BIFURCAŢII. Profesorul Stere Ianuş. O evocare
- 23-05-2014
- Nr. 723
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 4 Comentarii
Îl întîlnisem chiar din primul an de facultate, la cursul de geometrie. Scund, iute, cu ochi vii, neastîmpăraţi. Cursul n-a fost foarte greu, dar examenele – destul de dure. Stere Ianuş a devenit însă cu adevărat profesorul nostru, al celor trei prieteni care eram, pe atunci, nedespărţiţi, abia pe la sfîrşitul anului al III-lea. Eram după o experienţă destul de traumatizantă, încercaserăm să citim lucruri prea grele pentru cît ştiam noi pe-atunci, cel care ne îndruma ne cam speriase, aveam îndoieli mari, ne gîndeam să abandonăm. O criză identitară peste care nu prea ştiam cum să trecem. Pofesorul Ianuş a apărut atunci providenţial. Ne-a ascultat, ne-a liniştit, celor mai interesaţi de geometrie ne-a dat teme pentru lucrările de diplomă, pe al treilea, algebrist convins, l-a trimis la cine i se potrivea mai bine. N-a greşit cu nici unul: M. face şi azi mai ales algebră, E. şi cu mine – geometrie. Stere Ianuş avea fibră de profesor. Ştia să se apropie de studenţi, era generos şi nu foarte exigent, lăsa mult de la el. Avea o bunătate pe care o simţeai imediat. Nu o spunea explicit, dar credea sincer că e loc pentru toţi sub soare şi nu cerea […]
Nu cred că pot să fac publice numele colegilor mei, oricum nu fără să le cer acordul. Nici nu cred că e foarte important: cei „dinăuntru” le bănuiesc, celor din afara micului nostru cerc, la ce le-ar folosi? Oricum, adresa mea de mail e publică, mă puteți contacta direct.
Domnule profesor , stiu ca este off topic , dar daca tot i-ati referit m-ati facut curios : Cine sunt M (care face astazi algebra) , E (care face geometrie) sau V , cu care faceati programare ?
nu sunt geometru -mda, tre’ sa le chiar ”ai”, pentru geometrie, acele anumite calitatzi, adaug & eu o vorba buna aici.
L-am cunoscut, pe Stere Ianus, cred, in 2001, la Iasi, la o masa de doftorat. Mda, eram cazut din Luna
(pe chiar p-aproape): un algebrist la o masa de geometri. Shi, ma puse soarta pe langa Stere Ianus (de care auzisem, desigur, doar din probleme propuse pe la GM).
Ne -ntzeleseram & ne iubiram intr-atat incat continuaram (cu doamnele noastre) chefu’ la un restaurant. Umor, *umor*, umor, avea cat cuprinde. Un om fain, ca totzi oamenii care nu se iau prea-n serios.
Cand am auzit ca s-a dus, m-am simtzit rau o saptamana. Chiar cum m-am simtzit cand s-au dus Nae &
Laurentziu Panaitopol. Shi mai multzi altzii, dragi mie.
Shi nu, nu-mi fusesera profesori ”directzi”, nici macar nu erau din domeniu meu.
Dar, calitatea *se simte*, nobletzea transpare…
Shi da, cu *totzii* avem ceva de datorat unor oameni. Shi da, *trebuie* – cred eu – sa le-o scriem
chiar *inainte* ca ei sa ‘treaca’ dincolo. Cred ca le o *chiar datoram*.
Ce & cum scrie autorul, acuma, *e bine*. Shi, bine ar fi ca *altzii* sa-i urmeze examplul. Vad ca ”literaturnicii” (mda, termen prietenesc) o *chiar fac*, pe *chiar aici*: e foarte bine!
Dar, ashi vrea sa-i vad ”la lucru” pa ”capetile patrate”, pa shtiintzifici.
Culutura? Nu-i *doar* Arta… Redactzie, va-ntreb (shi, sper ca sa apara): unde-s Academicienii care sa scrie p-acilea? Ca, sunt unii care chiar pot chiar scrie cu chiar *talent* – pentru ca, vedetzi, chiar *trebuie* de-a putea de-a scrie, cu talent, despre problemele din *macar* propria meserie?
Autorul pe care-l comentez – shi, mai multzi altzii – sunt chiar in stare s-o chiar faca.
Io unu’, sper sa ”apara” mai muuultzi altzii.
Cu drag, tuturor &-o vacantza placuta,
Nea Marin
Da, l-am cunscut pe Stere Ianus in 1957. Am locuit pret de cca. doua saptamani la caminul Politehnicii bucurestene din Cotroceni, in aceeasi cladire si in aceeasi camera. Eram amandoi candidati la a deveni studenti la Electronica. Parcurgeam atapele acelui concurs de admitere distorsionat de vremuri: in prima jumatate a lunii septembrie se tinuse deja o admitere omul-si-locul pentru cei cu origine sociala sanatoasa, cu dosar corect dupa criteriile vremii, apoi in jumatatea a doua s-a derulat un alt examen, pentru cei cu origini sociale cel putin dubioase, la rata 11,4 pe un loc. Stere, ca multi alti competitori ai momentului era unul dintre tinerii absolventi de liceu care fusese in anii anteriori foarte prezent la rubrica rezolvitorilor de probleme a Gazetei matematice, uzual cu numele cules cu litera rezervata celor evidentiati. Eram, desigur curiosi sa ne cunoastem intre noi. Multe dintre calitatile mentionate de dv., domnule profesor, erau identificabile inca de pe atunci. In conditiile dure ale examenului al doilea, Stere a fos mai putin norocos: a ratat intrarea la Politehnica. Am fi vorbit astazi de inginerul Stere Ianus, cu perfomante profesionale si calitati umane nu mai prejos de cele pe care le mentionati. L-am mai intalnit de vreo doua, trei ori pe culoarele Universitatii din Bucuresti la vremea cand imi completam propriile studii de matematica. Ramasese acelasi in linii mari, cu un adaos datorat experientei, care si acesta apare in evocarea dv.