Cine îl apără pe scriitorul român?
- 13-06-2013
- Nr. 677
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Actualitate
- 4 Comentarii
Iată o întrebare pe care mi-am pus-o tot mai des, în ultima vreme, pornind de la cazurile unor colegi ai noştri linşaţi mediatic – la Antena 3: Mircea Cărtărescu – sau insultaţi de conducerea unei instituţii – la ICR: Filip Florian –, care ar fi obligată să-i traducă şi să-i promoveze (Filip Florian a fost jignit de „Biroul de Presă al ICR“ pentru exprimarea unor opinii cît se poate de decente). Acum le-a venit rîndul lui Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan-Pavel Azap: trei redactori ai revistei Tribuna, în ceea ce se poate numi un caz colectiv. Faptele se cunosc şi succesiunea lor dă un sentiment de stupoare: că, în România anului 2013, la aproape 25 de ani de la Revoluţie şi într-un centru intelectual cum este Clujul, se pot întîmpla asemenea lucruri. Odată cu numirea dlui Mircea Arman la conducerea revistei Tribuna, au început să apară proteste ale unor intelectuali din Cluj şi din ţară, liste şi petiţii privind – toate – modul în care noul manager a înţeles să colaboreze cu echipa ce făcuse din Tribuna o publicaţie culturală de ţinută. Prima reacţie pe care am reţinut-o (posibil să fi fost şi altele, anterioare) a fost cea dintr-un […]
Nu e usor sa te expatriezi sau sa construiesti mitul publicitar al expatriatului. Cu mult inainte, trebuie sa ai inima de a pune un personaj ne vada istoria româneasca asa: „Caci Stefan cel Mare, marunt de statura dar mare figura este cel care, inspirat de Duhul Sfânt (…), a rostit o zicala nemuritoare, ce i-a servit drept deviza, si care-apoi s-a dovedit o lege-a pamântului pentru toti voievozii ce i-au urmat: «In dusmani cu hula, in popor cu sula!» Nu-i de mirare ca toti moldovenii de azi ii seamana ca doua picaturi de apa: pitici, peltici si degraba varsatori de sânge nevinovat. Apoi, Mihai Viteazul. A avut, ce-i drept, neclaritati ideologice, i-a legat pe tarani de glie, dar a si unit cele trei tari Românesti, cum mai târziu, in mod simbolic, istoricii au unit trei bucati de hârtie ca sa alcatuiasca faimoasa lui fraza-testament: «Pohta ce-am pohtit: Moldova, Ardealul, Tara Româneasca» “. (Orbitor 3, p. 420)
Un articol necesar.
Nu cu indignari selective se vor rezolva lucrurile,ci scrind despre toate strambatatile culturii romane:ICR,Tribuna, Antena 3,grupul din jurul editurii Humanitas (care-i apara doar pe ei si ai lor).
… si Filip Florian, si Stefan Manasia, si Mircea Cartarescu trebuie aparati, cand angajati ai statului si jurnale tv ii ataca.
In cazul lui Cartarescu, „Grupul de la Paltinis” a reactionat.
In cazul „Tribunei” – problema nu-i preocupa destul sa puna mana pe condei, Manasia nu este unul „de-al lor”, ce importanta are ca a ramas somer, cu o familie de intretinut?
Felicitari domnule Daniel Cristea-Enache pentru acest text si pentru interventia prompta si decisa! toti trebuie aparati, si Cartarescu, si Manasia, si Florian, si Clujul cultural, si Bucurestiul icerizat de echipa Marga.
dumneavoastra puteti sa-i aparati pe toti, altii au „prioritati”…
In redactie la „dilema veche”, subiectul „Tribuna” intereseaza doar pe Marius Chivu. ei,ei, ei, daca era Cartarescu, atunci poate ca ar fi reactionat si „directorul fondator”…
la „22” ce sa mai vorbim, tot despre Cartarescu aflam (pe care, vai!, chiar domnul Daniel Cristea-Enache il apara, de la primul rand,…, dar Mircea Cartarescu nu vede solidaritatea cu el, a ajuns „expatriat”).
http://www.revista22.ro/mircea-cartarescu-ma-consider-deja-un-expatriat-27604.html
„Într-un interviu acordat revistei 22, scriitorul Mircea Cărtărescu mărturiseşte că „am fost eliminat din viața publică de la noi cu o brutalitate securistică, și nu mi-a luat nimeni apărarea. Cei din lumea culturală m-au tratat la fel”.
Cel mai tradus autor român, care a renunţat în urmă cu mai bine de un an să mai scrie comentarii politice, mai spune că a inţeles „că nu însemn nimic pentru nimeni în România de azi. Nu mai am nici o legătură cu viața publică românească și nici nu vreau să mai am.
Trăiesc în colțul meu liniștit, mai spune Mircea Cărtărescu, pentru prima dată împăcat cu mine însumi, relaxat, fără nimic de arătat în afară. Îmi ignor compatrioții la fel de mult cum mă ignoră și ei pe mine. S-au rupt legăturile, nu mai am nimic să le spun. Că trăiesc în Austria, în America sau în România e total indiferent pentru mine. Înstrăinarea e aceeași.
În ceea ce priveşte atacurile pe care nu puţini invidioşi le-au făcut la adresa sa, Mircea Cărtărescu declară în interviul pentru 22 că „puține lucruri mă interesează mai puțin. N-am trăit niciodată între scriitori. Cred că relația dintre mine și lumea literară de la noi, întotdeauna una incomodă, a depășit și invidia, și ura pe care le-am suportat treizeci de ani în șir. Peste toate s-a așternut cea mai senină și mai sinceră indiferență”.
Interviul integral cu scriitorul Mircea Cărtărescu îl puteţi citi în ediţia print a revistei noastre din 18 iunie şi online pe site-ul revistei 22, marţi, 18 iunie, după ora 12.”
(informatie de la
http://www.revista22.ro/mircea-cartarescu-ma-consider-deja-un-expatriat-27604.html)
Filip Florian – atacat de ICR;
Stefan Manasia, Claudiu Groza, Ioan-Pavel Azap – concediati, atacati de „managerul” Arman (sustinut de Andrei Marga si de Nicolae Breban!!! – scriitorul, autor al excelentelor romane „Bunavestire”, „Animale bolnave” si „Ingerul de ghips”, publica in „Tribuna” lungi si insipide articole despre „falsele elite”, fara sa vada ca si „Tribuna” este o pernicioasa pseudo-elita), neglijati de Consiliul Judetean Cluj, dispretuiti de PNL-ul local si national.