„Copilul nu mai este o prioritate în cuplurile româneşti“. Interviu cu Vasile GHEŢĂU
- 10-07-2013
- Nr. 681
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 10 Comentarii
Săptămîna trecută au fost date publicităţii rezultatele finale ale recensămîntului din 2012, care arată că populaţia României este de 20.121.641 de persoane, în scădere cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori faţă de 2002. De asemenea, minorităţile naţionale sînt în scădere, cu excepţia etniei rome. Rezultatele recensămîntului au fost şi motiv de dispută politică, fiind invocat cvorumul pentru referendumul din 2012. Am discutat despre motivele scăderii populaţiei – nu doar factorul economic este determinant, ci sînt şi modele culturale de luat în seamă – cu un specialist recunoscut în domeniu, sociologul şi demograful Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române. Vasile Gheţău a publicat recent un studiu intitulat Drama noastră demografică. Populaţia României la recensămîntul din octombrie 2011 (Editura Compania, 2012), care analiza rezultatele parţiale de la ultimul referendum. Interviul acordat revistei Observator cultural ia în seamă rezultatele finale şi încearcă să facă şi o prognoză pentru următorii ani. Rezultatele recensămîntului arată că ne-am împuţinat. Ne-am împuţinat dramatic sau e o scădere normală a populaţiei? După 1990, populaţia României a tot scăzut. Scăderea este din două cauze: o scădere naturală, care este foarte gravă, natalitatea a scăzut şi se menţine la 10 născuţi la mia […]
S-ar putea sa para o cruzime, dar imi vin in minte doua situatii: una este despre indienii din America, unde varstnicii isi alegeau timpul pentru a pleca din lumea asta atunci cand nu mai puteau merge la vanatoare, cand nu mai puteau fi de folos celor din tribul lor. A doua situatie este de pe la noi cand, inainte de \’89, celibatarii plateau o taxa, un impozit pentru ca nu aveau copii…
Si daca tot este cultural observatorul, hai sa spunem ca exista o categorie de tineri care stau mult pe ganduri din cauza ca le este teama sa aduca un copil, un suflet, in lumea asta nu prea frumoasa…li se pare pera mult sa creada ca lumea va fi mai frumoasa cu copilul pe care ei il vor aduce pe lume; aici as vedea o scapare a ortodoxiei: te cam invata cum sa te pregatesti de moarte, cum sa-ti fie teama de iad, iar nu cum sa te bucuri de viata.
Vreti sa aveti copii?Nimic mai simplu veti zice.Da simplu simplu ,dar pe ce bani?,si de unde?.Locuri de munca ,putine si pe bani putini.
Unul din simptomele de asfintit ale capitalismului, scaderea natalitatii, atinge Romania cu violenta. Impreuna cu emigratia in masa, scaderea numarului romanilor traitori in Romania face ca viitorul sa fie incert. Asa la scara mare, peromaneste. La scara individuala, iata aici o discutie din NYTimes, dela centru:
Know What You’re Doing If You Decide to Wait
Miriam Zoll is the author of „Cracked Open: Liberty, Fertility and the Pursuit of High-Tech Babies.” She is a member of the board of Our Bodies Ourselves.
Should women delay motherhood? The answer is, it all depends.
If you are intent on birthing offspring with your own genes, delaying is probably not the best idea. During the last 30 years, the number of childless women ages 40 to 44 doubled. In 2006, according to census data, 20 percent of women in that age group were childless compared to only 10 percent in 1986.
Delay — but not for long — if you intend to adopt or foster a child, or if you’re comfortable gambling on expensive fertility treatments.
…. http://peromaneste.blogspot.com/2013/07/a-nu-fi-mama-mai-tarziu.html
Foarte buna intrebarea cu natalitatea in Statele Unite, care se mentine ridicata. Chestiunea natalitatii in SUA este foarte bine explicata de invitatul revistei, domnul Vasile Ghetau:
„Administraţia SUA, indiferent de orientările politice, susţine natalitatea şi acceptă acest aflux de populaţie imigrantă. America are o demografie sănătoasă şi toate prognozele arată că vor continua să aibă o demografie sănătoasă. Iar populaţia Europei, după prognozele ONU, va începe să intre în declin după 2020.”
Administratia SUA, indiferent de orientarile politice, sustine natalitatea !!! De retinut!
@ Mihnea Moroianu
ooo, suntem o natie de profesori si de examinatori. Acum, dau examen la limba romana! La ce nivel?
n-am inteles ce aveti cu mine? ca locuiesc in Romania sau locuiesc in Suedia, n-am dreptul sa ma exprim cu privire la familiile cu copii din Romania? pana una-alta, eu locuiesc in Romania, aici mi-am intemeiat o familie, n-am dreptul sa vorbesc despre greutatile cresterii unui copil?
v-am jignit cu ceva pe dvs.sau pe alti cititori ?
daca dvs. va cresteti copiii si nepotii fara nici un fel de probleme, daca aveti bani sa platiti tot ce ii cere scoala unui copil, daca sunteti multumit de comportamentul Statului roman fata de mamele care vor sa lucreze, nu doar sa astepte alocatia, e problema dvs.
Am si eu cateva necazuri, pe care le-am scris aici. N-am dreptul? Cui sa ma plang? Lui Basescu, lui Ponta, lui Antonescu?
Ma plang celor carora le pasa. Am citit interviul si m-am recunoscut in problematica explicata de domnul profesor Vasile Ghetau.
nu inteleg de ce nu ma lasati sa-mi spun pasurile?
am dreptul sa comentez situatia din familile romanesti?
daca n-am dreptul, atunci interziceti si domnului profesor Vasile Ghetau sa se exprime, interziceti si revistei „Observator cultural” sa publice aceste interviu !
auziti, domnule Mihnea Moroianu, n-ar fi mai bine sa faceti un gest umanitar, sa va ocupati de un copil al unei mame singure, eventual sa-l luati de la gradinita, doar atat, cand mama lui lucreaza de-i sar ochii din cap. va indemn la acest gest umanitar decat sa ma persiflati pe un forum al unei reviste culturale.
Stiu o multime de mame singure, cred ca ar fi bucuroase sa le ajutati, mai ales ca le-ati corecta si la limba romana….
Departe de mine gandul de a „face” pe profesorul cu dvs.,
nici la bacalaureat, nici la licenta, masterat, doctorat, habilitare, etc. Chiar am apreciat comentariul dvs. si asta
nu in calitate de profesor. Singura problema, cea pe care am semnalat-o, era dezechilibrul de „vina politica” !
Daca tot plecati in Suedia, de ce simtiti nevoia sa ne mai anuntati si pe noi, printr-un comentariu intr-o limba romana (aproximativa)?
Decat sa dati cu tifla celor ramasi acasa, n-ar fi mai prudent (si mai putin vulgar) sa va apucati de limba suedeza si sa va pregatiti cat mai serios pentru noua viata care va asteapata acolo? Sau credeti ca o ultima demonstratie de cinism balcanic e ceea ce lipseste elanului de refugiat economic care va anima?
@ profesor
domn’ profesor, iertare, da’ nu dau bacul cu dvs., nu-s la examen, ca sa spuneti ca e „bun comentariul”. Oricat vreti sa ma picati la examen, stiu bine ca stanga, PSD, nu e de stanga.
Eu altceva am scris:cat e de greu in Romania pentru familiile cu copii, ce eforturi fac parintii, cum invatamantul nu e gratuit, cum trebuie sa platesti tot, cum statul si guvernele (toate guvernele) nu fac nimic pentru familiile cu copii.
Iar T. Basescu este un ipocrit. Acum cativa ani zicea ca suntem un popor de „Bebelusi” si de „mamicute”, acum vine si o tranteste, ca vom avea probleme uriase, ca trebuie sa „fim constienti”, ca scade populatia Romaniei si de unde platim pensiile daca populatia activa scade…
profesorul Vasile Ghetau a explicat foarte bine cum s-a ajuns aici, iar politicienii sunt vinovati.
Domnul profesor Vasile Ghetau reaminteste situatia cu cresele si gradinitele, toti primarii au „dat asigurari” ca vor fi locuri suficiente. nu sunt locuri in crese si gradinite, se intra pe pile si pe relatii, asa cum spune invitatul revistei: statul te trimite la privat, sa platesti, sa-ti iasa pe nas si pe urechi cheful sa faci copii. Stiti cit costa un loc in cresele si gradinitele particulare: vad spun, ca stiu, sa nu credeti ca va examinez, intre 1.000 si 1.200 de lei. La after school, in sistem privat, stiti cat platesc parintii? Tot cam la fel.
Nu tin partea niciunui politician. Am vazut si eu ca presedintele t. Basescu e ipocrit si iresponsabil, iar astia care isi zic de stanga habar n-au cum se creste un copil, cu ce eforturi financiare (si alergaturi).
Daca sunteti parinte, poate ca aveti o bunica sau un bunic care sa va ajute, ferice de dvs. Daca sunteti deja bunic, ajutati-va nepotii, nu se poate altfel, cu un stat indiferent.
Asta am vrut si am scris. Daca e „bun comentariul” sau e prost as prefera sa va abtineti, ca nu suntem la bacalaureat, oricat v-ati dori dvs. sa ma aduceti la examen. Eu dau in fiecare zi examen cu familia mea, asa ca nu am nevoie de inca un „profesor” care sa-mi spuna sa ma uit si la PSD. Ma uit. Degeaba.
Plec in Suedia! Plecam in Suedia!
Bun comentariul dvs., doar ca ati uitat ca suntem guvernati de partide de stanga … Unde sunt politicile lor sociale ?
S-au laudat cu ele la alegeri, dar lipsesc cu desavarsire ! Din cei circa 22 de ani de dupa 1990, circa 11 ani am fost guvernati de partide de stanga (comuniste sau nu) si aveti
in fata rezultatele pe care le descrieti foarte bine …
Daca n-ai bunici care sa te ajute, e foarte greu sa ai copii in ziua de azi. in romania, sa-i cresti , sa mergi la serviciu, totul costa, scoala, after scool, caiete, culegeri, „plastelina”, cum zic unele, si… cadouri pentru doamna, de obicei apare cate o mamica mai entuziasta din comitetul de parinti care ne propune sa dam bani in plic, pentru Craciun, 8 Martie, Iepurasul de Paste si ziua de nastere a invatatoarei. Daca te opui, dar nu te opui, te gandesti sa nu sufere copilul.
Mie tot nu-mi vine sa cred si sa concep ca sint femei singure care pot creste 2 copii, in tarile scandinave, pot merge la slujbe, pot sa se bucure de vacante. copilul lor e ocorotit, invata in gradinite si scoli de stat. femeile alea, suedezele, norvegienele, danezele, nu sunt singure, acolo statul nu le lasa de izbeliste, le ajuta, locul de munca, si sunt cu grija pt. copii.
Oare statul ala nordic nu e in criza? Oare n-au si ei un presedinte care sa zica „descurcati-va!” sau „sa fim constienti!” ? Oare n-au si ei partide de dreapta care sa le lase copilul in drum, un copil la care sa nu se uite nici macar preotul burduhanos? noi avem religie, buluceala la moaste, dar n-avem preoti, un preot care sa se gandeasca la copii nu am vazut „nici sa ma pici cu ceara”.
Oare stanga aceea atat de hulita in tarile scandinave chiar poate ajuta si mamele, si copiii?
De neconceput! Cum aia nu-i o stanga comunista ? Aha, deci sunt state pe planeta asta care cred ca femeile pot sa aiba copii si cand sunt specialiste intr-un domeniu, oarecare ? Sunt state si guverne care respeta femeia, ajutand-o sa munceasca, sa fie mama si ingrijind copilul.
Plec in Suedia!
Acuma cativa ani T. Basescu zicea ca suntem o tara de „bebelusi” si de „mamici” care cauta pomana de la stat. Azi zice ca e grav, ca populatia scade, ca nu mai sunt femei care vor copii. Ce copiii sa faci ?
Nu mai suntem stat de „bebelusi”, suntem un stat de „prosti” care stam aici si ne chinuim.
Danemarca e o excelenta destinatie! Nu de vacanta, ci pentru mame si copii !!!