democratie, iar acum sub un rex, o duduie si un FSN cica-democrat-liberal.
„E impartita omenirea
In cei ce vor si cei ce stiu,
In cei dintai traieste firea,
Ceilalti o cumpanesc si-o scriu.”
Dar, cum nu l-am votat pe castigator (ba n-am ales, din lipsa de alegere, de loc), probabil ca-s un resentimentar, nu va inteleg si va invidiez. Cum aici toate-s cam pe dos, o fi si-asa.
Inca o data:”S-aveti pofta!”
Stimate d-le Ornea, impartasesc fara rezerve opiniile consemnate in articolul dv. pentru argumentatia impecabila pe care se sprijina si nu pentru optiunea electorala exprimata. Constat cu placere ca, spre deosebire de alti publicisti, cu care adesea impartiti pagina, va pastrati rationalitatea, bunul simt si echilibrul chiar si atunci cand de la domeniul profesiei careia ii sunteti dedicat, treceti in spatiul lui ,,violon d`Ingres” Alatur prezentul articol semnat de dv. celui publicat de dl. Caius Dobrescu in nr. trecut al O.C.( care are, e bine de amintit, alta optiune electorala decat a dv.) ca fiind printre putinele texte cumpanite si nemarcate de spirit partizan din sumedenia de pamflete, manifeste si asa zise analize care au inundat paginile revistei in ultimele saptamani. Meritati cu prisosinta o BILA ALBA.
Intelectualul nu da la sapa, nici la tarnacop, tocmai pentru a avea mintea limpede cat sa practice Luminarea Poporului in vremuri de ceata deasa, de confuzie, de aparenta indecidabilitate. De 50% – 50%. Dna Andreea Pora, dnii Liviu Ornea, Andrei Cornea, Tismaneanu, Cartarescu, Patapievici, Mihaies, Traian Ungureanu… si-au explicat public neechivoc optiunile electorale. Laudabile sunt chiar reactia pro-Geoana a dnei Doina Cornea si obiectia anti-Basescu al dlui Bedros Horasangian, poate chiar pamfletele lui Cornel Nistorescu. Inacceptabil este insa a fi intelectual public si a nu-ti clarifica pozitia dupa un enunt acaparator precum, in Finala: … prefer sa traiesc intr-o tara langa Neagu Djuvara, Crin Antonescu, Ionescu Quintus si oamenii de valoare ai acestei tari, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, cei care v-au fost consilieri si care au plecat de langa dumneavoastra. Rau este ca nu stim CU CERTITUDINE cum voteza Ana Blandiana, Gabriel Andreescu, Radu Filipescu, Stelian Tanase, Gabriela Adamesteanu. In Adevarul, dl Manolescu teoretizeaza despre jurnalismul politic. In Dilema, dl Plesu reciteste impasibil pe Eminescu si Caragiale!
Domnule Ornea, sunt de acord cu ceea ce spuneţi, după confruntarea de joi, sunt mai mult convins că PSD-ul nu este un partid ci un cazino.
Parca am vorbi limbi diferite! Oricit as explica eu ca nu contest nici una dintre relele lui Basescu (coruptia pe care o permite, compromisurile pe care le face etc.) si ca votez cu el doar pentru ca mi se pare ca adversarii de azi sint si mai corupti, si mai venali – pare ca cei care nu vor, nu pricep ce spun.
In rest, continua sa nu ma intereseze daca un presedinte e milos, bun la suflet, plingacios, impulsiv etc. Aceste chestiuni nu intra (si nu intrau in postarea anterioara) la rationamentul despre care vorbeam.
Eu, oricum, ma opresc aici.
cei din PDL au recunoscut ca Baescu l-a lovit pe copil. e adevarat, nu cu pumnul, asa cum a a jurat. iar basescu a recunoscut la kiss fm ca s-a intalnit cu Vantu si cu Voiculescu, de multe ori… afacerea cu gaze, cu care s-a laudat la dezbatere, era a unui apropiat de-al sau, un altfel de mogul. Faptu;l ca suntem cea mai corupta tara din europa mu va spune nimic?
ca, din pdv economic suntem codasi, nu va spune nimic? cum puteti sa trceceti peste numirea (dorita) a lui Oprea la interne, acelasi oprea pe care il batjocorea cu 5 ani in urma? de faptul ca vorbea despre toate bolile cronice ale romaniei ca si cand el a fost in opozitie nu va pasa? si pledoaria ar pitea continua, daca nu m-as teme ca e inutila pentru cei orbiti de ranjetul batjocoritor al lui basescu. e stupefiant sa citesc ca are basescu imaginatie….Dumnezeule! are doar abilitatea de supravietuire specifica fiintelor primitive. si cel mai stupefiant mi se pare ca un intelectual ca dv e gata sa scuze si sa adere la violenta asupra unui copil. e mai grav ca s-a intalnit geoana cu vantu decat ca basescu a lovit un copil?!!! incredibil rationamentul dv….
Iar eu am incercat sa va spun, d-le Ornea, ca nu „rationamentele” va (si ne) mana, ci altceva, dinaintea lor, pe care ele doar il pseudo”argumenteaza”. Pun, deci, la indoiala autenticitatea „argumentelor” dvs. Pun „optiunea” dvs. pe seama bio-psiho-mecanismelor sugerate si a amprentei trecutului petrecut aici. Ca (chiar) si intelectualul se identifica cu dusmanul sau… inestetic si ingrijorator lucru. Pentru ca ati fi putut spune, de pilda, ca neavand alegere nu va duceti la alegeri.—
@ninat: Mi se pare ca Vintu si Patriciu concentreaza enorm de multa putere mediatica si economic/financiara, incomparabil mai multa decit Cocos, Videanu, Paunescu, Culita Tarata etc. din acest punct de vedere, mi se pare mult mai periculos ca ei sa detina si puterea politica. De aceea spuneam ca votez ce mi se pare a fi raul mai mic in situatia data. Nu cred ca fac un rationament gresit. Fata de acest rationament, ca unul e impulsiv si altul retinut, ca unul e grobian si altul urban etc. mi se par detalii nesemnificative. In context, vizita nocturna a lui Geoana la Vintu mi se pare infinit mai graitoare si grava decit presupusa agresiune a lui Basescu asupra unui copil. Din pacate, majoritatea se decide nu in urma unor rationamente, ci a impresiilor lasate de spectacolul mediatic.
Nu-mi fac nici o iluzie ca ceea ce scriu influenteaza sau clinteste convingerile cuiva. Pur si simplu, mi s-a parut ca acum e bine sa-mi fac publica optiunea si s-o argumentez.
@Ernesto Joschuer: Din pacate, dupa al doilea „.” din mesajul dumneavoastra, eu nu mai pricep nimic. E, cu siguranta, vina mea. Oricum, eu sint, ca si dumneavoastra, un simplu utilizator al forumului si nu am nici o legatura cu eventuala cenzurare a mesajelor dumneavoastra.
Ma siliti sa v-o repet, de multi stimate d-le Ornea: Articolul d-nei Ninat este foarte bun, comentariile dvs., din pacate, jalnice. Trecutul inca viu isi spune cuvantul. Iar din imbratisarea babei universitare, care le suge tinerilor sangele (stia Nietzsche foarte bine ce zicea), turgorul matelotului e de invidiat si decolteul duduii o priveliste paradisiaca. Nu matematica ne mana, ci bio-psihologia. Vorbaria post-hoc e numai o (pseudo) rationalizare. De aceea nici nu e de asteptat nimic de la asa-numita noocratie. (Doar) din acest punct de vedere, foarte interesante, totusi, si comentariile dvs. Asa ca lasati-l, in cele din urma, si pe al meu sa apara.
O-ntorc si eu pe toate fetele si tot nu pricep: de ce crede liviu ornea ca Johannis este vazut ca omul providential?! Johannis este pur si simplu parte a unui proiect gindit a rezolva criza politica, in sensul ca in jurul lui s/a format o coalitie care poate sustine un guvern, dupa regulile oricarei democratii. Se mai spera ca guvernul Johannis va gasi ceva solutii pt domolirea crizei economice, solutii pe care guvernele CONTROLATE de basescu NU le/a gasit. Dimpotriva, oamenii politici controlati de basescu cel viu si mitocan ne/au adincit in criza si singura lor preocupare a fost aceea de a fura pe rupte. Asadar, johannis NU este providential, este pur si simplu altceva, si este dreptul nostru de a incerca altceva, dupa ce 5 ani am tot vazut ca basescu nu e preocupat decit de propria statuie si de capatuirea famigliei sale.
Merg pe urmele intrebarilor dlui ornea, minunindu/ma : de ce fratii paunescu, care au devalizat o BANCA DE STAT, sunt moguli buni, spre deosebire de mogulul vintu cel rau, care a prabusit o escrocherie particulara, in care romanii au intrat ca prostii cu gindul de a se imbogati peste noapte? De ce ar ar trebui eu sa fiu fericita vazindu/i pe fratii paunescu, pe cocos, pe popoviciu, pe regii asfaltului, pe udrea, ridzi, pitzi si toata sleahta de fosti securistii din spatele lui basescu cum fac afaceri cu statul si se imbogatesc prin jefuirea banului public?
As putea continua la nesfirsit cu intrebarile, dar mai pun doar una. Este intrebarea unei femei catre un candidat la presedintie, care ii cere votul pt a deveni BARBAT de stat : daca un presedinte de tzara plinge mai usor si mai des decit o FEMEIE sau decit saracii si batrinii romaniei, nu e de tot risul ca BARBATUL acela iti spune ca va LUPTA pt tine?! Cum poate lupta un plingacios pt iesirea noastra din saracie!?!!! Cum poate fi un plingacios un adevarat BARBAT DE STAT?!
Motivul pt care „viul” basescu este pt mine un mort care de 5 ani ne trage pe toti la fund iar realegerea lui echivaleaza cu inecul sigur : ne-a intors fix cu 20 de ani in urma, in sensul ca dreptul de a spune ce gindesti se plateste cu riscul de a primi din partea lui basescu eticheta de vindut mogulilor. Mi se pare un motiv mai mult decit suficient pt a/l trimite pe basescu la plimbare, alaturi de paranoicii istoriei, de ieri si de azi.