BIFURCAŢII. Unde ni sînt specialiştii?
- 18-09-2015
- Nr. 790
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
Periodic, subiectul „Diaspora“ revine în atenţie. În general, noi, cei din ţară, nu avem mare lucru de făcut pentru cei plecaţi (cu excepţia legii votului prin corespondenţă), marea problemă e ce pot face ei pentru ţară. Poate că unii n-au plecat tocmai fericiţi, poate că nu de bine s-au desţărat – puţin contează, diaspora trebuie pusă la treabă: „să facă lobby“ pentru una sau alta, să-şi folosească influenţa şi contactele ca să „faciliteze“, să „medieze“, să convingă… Şi, în definitiv, să se întoarcă acasă. Nu chiar toată diaspora, nu vrem haos; dar „specialiştii“, tinerii şcoliţi la mari sau mici universităţi din Vest, mai ales, pe ei îi aşteptăm cu braţele deschise. Avem nevoie de know-how-ul lor, de expertiza lor (am obosit, nu mai pun ghilimele). Pentru ei organizăm, odată la cîţiva ani, măreţe evenimente sub cele mai înalte patronaje, simpozioane, workshopuri. Veniţi dragi păsări înapoi. Veniţi cu bine! Şi ei? Nu şi nu. Mister! De ce nu ne vin specialiştii înapoi? Cum să aflăm? Simplu, facem un workshop, discutăm cu organizaţii ale lor, vorbim, vorbim, vorbim. Pînă una alta, într-o pauză de discursuri, îmi permit să listez trei motive simple pentru care specialiştii nu sînt interesaţi să se întoarcă în […]
Nu consider că echivalarea unui titlu de doctor obținut la o universitate din vest ar trebui să treacă prin-o procedură centralizată undeva pe la vreun minister. Dacă cineva e calificat, atunci acel candidat ar putea câștiga postul prin concurs, iar pentru doctorat, o prezentare a copiei diplomei și a foii matricole ar trebui să fie suficientă. Sistemul, așa cum e făcut acum, conține o barieră în plus în calea care ar putea considera să se întoarcă.
Va citesc in general cu placere si, iarasi in general, sint de acord cu Dvs. De data asta citeva dezacorduri ma deranjeaza si imi distrag atentia. Cam ca basii „Folk you” din Piata Palatului tulburind recitalul de la Ateneu.
Iata, Dvs. ziceti: „Avem nevoie de know-how-ul lor, de expertiza lor (am obosit, nu mai pun ghilimele)”. Dupa cite stiu eu (cu DEX-ul in mina) expertiza inca mai inseamna (nu stiu pentru cit timp) raportul unui expert sau munca ce duce la intocmirea raportului. Pina atunci sa cautam pentru „expertise” din engleza alte solutii (ce ati zice de „competenta”?)
Intii m-am gindit ca fiind inca in zona cu ghilimelele ne-puse ar trebui sa le subinteleg. Dar iata mai jos inca un anglicism: „experimentaliştii îşi văd aruncate în aer proiectele”, Noi, in cercetare, sintem fie teoreticieni, fie
experimentatori, chiar daca colegul nostru englez este „experimentalist”. Experimentalistul roman din DEX este altceva.
Poate veti zice ca astea sint fleacuri („fleac you!”) dar eu cred ca o disonanta poate strica o sonata.
In fine, unul dintre cei ce s-au luptat pentru institutirea starii de fapt prezentata la inceputul aricolului (eu insumi fac parte dintre cei ce au crezut si cred ca esenta dezvoltarii spre cercetarea de varf a mediului nostru universitar rezida si in organizarea de concursuri reale, decshise pentru obtinerea posturilor didactice) realizeaza (alaturi de multi alti colegi din sistem) ca, asa cum stau lucrurile la noi, trebuie intervenit pentru modificarea cadrului legal in vederea obtinerii dreptului de a face si \”promovari\” – poate, de ce nu, nu pana la cel mai inalt nivel. Ma bucur enorm ca aceasta discutie este lansata efectiv in spatiul public. Felicitari domnule profesor.