Bifurcaţii. O carte excepțională: Lumea explicată (II)
- 25-08-2017
- Nr. 886
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 1 Comentarii
După ce a discutat raportul dintre știință și filozofie, argumentînd necesitatea separării lor, Weinberg adastă asupra științei medievale, a rolului jucat de arabi nu doar prin traduceri (care „nu făceau știință islamică. Ei făceau știință“) și a condamnării, în 1277, de către Biserică, a celor 13 afirmații ale lui Aristotel și Toma d’Aquino (condamnare revocată în 1325). De n-ar fi fost revocată condamnarea, crede Weinberg, efectul asupra dezvoltării științei „ar fi fost dezastruos“, deoarece, „chiar dacă Aristotel s-a înșelat în privința legilor naturii, era important să crezi că există legi ale naturii“. Pe de altă parte, lucrurile nu trebuie duse la extrem: Piaget „credea că a descoperit la copii semne că ar poseda o înțelegere înnăscută a relativității, care se pierde apoi, ca și cum relativitatea ar fi cumva logic sau filozofic necesară, iar nu o concluzie bazată în ultimă instanță pe observarea lucrurilor care călătoresc cu o viteză egală cu cea a luminii sau apropiată de ea“. În fine, revoluția științifică începe odată cu explicarea științifică a sistemului solar – chiar dacă incompletă –, cu Copernic și Kepler. Aceasta e, deja, o poveste mult mai cunoscută. Totuși, și aici, Weinberg are observații și nuanțări extrem de interesante. De pildă, […]
Gîndurile sunt libere. Idei mai sunt.
..“.. Weinberg nu se teme să șocheze (dar nu acesta e scopul cărții): „Mărturisesc că adeseori îl găsesc anost pe Aristotel, ceea ce nu se întîmplă cu Platon, dar, deși se înșală frecvent, Aristotel nu e stupid în felul în care e uneori Platon“… „….
Alti savanți, Werner Heisenberg (premiul Nobel 1932 pentru fizica cuantică. Der Teil und das Ganze. Gespräche im Umkreis de Atomphsysik. // Partea și ansamblul. Convorbiri despre fizica atomică) și Friedrich Cramer (fost director al institutului de biologie Max Planck la Göttingen, în anii 1950 coleg la Cambridge cu James Watson si Francis Crick, genetica) îl citesc și îl interpretează cu totul altfel pe Platon. Werner Heisenberg a cunoscut greaca nouă (nu și cea a lui Platon).
… „… Pe de altă parte, „teoremele matematice nu pot fi nici verificate, nici respinse prin observații asupra lumii“. E aici o distinc¬ție extrem de subtilă între matematică și știin¬ță, o afirmare tranșantă a faptului că matematica nu descrie lumea, ci creează, poate, o alta cu reguli proprii de funcționare – de ce o putem aplica la descrierea lumii fizice rămîne deocamdată o întrebare fără răspuns…. „…
Fizica cuantică 1932- 2017 a schimbat mult în cunoașterea științifică a omenirii, are multe aplicații tehnice. Fizica experimentală a verificat recent unele teorii: undele gravitaționale (A.Einstein), etc. Aplicațiile tehnice, sateliți (Hubble, Keppler, etc.) și telescoape a dus la detectarea planetelor din alte sisteme solare și galaxii.
Natura luminii, a fotonilor (se intersectează) mai are multe taine de descifrat. Cu acapararea de radiații radio se încearcă azi detectarea luminii cît mai aproape de big bang (primii 100 milioane ani sunt denumiți epoca întunecată, numai protoni, neutroni și atomi de hidrogen, urmează prima generație de „soare”, apare „lumina“. Această prima generație are o viata scurtă și explodează din cauza gravitației enorme ca super nova creînd elemente noi). Masa întunecată (invizibilă pentru omenirea de azi) și energia întunecată stau azi la baza calculelor privind gravitația și stabilitatea galaxiilor. E fascinant ce s-a realizat 1928 /1932 în fizica cuantică pînă azi, cu consecințe enorme în gîndirea umană, în conceptele despre lume și univers (teoria string).
Cartea tradusă e utilă nu numai fizicienilor. Sper că va găsi mulți cititori.