BIFURCAŢII. Pseudoculinarius

Anya von Bremzen - Arta bucătăriei sovietice

  • Recomandă articolul
Anya von Bremzen s-a născut la Moscova, în 1963 – an „rămas în memoria ruşilor pentru una dintre cele mai slabe recolte din istoria poststalinistă“. În 1974, împreună cu mama ei, a emigrat în America. După studii de pian la Academia Juilliard, un accident a pus capăt carierei ei muzicale. S-a convertit la jurnalism culinar şi a devenit o foarte apreciată autoare de cărţi de reţete şi nu numai.   Editura Curtea Veche tocmai i-a publicat o foarte frumoasă pseudocarte de bucate, Arta bucătăriei sovietice (traducere din engleză de Cornelia Dumitru). Cartea conţine, de fapt, puţine reţete şi multe, multe poveşti despre politici culinare şi feluri de mîncare specifice diferitelor perioade sovietice („Anii 1960: Porumb, comunism, caviar“, „Anii 1970: Maioneza patriei mele“, „Anii 1980: Moscova văzută prin paharul de votcă“ etc.) şi, mai ales, descrie din interior zeci de ani de istorie mică. Din interior, pentru că, provenind dintr-o familie complicată, multietnică (evrei, ruşi, nemţi, plus ceva influenţe orientale) şi multiideologică – evrei care-şi reneagă identitatea în favoarea comunismului, bolşevici convinşi (bunicul – colonel de Contrainformaţii) stau alături de anticomunişti neîmpăcaţi – familia e patria cea mică, ştim noi bine de la Caragiale –, are o mulţime de poveşti de […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

Comentarii utilizatori

Comentariile sunt închise.