BIFURCAŢII. Nimic despre S.S. Chern
- 28-10-2011
- Nr. 598
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 6 Comentarii
Greu de făcut jurnalism de ştiinţă în România! Prea puţini se încumetă. Unii sînt oameni de ştiinţă activi (ca Mihnea Boştină, Mircea Penţia – fizicieni) sau convertiţi la alte discipline (Dana Jalobeanu – filozofie), care scriu, ocazional, pe bloguri şi foarte rar în presa tipărită. Evenimentul zilei mai invită, din cînd în cînd, pe cîte cineva să scrie un articol despre vreun eveniment ştiinţific. O face rar, dar cînd o face, rezultatul e bun. Fapt e că foarte puţini oameni de ştiinţă au timp, energie, condei şi plăcere să scrie articole de popularizare. Asociaţia Ad Astra a încercat recent să angajeze un jurnalist de ştiinţă care să scrie regulat pe subiecte sugerate de asociaţie. S-a organizat un concurs care a fost revelator pentru gradul de incultură şi, mai ales, de inadecvare, nu doar ştiinţifică, al candidaţilor (mulţi!). Pînă la urmă, a fost angajat un matematician de profesie, care însă nu pare să fie foarte asiduu. În afară de asemenea oameni de ştiinţă care au şi bucuria popularizării, dar care o fac sub formă de hobby şi, de obicei, mai mult în perimetrul domeniului lor de cercetare, mai scriu despre evenimente ştiinţifice sau iau interviuri jurnalişti obişnuiţi, despre a căror […]
Mă întreb însă ce ar fi dacă, prin absurd, s-ar găsi mai mulţi oameni care să vrea să facă, la modul profesionist, jurnalism de ştiinţă. Unde ar publica? Şi cine i-ar citi?…
… popularizarea stiintei dificil la aceasta ora in Ro, unde asistam la o degenerarea excesiva a sistemului educational si a cercetarii fundamentale. Calitatea a scazut direct proportional cu implicarea politica a unora si neimplicarea clara a altora in actul decizional si nu numai.(scriam pe un forum)
… ar mai fi problema „masei critice” din sistem care in loc sa ramana constanta sau sa scada in timp a crescut necontrolat!!! si prin pasivitatea si permisiunea unor personalitati certificate si recunoscute in domeniile lor.(opinia mea)
… si cu scuzele de rigoare,
stiti tranzitiile la care asistam si in sistemul educational per ansamblu, intre diferite stari pe care le resimtim cu totii in ultimii ani, nu difera decat prin permutarea si perpetuarea unor mentalitati invechite si atat, sa zicem impuneri perturbatoare – motiv pt care nu observam nici un fel de progres in Ro de ani buni(regresul omniprezent…); astfel cei care apartinem unor sisteme de principii diferite( posibil inadaptati spun eu … poate de fapt o educatie dobandita care este prost inteleasa acum) deci inadaptatii!!! difera total de categoria abilitatilor(oricum fiecare cu universul lor!)
@) Liviu Ornea
Tocmai de aceea.
Specialistă în filologie fiind, nu se poate să nu fi auzit despre preterițiune… 🙂
Nu e chiar aşa… Am predat vreme de 6 ani limba latină la un liceu de prestigiu: elevi foarte buni, dar şi concurenţa limbilor moderne era pe măsură. Nu mi-a luat mult să-mi dau seama de şansele reduse pe care le aveam şi nu m-am sfiit să-i mărturisesc acest lucru profesoarei mele de sintaxă, care m-a ascultat atentă şi mi-a spus: Dacă într-o generaţie de elevi găseşti unul care să te urmeze, poate n-ai câştigat mare lucru, dar n-ai pierdut! În şase ani, am scos şapte profesoare de latină. O fi prea puţin? Nu ştiu. Dar ştiu că n-am pierdut. Mai mult decât atât, la o revedere de 10 ani, mă întreabă un absolvent: Dumneavoastră mai ştiţi prepoziţiile cu acuzativul, doamna profesoară? Hohote! Şi-am început să recităm, toţi, în cor: ante, apud, ad, adversus, circum, circa citra, cis… Multe sunt elemente de compunere savantă, a spus o absolventă profesoară de română. Altul, jurist, s-a lăudat cu expresiile specifice deprinse, în mare parte, la orele din liceu. Altul, istoric, s-a lăudat cu altele ş.a.m.d. Prin urmare, domnule Ornea, vedem că nimic nu-i degeaba. Iar cititorii sunt, de regulă, mai mulţi decât comentatorii, numai că nu-i vedem. Rezultatele vin încet şi în timp.
Succes!
Liviu are dreptate. Arsenie nu stie pe ce lume traieste. Acum cateva zile il ridica in slavi pe fostul secretar PCR de la Increst, anume pe Gologan, nepotul unui membru al senatului legionar. Halal modele: Smarandache, Gologan etc.
http://gabrielistrate.wordpress.com/2011/10/28/despre-stiint-si-povestitorii-ei/