Bifurcaţii. Reviste vechi și noi

  • Recomandă articolul

La 5 octombrie 1855, murea, la Berlin, August Leopold Crelle. A fost un matematician atipic chiar și pentru epoca aceea: autodidact entuziast, cu un doctorat luat, la Heidelberg, abia la 36 de ani, rămas în istoria matematicii nu atît pentru contribuțiile sale, cît pentru abilitatea de a descoperi tineri talentați și pentru spiritul organizatoric materializat în Journal für die reine und angewandte Mathematik, revista pe care a fondat-o în 1826, cunoscută încă drept Crelle’s journal (pe scurt, Crelle, cum îi spune toată lumea matematică) și ale cărei prime 52 de numere le-a editat chiar el. Încă de la primele volume, Crelle a știut să atragă colaborarea unor matematicieni importanți în epocă: Abel (căruia nu chiar toată lumea îi văzuse geniul) și-a publicat aici mai multe articole, apoi Steiner, Dirichlet, Gauss, Cantor, Eisenstein, Grassmann, Lobacevski, Plücker, Jacobi, Weierstrass și mulți alții. Revista este și azi una dintre cele mai bine cotate, publicată de concernul De Gruyter.

Erau puține reviste științifice pe vremea aceea. În termenii de azi, serveau esențial la „diseminarea“ rezultatelor cercetării, în afara lor neexistînd multe alte posibilități: corespondența privată, călătoriile și vizitele reciproce; moda conferințelor, a congreselor încă nu venise.

În timp, numărul revistelor științifice, inclusiv de matematică, s-a tot multiplicat. Societățile științifice naționale și-au înființat reviste de profil. La noi, printre primele apărute a fost, în ianuarie 1892, Buletinul Societății de Științe, transformat peste puțini ani în Buletinul Societății de Științe Fizico-Matematice și devenit apoi Buletinul Societății de Științe Matematice, revistă care (cu titlul în franceză) apare și azi. Și-au înființat publicații periodice universitățile, apoi și marile edituri.

Azi, numărul revistelor științifice e enorm și e greu de susținut că toate răspund unei nevoi reale de circulație a informației, mai ales că multe dintre ele sînt foarte scumpe și o sumedenie de biblioteci universitare nu și le permit. Apar mereu reviste noi, dar nu pentru că cercetătorii nu ar avea unde publica, ci, adesea, din meschine calcule economice sau din rațiuni care țin mai mult de orgoliul național sau local. Cum să nu aibă universitatea din X* o revistă de matematică (dar universități ca Stanford, Harvard n-au, și nu par să sufere). Asemenea reviste, nu doar de la noi, inutile pentru că nu le citește nimeni ca să afle ceva nou, servesc doar îndeplinirii obligațiilor formale de a avea „activitate de cercetare“. Pînă nu demult, cu publicații în asemenea reviste s-au construit și cariere universitare.

Atragerea de articole valoroase e, în condițiile astea, extrem de dificilă, mai ales pentru revistele noi și pentru cele care nu au o tradiție de excelență – care e altceva decît vechimea. Mai ales de cînd statutul universitarului, al cercetătorului în comunitatea sa e esențial legat de nivelul revistelor în care publică, supraviețuirea revistelor de medie e din ce în ce mai grea. De ce să trimită un matematician un articol pe care și-l consideră bun la Buletinul Societății din România, cînd poate să-l propună unei reviste care îi aduce mai multe puncte și mai mult prestigiu internațional? Un articol bun va intra în acest Buletin numai în vreun număr omagial (cerut deci de redactori și, de obicei, greu de refuzat) sau dacă, prin cine știe ce ghinion, a fost respins în alte părți. Cercul vicios e gata: o revistă modestă nu aduce puncte multe autorilor ei, deci nu e susceptibilă să primească articole bune, și nu-și poate ridica nivelul decît prin colaborări de bună calitate, care aduc citări în alte reviste bine cotate.

Pe de altă parte, azi, cînd avem internet și e-mail, cînd abundă conferințele și workshopurile, cînd există foarte bune baze de date de preprinturi și articole, rolul principal al revistelor nu mai e circulația informației, ci validarea rezultatelor (și a autorilor). Pentru fizică și matematică, de exemplu, există o bază de preprinturi, arxiv.org, unde majoritatea cercetătorilor își postează articolele noi, uneori în versiuni succesive. La matematică însă, publicarea în revistă poate surveni și la doi sau trei ani de la postarea pe arxiv, uneori se așteaptă și mai mult, în funcție de nivelul revistei și de dificultatea rezultatului, de timpul necesar pentru verificare. Dar prestigiul (și punctele aferente) le aduce revista, nu postarea pe arxiv.

La reviste s-ar putea renunța, susțin deja mulți cercetători, înlocuindu-le cu publicarea online pe arhive de tipul arxiv sau asemenea acesteia, dar numai în măsura în care s-ar pune la punct un sistem de validare a rezultatelor analog referatelor anonime care se fac acum la reviste. Costurile de publicare s-ar diminua drastic, „revistele“ ar deveni cu acces deschis tuturor. Pericolul e să ajungem și în știință la sistemul blogurilor, unde fiecare postează orice-i trece prin minte. E, de asemenea, de rezolvat și problema (doar în aparență minoră) a prestigiului și a schemei actuale de validare și promovare instituțională.

Reviste românești de matematică sînt (prea) multe. Poate cu o excepție, chiar cele mai bune se zbat la un nivel în cel mai fericit caz mediocru. Și totuși, luna viitoare vom aniversa cum se cuvine 125 de ani de la înființarea Buletinului Societății de Matematică. Bănuiesc că nici fizica, biologia, chimia, medicina nu stau mai bine. Ce facem așadar cu revistele românești? Să desființezi e ușor. Să construiești ceva în loc e un pic mai greu.

 

______________

* Unde X poate fi înlocuit cu Craiova, Oradea, Alba Iulia, Baia Mare, Reșița, Sibiu…

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13239 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }