BIFURCAŢII. Un fel de psalm pe care, din păcate, mi-l spun din ce în ce mai des
- 15-04-2011
- Nr. 571
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 1 Comentarii
Lui Radu Cosaşu Fericiţi cei lipsiţi de dubii, cei pentru care între alb şi negru nu mai există nimic. Fericiţi cei pentru care lumea e simplă, limpede şi, de aceea, lesne perfectibilă, de ajuns fiind să separe ei grîul de neghină, operaţiune nu doar necesară, urgentă şi legitimă, ci şi evident posibilă în condiţiile date, pentru ca, mereu proaspăt Big bang, să o putem lua, nevinovaţi şi puri, de la capăt. Fericiţi cei cu convingeri de neclintit, fie ele de dreapta sau de stînga. Fericiţi cei cu somnul netulburat de amarnice dileme. Fericiţi cei cu fruntea netedă pentru că sub ea nasc numai gînduri frumoase şi juste. Fericiţi cei care ştiu în orice clipă ce e rău şi ce e bine. Fericiţi fanaticii adevărului, căci nimic nu este mai bun decît adevărul – integral, fireşte. Fericiţi cei care pot urî şi iubi fără rest. Fericiţi cei întotdeauna hotărîţi, întotdeauna gata să-şi asume dificilul şi, da, ingratul rol de procuror pe lîngă noi, ceştilalţi, căldiceii a căror slabă credinţă niciodată n-a mişcat din loc măcar un pai şi n-a despărţit apele nici unei mări. Fericiţi toţi aceştia, cîţi or fi ei – puţini, sper –, în lumea lor […]
… mai bine de ce nu imi plac o serie din articolele tale.
Sunt pline de un relativism moral greu de inteles la 20 de ani dupa ce am ne-am eliberat de frica. De altfel este o atitudine larg raspandita in cadrul „elitei eseistice” din Romania careia nu ii place relativismul postmodern si se autoproclama „conservatoare”, dar practica relativismul moral la scara de masa cand vine vorba de domniile lor.
Bineinteles ca acei care nu gandesc la fel ca tine sunt etichetati drept procurori. Draga Liviu, crezi ca acesti „procurori” care s-au saturat sa mai gaseasca circumstante atenunate celor ce au facut pactul cu diavolii (caci erau multi dracusori care ne tentau pe vremea lui Ceasca: partidul, Securitatea, o locuinta centrala, bani, iesiri in strainatate, dreptul de publica!) nu au dreptul macar de a arata cu degetul? Crezi ca ei nu sangereaza cand sunt taiati? Crezi ca ei nu plang cand le mor bunicii la Canal? Crezi ca ei nu au dreptul la razbunare cand sunt nedreptatiti (macar o razbunare simbolica daca de justitie nu mai poate fi vorba)?
Inteleg relativismul moral la cei ce au de „indreptat” un trecut plin de compromisuri ca sa poata dormi mai bine noaptea. Dar tu ce ai de indreptat la douazeci de ani de dezmat al netrebniciei in Romania?