Ce fel de solidarităţi?
- 21-08-2013
- Nr. 687
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 1 Comentarii
Peste o mie de personalităţi au semnat o petiţie pentru „susţinerea Revistei literare radio“ şi împotriva „desfiinţării abuzive a emisiunii“. Oricine, în România, are dreptul să protesteze faţă de o decizie considerată „abuzivă“ de către semnatari. Revista România literară a publicat lista de semnături în patru numere consecutive, în 19 şi 26 iulie, în 2 şi 9 august. Directorul revistei România literară, Nicolae Manolescu, a consacrat şi un editorial acestei situaţii, editorial intitulat „Dispreţul care ucide cultura“ (9 august 2013), criticînd lipsa de dialog a conducerii radioului public şi scoţînd la iveală o serie de întîmplări: „Singura măsură adoptată de conducerea Radioului public a fost să interzică accesul în clădirea de pe Berthelot a Teodorei Stanciu, cea de numele căreia se leagă ultimele decenii ale Revistei literare radio, pe motiv că s-a aflat la originea protestului. Xerocopii ale paginilor din România literară care conţin lista de semnături au fost, lucru nemaiîntîlnit după 1989, confiscate în Radio. Indiferenţa faţă de oamenii de cultură ia, în cazul din urmă, forma dispreţului. Cum e posibil şi în numele cărui prestigiu intelectual să nesocoteşti opinia a 800 de mari personalităţi culturale? Nu cred că există altă ţară în care o asemenea sfidare să fie […]
O valva starnita fara motiv de Teodora Stanciu – pensionara! – a provocat o furie lipsita de baza reala din partea lui Nicolae Manolescu.
Directorul RL a cenzurat-o anul trecut pe Rodica Zafiu, cand Domnia Sa a scris despre plagiatul premierului, iar astazi crede ca procedeaza moral daca se arata indignat. Indignarea lui Nicolae Manolescu n-are nici o baza reala, emisiunea nu s-a desfiintat, „Revista Literara Radio” se reia cu alti realizatori, de unde atata zarva, doar ca sa parem morali, dupa ce anul trecut am fost amorali, cand am refuzat articolul despre „plagiat” scris de doamna Zafiu?!
Astept sa ascult cu nerabdare noile editii ale „Revistei Literare Radio” si cred ca vor fi mai bune, cel putin mai tineresti facute, si mai deschise si spre alte orizonturi culturale (se stie ca Teodora Stanciu este o admiratoare neconditionata a lui Nicolae Manolescu, ceea ce, in radio, in presa, ar trebui sa ne puna pe ganduri…).