BIFURCAŢII. Pe marginea Corespondenţei lui Descartes
- 26-06-2015
- Nr. 778
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 5 Comentarii
Am în faţă volumul al doilea alCorespondenţei complete a lui René Descartes (Polirom, 2015), ediţie îngrijită de Vlad Alexandrescu. Peste nouă sute de pagini, o muncă uriaşă, impresionantă – traduceri din franceză, latină şi neerlandeză (Robert Arnăutu, Călin Cristian Pop, Mihai-Dragoş Vadana, Grigore Vida), completate cu un excelent aparat critic şi cu note complementare (Robert Arnăutu, Călin Cristian Pop, Grigore Vida). Ca şi primul volum, şi acesta e rodul unui grant PN-II, finanţat de CNCS şi derulat prin Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Scrisorile sînt grupate cronologic, volumul acoperă anii 1639-1644 şi creionează tabloul unei vieţi intelectuale extrem de dinamice, în care ideile circulă şi adesea se ciocnesc. Interesul e enorm. Unii cititori vor fi încîntaţi de arta corespondenţei, de frazele meşteşugite ale lui Descartes, Mersenne, Huygens, Hobbes… Se vor întreba, poate, cîţi matematicieni sau fizicieni de azi ar mai putea compune asemenea scrisori pline de volute stilistice, fără să renunţe nici o clipă la polemică (un exemplu perfect e corespondenţa Hobbes – Descartes, purtată (editorul nu ne spune de ce) prin mijlocirea lui Mersenne, căruia amîndoi corespondenţii, raţionalişti, i se adresează, respectuos, cu apelativul „Cuvioase Părinte“). Alţii vor fi uimiţi să vadă interesul unui cap încoronat pentru probleme de […]
Andrei are dreptate. Un frumos si trist articol al domnului Ornea. Sa speram, totusi, ca pesimismul lui nu e complet indreptatit si ca cel putin citiva tineri seriosi si dornici de cunoastere vor fi convinsi de valoareaa acestei carti importante.
Observatorul Cultural e unul din putinele spatii virtuale unde se mai vorbeste despre cultura in Romania, si dl Ornea contribuie in masura posibilitatilor sale la aceste dezbateri. Este adevarat ca nu toate subiectele rubricii sale sunt de acelasi nivel, insa recenzia de fata despre Descartes mi se pare foarte interesanta si binevenita. Este penibil sa o luati ca pretext pentru a persifla si a ataca in mod gratuit. Va pierdeti orice credibilitate cu astfel de procedee.
Domnule „ludic”,
Incercati ceva fonduri europene, cu evaluatori europeni. Satisfactie garantata.
E vorba de un proiect IDEI din competitia 2011 a UEFISCDI – prima si utima competitie de acest gen la care evaluatorii au fost preponderent straini: PN-II-ID-PCE-2011-3-0998
Nenorocitu’de Funeriu, sa dea el la o parte gashca impostorilor abramburichii! Razbunarea lor e acum crunta: au lichidat orice alta competitie. Uitati-va ce bataie de joc e acum cu „Tinere echipe”- au bani doar pentru maximum 100de proiecte din aproape 3000 depuse. Isi bat joc nu numai de propunatori dar si de evaluatorii seriosi care – in lipsa criteriilor cantitative – se vor trezi ca au fost exigenti degeaba, castigand proiectele la care evaluatorii dambovitzeni au fost „generosi”ca sa nu supere puternica comunitate a impostorilor.
Cu ocazia asta am aflat de ce nu a plecat domnul Ornea la Harvard. Pentru ca se „încăpăţînează să demonstreze că se poate face cultură, se poate face ştiinţă, se poate face cercetare şi aici – de multe ori, în condiţii precare (trei salarii de la stat pentru aceeasi munca) şi în ciuda administraţiei”.