BIFURCAŢII. Noua colecție de iarnă
- 09-11-2012
- Nr. 649
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 15 Comentarii
Mai e o lună. Sînt, ca și mine, cred, mulți alții, într-o situație mai proastă decît măgarul lui Buridan. Acela nu se putea hotărî pentru nici una din cele două grămezi de fîn care, se-nțelege, îl îmbiau în mod egal. Nouă nu pofta, ci greața ne împiedică alegerea. Iar cînd ajungi să încerci să determini de cine ți-e mai puțin greață… Dar nu-i nimic, se pare că vor fi destui cei cărora actuala ofertă politică le dă ghes și le excită considerabil papilele și intelectul. Vor avea parte, sînt convins, de un ospăț pe cinste. De altfel, ambele tabere s-au întrecut în a arunca pe piață noutăți – dar ce zic, adevărate trufandale. După ciurul etic al comisiei doamnei Macovei, ciur prin care, invers față de năvoadele pescărești, numai plevușca nu poate trece (totuși, există un ciur! alte partide nici nu și-au pus problema să-l aibă), ARD iese la atac cu noile achiziții, intelectuali de calibru, școliți la școli înalte, cu doctorate serioase, oameni care-și sacrifică, de fapt, cariera ca să scoată țara asta din marasm. E, cu siguranță, mai bine să ai în Parlament oameni școliți decît să te reprezinte ignari agramați, lipsiți de cea mai elementară cultură […]
Pai domnule profesor, de ca va simtiti atacat la persoana. Eu cred ca este magulitor sa fiti asemanat cu Brucan. Este o onoare. Gonzales nu v-a atacat la idei pentru ca nu prea aveti asa ceva. Eu am depistat una singura, aducand a marota: sa va exprimati adeziunea cu tot ce scrie domnul Ornea. Asa ceva se numeste spirit critic.
Nu va contest titlul, dar semanati confuzie (si eu am
semnat cu profesor !). Imi permit sa va raspund eu: l-am
cunoscut pe Andrei Marga cand era ministru al Educatiei.
A fost o catastrofa de ministru si un om incorect
(una iti spunea in fata si apoi alta le spunea colaboratorilor sai din minister !). Despre cariera sa politica nu mai este
cazul sa va scriu (ar trebui sa o cunoasteti). Declaratiile
lui din prima zi de la numire la conducerea ICR sunt
aberante, iar actiunile sale de schimbare a directorilor
din diverse locuri sunt incalificabile: a schimbat oameni
de cultura remarcabili, cu o activitate unanim recunoscuta
cu altii, complet necalificati (de exemplu, la Varsovia a
numit o secretara de la ambasada, care nu are nici o
legatura cu cultura sau stiinta …). Mai vreti si alte date ?
Cautati-le pe net !
Articol interesant, ca de obicei, care produce placere intr-o dupa-amiaza de toamna (fara ironie). Totusi, doua intrebari la care distinsul matematician si comentator cultural ar putea fi chemat sa raspunda( cu logica) fara argumente politice, ar putea intregi impresia : a) din ce rezulta ” actiunea stricatoare a domnului Marga la I.C.R.” inainte de a se vedea rezultatele? b) ce inseamna „vecinatatea unor securisti „?!
Nu-i clar ?
1. Din ignoranta/prostie/lenea de a gandi.
2. Din interes.
3. Din orgoliu tembel. Cand „se tine coada sus” ,
uitandu-se rolul protector pe care l-ar avea o pozitie mai joasa a acesteia.
4. Din orbire/surzire „intelectuala”, in care se aude doar propria voce, fara a asculta pe celalalt, punandu-i-se in gura ce n-a zis, ca sa-l poti „combate” si sa ajungi la draga ta concluzie in care crezi, ca-n Dumnezeu, aprioric.
5. Pt. ca isi exacerbeaza oarece experienta personala neplacuta, conferindu-i grad de generalitate (mai rar la cei preveniti asupra „inductiei incomplete”).
6. Pt. ca, vai trista constatare, pe cat de mare e disponibilitatea romanului la compromis (in sens nu tocmai laudativ), pe atat de mica-i este putinta de a ajunge la o intelegere rezonabila/benefica in orice chestiune „teoretica”, mai ales de-i si „politica”. Ca sa nu mai vorbim de punerea ei in practica…
7. Pt. ca (nici mie nu mi-a venit sa cred, dar e chiar asa): daca „dusmanul de moarte/ coleg de meserie” zice ca ceva-i alb, apoi musa-i sa-l vad eu negru!
Etc.
Astfel rezumă dl CODAN reacţia pe care partizanii fanatici ai “schimbării cu orice preţ” o au la avertismentele cu privire la pericolul căderii din lac în puţ!
Este o întrebare care reflectă tradiţionala noastră atracţie pentru faptele şi opţiunile cu adevărat “mari”, de natură să ne plaseze pe orbita unui viitor luminos, depăşind cu mult dimensiunile unui simplu ciclu electoral. (A se vedea victoria zdrobitoare a lui Ion Iliescu – 81% – şi a emanaţilor propulsaţi de personalitatea sa carismatică – 65% – la alegerile prezideniale şi parlamentare din primăvara lui 1990.)
Aş ilustra răspunsul care se desprinde din această întrebare (subînţeleasă, dar extrem de răspândită în aceste zile de campanie electorală încă incomplet desmorţită) prin două citate, luate unul de pe această pagină de comentarii mai mult sau mai puţin anonime, iar celălalt din articolul de acum câteva săptămâni al unui distins critic literar.
Dl “Vlad”:
Pe scurt: cu toate comentariile Dumneavoastra, lumea stie ce sa voteze. S-ar putea sa va cam usture rezultatul din 9 decembrie. ca vor urma dezamagiri – pe masura sperantelor, nu ma indoiesc. dar, iarasi, nu ma indoiesc, ca asemenea guvernanti nu vor mai fi depasiti asa curand sub raportul banditismului politic si economic. (Comentariul publicat mai sus – “Răspuns la insinuări”)
Dl Paul Cernat:
“Nu intră în discuţie aici performanţele sau contraperformanţele USL. Vom avea timp destul să le tocăm mărunt după ce Traian Băsescu va fi plecat definitiv de la Cotroceni. Căci, după o asemenea respingere populară, plecarea lui devine prioritară pentru stabilitatea României, indiferent de cît de plagiator e Ponta, cît de securistă şi coruptă e fosta „soluție imorală“ Dan Voiculescu, de cît de vacuu e considerat Crin Antonescu.” (Articolul “Agonia unui preşedinte-jucător”, OC nr 636/10 august a.c.)
=============================================================
Aşa că, pentru a încheia tot cu un citat din comentariul lucid al d-lui CODAN, “Hai să votăm din nou aceiaşi indivizi cinstiţi care au dus România pe culmile gloriei!”
La cat v-a dat Dumnezeu, la atat va duce mintea
si sigur, ca nici El nu va cere mai mult …
De data asta spun si ca, pacat de ceilalti care nu sunt
vinovati ca sunt dusi in mizeria pe care o preferati !
Daca aveati ceva de spus nu utilizati atacuri la persoane
ci la idei …
Domnule profesor (si Brucan tot cu acest apelativ era alintat), imi aduceti aminte de chestia cu prefectura.
Pe langa explicatia primita de la „Nea Marin” mai aveti
nevoie de o explicatie. Banuisc rezultatul votului din
decembrie, dar voi avea macar o satisfactie: dupa mai
putin de un an va voi vedea cum va veti plange de
„alegerea” voastra … Pacat de unii ca doar atat pricep !
vaz ca ma iei la „shtanga”. Al *catelea*, oare, vei fi fiind *tu*?
Batrane, c-asha le scriu io *tuturor*: vaz ca eshti „mai nou” p-acilea. Individu’ da care scrii, adica *moa*, e Profesor Doftor, pan’ Matematica. S-a mai ri-comandat, p-acilea, de vreo *doua ori*. Se numeshte Marian Deaconescu, il gaseshti, pa „ala da pa la scularie”, cum *chiar scrii*, batrane (ceea ce ti cam *descalifica*, ma cam scuzi), pa *chiar Google ala*, cum v-am *chiar scris*…
Hai sa itzi spui io o *treaba*, batrane Vlad: pe mine *nu ma intereseaza* opiniile atat cat ma intereseaza *modul cum sunt prezentate*.
Poa’ ca-s *io* mai trecut (ca sunt, da’ s-o *bine shtii*: nu-s inca ne-scuturat): io am „ac”, bre. Shi, ala, acu’ ala, in *lipsa* argumentelor (ca, mde, e *lipsa ta*, a argumentelor), sa shtii ca-ntzeapa… C-antzepat pe altzii, muuuult mai „destupatz’ ” (ma iau dupa cum scriu danshii) decat *tine*, care, ma scuzi, te limitezi la „adjective”, da’ *fara a da argumente*…
Cele bune ,insa, batrane,
Nea Marin
Toata vara ne-am ocupat de acuzele de plagiat, de cazurile Ponta si cazul Kovesi.
Colaboratorul nostru Liviu Ornea le-a comentat in „Starea de rau”, nr. 639, 31 august 2012 si, anterior, in „Criza de subiecte”, nr. 633, 19 iulie 2012. Deci: Liviu Ornea s-a referit la cele doua cazuri, n-a tacut cu privire la Codruta Kovesi.
Personal, am prezentat concluziile Raportului de expertiza stiintifica, cu citate din documentul inaintat Senatului Universitatii din Bucuresti, in articolul „Plagiat, ICR si guvernul MRU ca un salon cosmetic”, nr. 642, din 21 septembrie 2012.
Acum, intr-adevar, problema este cit va conta plagiatul lui Victor Ponta (certificat de specialisti in drept: profesor dr. Simina Tănăsescu, Facultatea de Drept, Universitatea din București; profesor dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conferenţiar dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultății de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII) la alegerile din 9 decembrie 2012? Si mai sint si alte imponderabile, in primul rind, cum va „tulbura” Traian Basescu aceste alegeri? ARD nu are priza in electorat (Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu si Adrian Papahagi, ca sa dam doar citeva exemple, sint fara impact la public), asa ca ARD s-ar putea sa aiba nevoie de o „proptea” cotrocenista…
Ma mira insistenta cu care presedintele Basescu vorbeste de „independenta justitiei”. Daca e independenta, sa o lase sa functioneze si sa nu o faca tema de campanie. De fapt, presedintele Basescu incearca sa sugereze ca nu e independenta (sau nu e lasata sa fie independenta; de catre cine, ghici ciuperca ce-i?). E doar o sugestie, dar cit de parsiva. La fel, declaratia ca va propune un premier care „sa serveasca interesului national” este, din nou, o fumigena. Ramine sa discernem intre programe, onestitate, echilibru si diversiuni si fumigene.
Desigur ca nu avem de ales decat intre 2 tabere.Adica mai exista si alte partide in Romania?Dar noi vrem schimbare domne,acum USL peste 4 ani ARD si tot asa.Asa ca hai sa votam din nou aceiasi indivizi cinstiti care au dus Romania pe culmile gloriei!Ce conteaza ca mai exista niste obscuritati care candideaza?Adica vreau ca votul meu sa conteze!Gandire pe termen lung?Ce-i aia?Dragi \\\\\\\”intelectuali\\\\\\\”,schimbarea se produce treptat.Fiecare vot conteaza.Ei isi trag puterea din procente.De ce sa votam impotriva unui rau mare cand putem vota si impotriva raului cu mai mic?Oamenii mai putin dotati intelectual au nevoie de aprobare sociala,deci e nevoie ca partidele obscure sa atraga suficiente procente pentru ca homo socialis sa il voteze.Asa se produce schimbarea.In 8 ani putem spera ca niste politicieni (aproximativ) curati sa ajunge la 30 la suta.PDLde exemplu a pornit de la 13 la suta si a ajuns la 33 la suta in 4 ani.Deci este posibil.In orice caz,chiar daca asta nu se va intampla,tot este de preferat oricine altceva in afara de clica asta consacrata.
Foarte „echilibrat” acest articol, prin faptul ca daca esti neatent nu-ti dai seama unde inclina balanta. Eu unul vad unde – spre cei care ne-au condus timp de 4 ani, in urma carora nu mai creste iarba, dar care au avut grija sa se blindeze contra diverselor atacuri. Deci primul ministru e plagiator, cu toate ca eu ma asteptam sa vedeti la o teza de doctorat daca „teza’ adica ideea noua pe care o revendica, este original argumentata. Iar partea de „expozitie” – o putem critica, dar nu ea da nuanta de originalitate. Despre Kovesi de ce nu comentati? N-ati avut material suficient ? Ca asta e acum pretextul? dar de ce nu ati avut ? Nu cumva e vorba de o protectie de pe undeva?
Pe scurt: cu toate comentariile Dumneavoastra, lumea stie ce sa voteze. S-ar putea sa va cam usture rezultatul din 9 decembrie. ca vor urma dezamagiri – pe masura sperantelor, nu ma indoiesc. dar, iarasi, nu ma indoiesc, ca asemenea guvernanti nu vor mai fi depasiti asa curand sub raportul banditismului politic si economic.
Si in incheiere ceva pentru „Nea Marin”: nu se prea obisnuieste ca indivizi de culoarea asta sa comenteze reviste culturale. cred ca sunteti din categoria pe care am mai intalnit-o, semnand cu „Gica de la Scularie” si „Iïmpingatorul de vagoane”. Imi pare rau, dar categoriile astea au disparut odata cu ingroparea industriei pe altarul integrarii europene. Semnaturi de astea, care se vor „ochiul vigilent al poporului atintit asupra culturii” apartin altor ochi „vigilenti”. Fiti „vigilenti” in continuare daca va face placere dar nu va dati drept altceva – vi se vede lenjeria cazona !
Domnul Ornea, impartial cum il stim! Se pare ca la acesta parodie nu participa decat doi spectatori: profesorul si cu nea marin.
spaer doar ca de asta data (ca, mde, nu pomenesc da animale, cum facui data trecuta & nu imi „trecu”), „colectzia de iarna”, di care chiar vorbeshti, ni va gasi *fara* de Doamna noastra Ministru, care-a reushit, in cateva luni doar, de-a fi comparata, pe „sarma”, cu Suzana Gadea & cu Aneta Spornic. Cine vrea, ceteshte pe „Google Scholar”.
Cele bune, Nea Marin
P.S. Sper ca nu am mai „vexat”, cumva, pe cineva p-acilea…
ii mana interesul personal (de imbogatire) sau
„dosarul vechi” …
Am putea sa-i vedem pe aceia care au un discurs civilizat
si nici nu s-au imbogatit in „nesimtire” …Daca am avea numai
dintre acestia in ambele tabere, atunci ar fi si mai greu de
votat ! Nu conteaza ce spun meteorologii: din punctul de
vedere al votarii iarna este ca vara …