Blaga, contemporanul nostru
- 15-05-2015
- Nr. 772
-
Mădălina DIACONU
- Focus
- 2 Comentarii
În data de 6 mai, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena a avut loc lansarea traducerii în limba germană a volumului Cenzura transcendentă, ultimul din Trilogia cunoaşterii, tradusă de prof. dr. Rainer Schubert. Evenimentul marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. Colaboratoarea noastră Mădălina Diaconu ne-a transmis, de la Viena, o corespondenţă despre acest eveniment. Pe 9 mai s-au împlinit 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. Şi totuşi, Rainer Schubert, traducătorul Trilogiei cunoaşterii în limba germană, este convins că gîndirea acestuia are multe argumente de oferit filozofiei în dezbaterile sale epistemologice sau în confruntarea sa cu brain studies, a căror modă face ravagii în ştiinţele umaniste. Totul a pornit de la descoperirea făcută de Rainer Schubert, lector austriac la Timişoara, a unei cărţi a lui Blaga în vitrina unei librării. Anii au trecut, absolventul Facultăţii de Filozofie din Viena şi cercetătorul lui Heidegger a devenit ataşat cultural al Austriei la Bucureşti, apoi profesor la Universitatea din Cluj şi, în fine, profesor onorific al Universităţii papale „Benedict al XVI-lea“ din Heiligenkreuz (Austria). Între timp, revelaţia de odinioară s-a transformat într-o pasiune pentru Blaga, iar cunoştinţele de limba română şi formaţia […]
Omagierea personalităților excepționale din diferite domenii este adesea subminată de suspiciunea intereselor care i-ar anima pe aceia care se dedau unor asemenea ,,exerciții de admirație”. Cu toate acestea, în zi aniversară, îndrăznesc să-i spun La Mulți Ani! Maestrului Dan Mănucă, eminent reprezentant al cercetării științifice, al învățământului universitar filologic, al breslei scriitoricești. Nu doar spațiul cultural ieșean, ci spiritualitatea românească, în ansamblu îi datorează lui Dan Mănucă exegeze prodigioase, generații de discipoli, o scriitură exemplară. Marcând destinul a mii de oameni, inclusiv al anonimului care scrie aceste cuvinte, intelectualul Dan Mănucă și-a câștigat o binemeritată recunoaștere, prețuire și respect.
Discursul filosofic blagian relevă o paradoxală continuitate reversibilă, aceea dintre concept și metaforă. Celebrarea misterului evidențiază tocmai acel teritoriu special, de intersectare a rigorii noționale cu ambiguitatea semantică. Tensiunea care se creează din întâlnirea coerenței unor demonstrații cu gratuitatea agnostică a lirismului forjează inconfundabilul stil al lui Lucian Blaga. Parcurgând cele patru trilogii filosofice, după experiența poeticului extatic din versuri și piese de teatru, impresia care se impune este că tăcerea calmă în lumină nu poate fi anulată de ispita gândului ori a faptei: inițierea nu are noimă decât dacă eliberează subiectul de povara lumescului.