BIFURCATII. Universitatea ca un castron cu spaghetti

  • Recomandă articolul
Pentru cei mai multi europeni, si nu numai, Bologna e orasul care da numele unui sos tomat cu bucatele de carne, delicios peste spaghetti. Pentru universitarii europeni, inclusiv pentru cei români, chiar asa partial integrati cum ne aflam, Bologna e un fel de sperietoare. E numele de cod al acordului incheiat in acest oras in privinta viitoarei structuri a invatamintului universitar in statele Uniunii Europene. Pe scurt, acordul prevede trecerea la un sistem unitar, cu durata redusa: trei ani de licenta (o prima diploma), urmati de unul sau doi, dupa caz, de master (alta diploma) si de trei ani de doctorantura, finalizati cu o teza de doctorat. Trec peste faptul ca, daca in majoritatea tarilor din Uniune s-au manifestat reticente si s-au cautat solutii care sa atenueze socul, noi – nu cei de la catedra, cei din Parlament – ne-am grabit nu doar sa adoptam noul sistem, ci chiar sa-l legiferam si sa-l punem in aplicare incepind cu anul academic in curs. Nu ne va premia nimeni pentru asta. In ce ne priveste, asadar, se pierde un an de studii generale. E drept ca diploma de licenta nu va mai reprezenta mare lucru, va fi cam ca aceea oferita de […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12883 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }