China, China şi Mircea Geoană
- 27-11-2013
- Nr. 701
-
Bedros HORASANGIAN
- Editorial
- 3 Comentarii
Vizita premierului chinez Li Keqiang şi a unui mare grup de oameni de afaceri la fel de chinezi, cu prilejul unei conferinţe internaţionale dedicate relaţiilor dintre China şi Europa Centrală şi de Sud-Est, a făcut să vibreze tot spaţiul public românesc. A treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est (Nota Bene: prima ediţie s-a desfăşurat la Budapesta, în 2011; a doua, la Varşovia, în 2012 – asta ca să nu se creadă că oamenii de afaceri chinezi au venit să vadă doar oroarea numită Palatul Parlamentului, cu care acum ne mîndrim nevoie mare, după ce l-am împuşcat pe Nicolae Ceauşescu) a adunat toată suflarea românească – nu doar politică – sub semnul speranţei. Dacă nu curge, pică, zice românul. Dacă nu curge, poate o ieşi de-o ţuică şi încă ceva mizilic: autostradă din acordurile semnate deja între membrii cabinetului Ponta şi cei ai Guvernului chinez. Acorduri economice în valoare de 8,5 miliarde de euro, (Oare nu e o informaţie eronată? Chinezii fac socoteli doar în dolari, dar să trecem…) La prima vizită oficială a unui înalt demnitar chinez din ultimii 19 ani, au fost puse pe tapetul reuniunii cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C […]
Este pt prima data cand sunt de acord (aproape 100%) cu cele zise de nenea Bedros Horasangian. Vad ca poate sa si gandeasca logic si fara preconcepute. Bravo Domnule, incearca s-o tzii tot asa!
foatre mare tam-tam cu vizita premierului chinez. dovada ca o reputatie, fie statala, se poate modifica substantial in perioade scurte. daca la inceputul secolului trecut China era o umbra a maretiei trecutului ei, si continuand tot asa buna parte din perioada comunista-cu revolutia asa-zisa culturala, si climat politic si economic precar, ultimele doua, trei decenii au reconsolidat pozitia Chinei ca mare putere, viitor luminos etc, Statistica poate insela. Chiar daca a dovedit o putere de adaptare nemaivazuta pentru un regim comunist, republica chineza este afectata de vicii de proiectare, de remodelare, de organizare, de eficienta, iar daca in ultima perioada toate aceste metehne sunt mai putin vizibile datorita cresterii economice anuale solide, in contrast cu statele capitaliste democratice, acest lucru nu poate dura la nesfarsit, mai ales o prosperitate bazata pe export in piete care raman, in buna masura, constante.
Cred ca prin vizita asta Ponta a punctat foarte mult. China e foarte puternica acum si Ponta a facut exact ce trebuie la primirea delegatiei chineze. In schimb Basescu, incercand sa faca zgomot ca sa arate ca si el are vana (conferinte de presa, chemare CSAT etc.) a aparut penibil.