CRONICA TV. Zece zile din viaţa lui Guido Contini
- 04-02-2010
- Nr. 511
-
Amalia DOBRE
- Rubrici
- 2 Comentarii
Multe poveşti, transmisii în direct sau mese rotunde, cu experţi şi specialişti în trăncăneală, pe toate posturile (aproape; la cele dedicate exclusiv sportului sau muzicii nu găsim aşa ceva), cu Guvernul, sindicatele, cu măsurile „luate“ şi ordonanţele de urgenţă „emise“ („ăla a zis, ăilalţi nu au zis, dar s-a înţeles altceva“). Şi tot aşa, zi şi noapte. De nu mai pricepe nimeni nimic; şi viaţa românilor şi a lumii merge înainte ca şi cum nu s-a întîmplat nimic. Ni se pare însă că iarna asta românească are un parfum şi nişte culori în tonuri de alb şi negru cum de multă vreme nu am mai avut. Pînă să comentăm un film care deja străbate lumea – nu despre Avatar este vorba! –, să punctăm faptul că absolut nici o televiziune nu a filmat şi prezentat minunile acestei ierni. Doar accidente, unele grave (morţi, răniţi), declaraţii, măsuri, doar comentarii şi comentarii, într-o lume sufocată de cuvinte. Dacă un anume pianist, cu ceva ani în urmă, dădea un concert în care nu se auzea nici un sunet – două ore, cu pauză, iar spectatorii, nefiind avertizaţi dinainte, au stat cuminţi, uluiţi şi au tot aşteptat să se cînte ceva, iar bisul […]
Celebrul film ,,Cabaret” la care se face trimitere in cronica d-nei A.D. este opera regizorului Bob Fosse (vezi musicalul ,,All that jazz” si altele) si nu a lui Bob Marshal, cum in mod eronat se consemneaza in texul de mai sus.
Cand nu cu multa vreme in urma titulara acestei rubrici a reaparut in sumarul O.C. m-am bucurat si am salutat cu reala satisfactie aceasta recuperare a unuia din cei mai destonici colaboratori ai revistei. Schimbarea relativ brusca de registru pe care domnnia sa a practicat-o in maniera de a-si construi articolele, virand de la formula de cronica a programelor de tv la glosa si eseu ma nedumireste; si asta cu atat mai mult cu cat, titulatura rubricii se modifica de la o saptamana la alta (cand cronica tv, cand comentarii tv !?) fapt nepermis in contextul uneia si aceleiasi publicatii si sub aceeasi semnatura. In ce ma priveste, cred ca revista, respectiv cititorii ei au nevoie mai ales de o analiza intelectuala serioasa si critica a ofertei actuale pe care o prezinta televiziunea in ansamblu si pricipalele canale de informatie, Sper ca d-na A.D. sacultura si divertisment. Este tocmai ceea ce lipseste in momentul de fata in peisajul presei culturale romanesti iar d-na A. Dobre este, sunt sigur, unul din putinii oameni care pot face asta cu inteligenta, cu discernamant si autoritate.