Bîlbele regelui Oscar
Premiile Oscar 2011
- 04-03-2011
- Nr. 565
-
Mihai FULGER
- Focus
- 6 Comentarii
A 83-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS), una dintre cele mai previzibile din istoria renumitei statuete, a confirmat faptul că Hollywoodul se află în criză. Gala de decernare a Oscarurilor a debutat, la Kodak Theatre din Los Angeles, luni după 3.30 a.m. (ora României). Prezentatorii (tineri și timorați) din acest an, actorii Anne Hathaway și James Franco (aflat printre nominalizații fără șanse la premii), și-au făcut mai întîi apariția, alături de Alec Baldwin și Morgan Freeman, într-un filmuleț amuzant, parodiind șase dintre producțiile cu cele mai multe nominalizări – Începutul (Inception), Rețeaua de socializare (The Social Network), Luptătorul (The Fighter), Adevăratul curaj (True Grit), Discursul regelui (The King’s Speech) și Lebăda neagră (Black Swan) –, precum și clasicul Înapoi în viitor (Back to the Future). După cîteva glumițe la care cei doi prezentatori au colaborat cu rudele lor aflate în sală, pe scenă a urcat dublu oscarizatul Tom Hanks, care a acordat primele două statuete: pentru scenografie (Robert Stromberg și Karen O’Hara – Alice în Țara Minunilor/ Alice in Wonderland) și imagine (Wally Pfister – Începutul). Pe parcursul serii, aceste blockbuster-uri aveau să-și mai adjudece cîteva distincții la categoriile tehnice: primul, al lui Tim […]
Nu stiam aceasta parodie savuroasa, multumesc.
Bastardizarea limbii este un subiect foarte serios. Se intampla din pacate si la case mai putin expuse imperialismului cultural post-modern anglo-saxon. Cu respect, in masura in care redactia revistei accepta, va propun sa vizionati versiunea americana a povestii King’s Speech
http://www.youtube.com/watch?v=SnxNnJYziMY
Premii sunt foarte multe (Globuri, BAFTA s.a.m.d.) si nu cred ca „premiat” este mereu suficient. Spun asta punandu-ma in locul cititorului. Si, fie ca-l folosim mai rar sau mai des (eu l-am utilizat de trei ori intr-o pagina de revista), sunt convins ca „oscarizat” se va impune, ca un fel de forma de participiu a unui verb virtual („a oscariza”, pe care eu nu l-am folosit niciodata).
Accept explicatia dumneavoastra pentru evolutia generala a limbii. Asa a gandit si T. Maiorescu. Totusi, sa scrii \”a oscarizat\”, este prea mult! Orice cititor intelege cand spuneti premiatul Tom Hanksca are premiul Oscar. Sa nu-i credem incapabili pe cititori in a intelege contextul!
Nu eu am introdus acest cuvant, el este folosit de multi ani si este normal sa fie folosit, deoarece limba se schimba permanent, ca urmare a tendintei firesti de simplificare (de ce sa folosesti trei cuvinte, „premiat(a) cu Oscar”, cand poti sa exprimi acelasi lucru printr-unul singur?). Si, cum uzul determina norma, sunt convins ca adjectivul neologic „oscarizat” va deveni forma predominanta (daca n-a devenit inca). Eu cred ca nimeni nu se poate opune evolutiei naturale a unui idiom.
Si, daca vor exista vreodata niste premii „Fulger” la fel de celebre ca Oscarurile, probabil ca va aparea si cuvantul propus de dumneavoastra.
Scrieti de vreo cateva ori: oscarizat\ă. De ce stalciti limba romana? Ce poate insemna in limba romana oscarizat\ă? Cum ar fi sa spunem fulgerizata?
Sa nu ne mire cum vorbesc elevii si studentii fiindca, iata au modele demne de urmat!