Importantul cîștig al acestor alegeri este faptul că extremiștii n-au intrat în Parlament. N-au intrat nici gargaragii, gen Sebastian Ghiță, nu avem nici colindători și rapsozi, cum am avut în 2000, cînd Partidul România Mare a fost a doua forță politică a țării, după PSD. Avem în schimb acest PSD, care a cîștigat peste tot – nu se poate spune că doar ruralul l-a adus la putere. A cîștigat și în mediul urban, și în București, a cîștigat în zone în care PNL stătea bine. A cîștigat pe un program social, în care teme principale erau creșterea salariului minim, a salariului mediu, a punctului de pensie și dublarea, pînă în 2020, a salariului bugetarilor. Un program extrem de ambițios, de greu de dus la îndeplinire. Și totuși, aceasta este marea problemă a României: sărăcia, faptul că oameni competenți (profesori, medici, economiști) cîștigă puțin în raport cu munca depusă. PSD a sesizat cel mai bine situația din România, în care munca, munca onestă, munca peste program, nu este proporțională cu ce cîștigă acei oameni.
Temele sociale devin preponderente. Cîtă vreme un om nu este apreciat financiar pentru munca depusă, toate celelalte probleme trec în umbră. Moralitatea în politică este foarte bună, iar hoțiile trebuie stîrpite (dar pentru asta există instituții care ar trebui să funcționeze indiferent de cine este la guvernare), discursul anticomunist este epuizat, deja alegătorii sînt interesați de prezent și de viitor. Ne‑am detașat de trecutul comunist, nici măcar imaginea unui Ion Iliescu a cărui umbră se întinde peste PSD nu mai este valabilă. Trecutul totalitar (comunist și nazist) trebuie prezentat în școli, copiii și tinerii trebuie să aibă, mereu, o comparație între dictatură și democrație. Dar, ca temă de campanie, discursul anticomunist este epuizat.
În acest moment, PSD nu credem că va cultiva dictatura sau că va căuta sugrumarea statului de drept. Victoria este categorică și tocmai această majoritate în Parlament, tocmai prezența unui guvern stabil în următorii patru ani va face ca PSD să nu se arunce în acțiuni sinucigașe. Situația externă este foarte complicată, iar un PSD care va lucra la dezbinare și la antagonizarea situației din România îi va crea mari dificultăți.
Victoria PSD-ului este și rezultatul unei deprofesionalizări a PNL-ului. Acest partid n-a putut să-și prezinte obiectivele de campanie. Mereu și mereu s-au ascuns în spatele premierului Dacian Cioloș, care, și el, s-a pitit în spatele unui program pe care nu l-a făcut înțeles pentru alegători. Practic, PNL a fost un fals partid, care n-a prezentat nimic, n-a transmis nimic notabil, doar vorbe, vorbe, vorbe. Apariția USR a divizat opțiunile anti-PSD.
Atrag atenția asupra unei posibile stratageme. Apariția Partidului România Unită e posibil să fi fost gîndită în laboratoarele PSD. Adică, pe de o parte un partid fără căpătîi, de care îți era lehamite, pe de altă parte, PSD, o variantă rezonabilă, preferabilă la vot. Nu același lucru se poate spune despre PNL și USR. Cele două partide nu s-au coordonat, am avut cea mai clară situație de divizare a voturilor. Practic, înainte de alegeri, cei care n-au vrut să voteze cu PSD n-au avut o opțiune clară, și așa se explică și absenteismul masiv. Totuși, acest Parlament și guvernul care va rezulta după alegeri au fost votate de doar 40% dintre alegători. Pe urmă, rotițele n-au funcționat în relația PNL-Dacian Cioloș, premierul fiind un „corp străin“ în PNL. Chiar înainte de începutul campaniei electorale, PNL și Dacian Cioloș ar fi trebuit să poarte un dialog în care premierul să-și asume inclusiv o candidatură pe liste. Or, premierul Cioloș pare că s-a ferit de politică, s-a ferit de întîlnirile cu alegătorii, s-a simțit stînjenit și chiar supărat că i se folosește poza în campania PNL, partid care n-a venit cu un plan B. Acesta ar fi însemnat o desprindere de Dacian Cioloș (care plutea peste partide) și o insistență pe oamenii de pe liste. Nu s-a întîmplat acest lucru.
În plus, campania chiar nu poate fi încredințată, la nivel național, unui om ca Gheorghe Falcă, și controversat, și fără nici o pricepere de a mobiliza structurile din teritoriu. Dacă a fost un om mai aerian și mai lipsit de înțelegerea mecanismelor electorale (și de obținere de voturi), neimplicat și obosit înainte de vreme, acela s-a numit Gheorghe Falcă. Nu-i mai puțin adevărat că nici Alina Gorghiu n-a înțeles că o campanie se duce cu un plan, cu deplasări în teritoriu, cu o mînă forte și cu un mesaj. Singurul mesaj a fost: îl vrem pe Dacian Cioloș premier; candidații PNL au părut o armată de strînsură, aduși pe liste doar ca să-i facă loc personajului pretins providențial Dacian Cioloș. Și a mai fost un moment care a arătat lipsa de judecată politică: frecventarea Antenei 3, dar și catalogarea postului drept „mocirlă“. Ori te duci acolo, la emisiuni, și atunci accepți condițiile și te abții de la catalogări, ori nu te duci, și atunci spui de ce, clar și răspicat. Dacă consideri, ca premier, că Antena 3 a mințit în anumite situații, reacționezi imediat (de aceea există monitorizarea presei în instituția guvernamentală), nu aștepți ultima săptămînă de campanie, cînd jocurile erau făcute.
Credem că s-a mizat pe o situație asemănătoare alegerilor prezidențiale din 2014, o răsturnare a percepțiilor electoratului pe ultima sută de metri, poate chiar în ziua votării. Numai că PSD a lucrat temeinic pe ideea măririi salariilor și pensiilor, Dacian Cioloș rămînînd o himeră, un abur, care nici candidat n-a fost, nici în campanie n-a intrat.
Liviu Dragnea a mai avut un avantaj. A dorit să fie altfel chiar și decît Victor Ponta, a vrut să fie mai cumpănit, mai așezat, mai chibzuit. El rămîne însă cu acea condamnare penală și va fi foarte greu să fie nominalizat premier. Aici e marea problemă: se va putea bucura Liviu Dragnea de victorie ca premier sau va face un pas în spate? Va funcționa orgoliul sau raționalitatea?
A eluda Cauzele Bolilor și Relelor Răului, prevestește un Viitor nu doar Sumbru, ci Periculos de Gol.
A încerca o schimbare chiar în cadrul unui Sistem Unic multilateral-dezvoltat extrem de solid și bine pus la punct după 70 de ani de dictautură comunistă și totalitarism original post-comunist-securist pseudo-democratic nu-i o greșeală, dar a te face a nu vedea adevărurile și a le eluda zeflemistic și neaoș intelectualicist sună teribil a colaborare indirectă cu formele moderne, perspicace și subtil-perverse ale manipulțrilor permanente ale post-comunismului bine construit și deloc temperat.
A deturna continuu cauzele maladiilor „politicii” și „partidelor”, și ale societății românești în întregul ei atît de înfiorător schimonosit-pseudo-dermocrată astăzi mai mult ca niciodată evident de la Acel (Același) Centru cel Unic, chiar propunînd lucruri bune, nu dovedește decît cum nu se poate construi cu adevărat [mai] nimic tot ascunzînd astfel jegul, microbii, virușii, cangrenele și cancerele colcăitoare sub covorașele diverse ale unor intenții simpatice, naive și interesante.
Căci orice intelectual ar trebui să știe în modul cel mai firesc, cum că înainte de toate, pentru a construi ceva cu adevărat fiabil, trebuiește Curățat Locul pînă la temelii, viscere și măduvă.
Ca să nu mai adaug și banalitatea esențială că orice om normal este, sau ar trebui să fie, profund funciarmente și firesc un om liber și un veșnic apărător-luptător împotriva oricărei forme de doctrine, ideologii și dictaturi-totalitarisme socialist-comuniste, existente astăzi într-o formă halucinantă vie și în continuă adaptare-mutantă peste tot în lume, și mai ales în lumea occidentală civilizată ca să nu mai vorbim despre cea post-comunistă, prin manipulări permanente ale Statului Providențial, ale Gîndirii Unice și Politicului Corect.
A privi prezentul „terorismului intelectual” și viitorul extrem de labil-imprevizibil fără a ține cont de trecutul glorios al comunismului triumfător prin al său bine pus la punct post-comunism original pseudo-democratic este forma cea mai dăunătoare de a participa la răul cel dulce perpetuat și veșnic victorios la fiecare alegeri-vot indiferent de structură, infrastructură, prezidențiale sau tocmai neparticipări tot mai masive bine ticluite în amonte de decenii întregi de către gînditori-ideologii din umbrele faldurilor infestate de moliile dictaturii post-democrației „Boală Curată”.
Dar a sublinia încă o dată și încă o dată aceste simple și banale adevăruri esențiale par în ochii unora „narcisisme” copilărești de neînțeles atîta timp cît ele sînt caricaturizate „doctrinar-ideolgic” ca „unice explicații” și „culpabilizări”.
Dar vorba-aceea, măcar avem și „noi”, în sfîrșit, „faliții noștri”, cu care defilăm fascinant mai „grozavi” ca niciodată.
Vom mai discuta peste O Sută de Ani !
@profesor
Evident ca nu v-am reprosat greselile campaniei PNL si USR, ci doar obstinatia de a face complet abstractie de ele, multumindu-va cu narcisismul „teoriei manipularii” drept explicatie unica pentru pierderea alegerilor. O explicatie care revine in fapt la a da vina pe inapoierea „masei inculte” care se lasa manipulata, in loc sa se ridice la inaltimea criteriilor si solutiilor venite dinspre polul opus al esichierului politic. O fi acesta cel mai bun mod de prevenire a esecurilor viitoare (si de intelegere a functionarii democratiei parlamentare)?
Faptul de a fi candidat din partea unui partid politic – in scopul exclusiv de a sustine un anumit „Program de Relansare a Educatiei in Romania”, elaborat impreuna cu Liviu Ornea, nu-mi creaza, dupa parerea mea, nicio obligatie de a ignora carentele caampaniei acelui partid (inclusiv indiferenta totala fata de programul respectiv). Despre ceea ce eu insumi am facut sau n-am facut in campania dintr-un judet ramas complet in afara atentiei televiziunilor si presei centrale, va puteti informa consultand pagina mea de Facebook (https://web.facebook.com/mihneamoroianu.ro/), sau pe cea a USR Calarasi.
cred ca PMP e un partid extremist si ca vor fi mereu partide sau abordari extremiste, desi intr-un procent mai mare sau mai mic
@Mihnea Moroianu
Scrieti de parca eu as fi fost candidat din partea USR sau PNL si as fi fost vinovat de propaganda electorala
proasta facuta de acestea ! In calitate de candidat nu ati participat si dvs la aceasta campanie electorala ?
De ce nu ati modificat macar in circumscriptia dvs propaganda electorala ca sa-i combateti pe manipulatorii
de la PSD ? Faptul ca acestia au stiut sa-si faca propaganda prin minciuni (manipulare) inseamna sa apreciem
acest lucru ? Pozitia dvs mi se pare ciudata, doar sunteti membru USR si candidat din partea acestui partid la
senat. De ce nu ati facut nimic sa imbunatatiti situatia ? In acest moment alegerile din 11 noiembrie sunt istorie,
si da, PNL si USR nu au stiut sa faca o campanie buna, iar PSD a manipulat (nu cred ca va reusi sa-si indeplineasca
nici 30% din promisiuni). Intr-adevar, acest lucru este important acum si nu cum s-au desfasurat campaniile electorale…
Deci este important ce vor face aceste doua partide pentru a opri PSD-ul sa tarasca tara intr-o situatie dezastruoasa.
Daca vor da acele salarii si pensii marite, economia Romaniei va capota in mai putin de 2 ani. Oare de ce n-au promis
PNL si USR salarii si pensii mai mari ca cele promise de PSD ? Pozitia dvs fata de perspectiva dezastrului tarii mi se pare
simplificatoare (daca nu chiar derizorie) pentru un candidat al dreptei !
lucid:
Comparatia numarului votantilor de la parlamentarele din 2016 cu cel de la prezidentialele din 2014 mi se pare complet nejustificata; pentru simplul motiv ca la parlamentarele din 2012 si din 2008 prezenta la vot a fost tot cea din 2016. Asadar nu se poate spune ca alega 4 milioane de alegatori „s-ar fi scarbit de toate partidele doar in doi ani”! (Fenomenul exista, bineinteles, dar nu dateaza doar din ultimii doi ani.) Daca maine ar avea loc noi alegeri prezidentiale, cele 4 milioane s-ar preezenta din nou (mai ales daca ar fi stimulate de prezenta unui candidat „horror” de tip Victor Ponta): e clar ca romanii nu mai gusta decat SPECTACOLUL duelurilor politice, iar campania parlamentara a fost un anti-spectacol, bazat pe calcule meschine si pe ignorarea ostentativa sau subaperecierea crasa a discernamantului „spectatorilor”. Ceva mai mult interes a g enerat campania din vara pentru locale, unde prezenta la vot a fost cu 1o procente mai ridicata decat acum. Dar asta nu vorbeste decat tot despre cinismul uneia din tabere, si ineptia celeilalte…
PS Va multumesc pentru aprecierile la adresa mea facute in momentul trecerii abuzive a numelui meu pe „Lista neagra” a conflictelor de interese, publicata pe site-ul Romania Curata. Nu ma asteptam sa aveti o memorie atat de buna…
profesor:
Imi pare rau ca suntem iarasi in dezacord, dar pentru mine de „urmarit” nu se poate urmari decat ceea ce s-a intamplat, nu ceea ce putem presupune ca se va intampla in viitor. Iar dupa o infrangere de proportiile celei inregistrate de dreapta la ultimele alegeri, este normal sa-ti pui problema cauzelor care au generat-o (ineptia campaniei PNL si autismul USR, care n-a reusit decat sa erodeze procentajul liberalilor, nu sa atraga, asa cum ar fi fost normal, macar o fractiune din cel al nehotaratilor, sau cum ii numeste lucid – al celor „scarbiti de politica”) – nu sa treci imediat la profetii – oricat de verosimile de altfel – cu privire la consecintele nefaste ale respectivei infrangeri…
In sfarsit, mi se pare mult prea simplificatoare (ca sa nu spun derizorie) teoria ca victoria PSD s-ar datora exclusiv „manipularii populatiei”. In definitiv, de ce manipulare mai era nevoie pentru a-i convinge pe cei 40% din romani traind sub pragul saraciei ca se afla sub acest prag? Sau ca programele si „viziunea” dreptei sunt pur si simplu indiferente fata de aceasta realitate (fiind bazate pe aplicarea mecanica a dogmelor neo-liberale), in vreme ce PSD-ul stie macar sa simuleze interesul pentru cei dezavantajati (in loc sa sugereze ca ei isi merita soarta), fidelizandu-si astfel propriul electorat, care se si prezinta la vot intr-o proportie mult mai mare decat cel de dreapta?
Domnule Moroianu: comparatia votantilor decembrie 2014/ decembrie 2016 e zdrobitoare: 11.3 milioane versus 7.3 milioane. PATRU milioane de alegatori s-au scarbit de TOATE partidele politice doar in doi ani. Pesedeul a pierdut in acest doi ani cam DOUA milioane de alegatori – cca 5 milioane votanti ponta versus cca 3 milioane votanti acum. Este clar ca nucleul dur al pesedeului este ireductibilul din nefericire pentru viitorul Romaniei mix de prosti, pomanagii si borfashi care nu dispar biologic ci se reproduc – vezi analizele sociologice pe familiile cu multi copii care traiesc din alocatii – copiii acestora devin la randul lor capi de familie cu multi copii traind tot din alocatii. Romania nu are din pacate nici o perspectiva de evolutie in bine cu actuala populatie ramasa in tzara.
Am uitat sa spun ca mie tot succesul PSD-ului mi se pare bazat
doar pe manipularea populatiei. Nu exista nicio credibilitate la un partid
care a actionat pana acum doar prin frauda si masuri necinstite fata de oameni;
cum sa credem ca se va schimba peste noapte dupa ce va avea parghiile puterii ?!?
Care ar fi argumentele ca va exista o schimbare de 180 de grade ? Doar promisiunile
PSD-ului …
@Mihnea Moroianu
Regret ca nu ati inteles ca ceea ce spun eu in comentariul anterior este cel mai
important lucru care se va intampla in Romania (as fi bucuros sa nu se intample asa !).
In rest, desigur, comentariul dlui Simonca este foarte bun, dar pentru oameni este
important sa urmareasca ceea ce se va intampla; iar partidele ar trebui sa se reformeze si
mai mult, sa munceasca serios pentru a-si imbunatati prestatiile si programele …
Eu am candidat din partea USR la Calarasi – si am votat cu acest partid la Bucuresti. Analiza d-lui Simonca mi se pare deosebit de exacta si de corecta. (M-a surprins un comentator atat de experimentat ca @profesor a ales sa ignore complet tema articolului – motivele victoriei PSD – concentrandu-se doar pe posibilele consecinte negative ale acesteia.)
As avea o singura completare: faptul ca „acest Parlament și guvernul care va rezulta după alegeri au fost votate de doar 40% dintre alegători” nu este o situatie de ultima ora, ci una care le repeta pe cele din 2012 si din 2008 (primul an in care alegerile parlamentare au fost separate de cele prezidentiale: in 2004 prezenta la vot a fost de peste 60%).
Pentru mine esecul partidelor de dreapta (PNL si USR) de a convinge vreun segment semnificativ la nehotaratilor sa iasa la vot este incomparabil mai grav decat victoria PSD: 45% din cele 40 de procente ale participantilor la vot inseamna ca guvernul Romaniei este decis de 18% din electorat. O situatie absolut rusinoasa, pentru care ar trebui invinovatiti nu milioanele de absenti de la urne, ci clasa politica in ansamblul ei, care a pierdut orice credit in ochii majoritatii zdrobitoare a romanilor.
Da, din pacate revenim la anii 90 …
Vom vedea cum face rost PSD de banii necesari atator promisiuni.
Vom vedea cum schimba PSD pe directorii de scoli, pe cei din ministere care
au castigat posturile prin concurs; vom vedea din nou pesederizarea structurilor bugetare.
Vom vedea anularea ordinelor de retragere a titlurilor de doctor; vom vedea raspandirea
plagiatelor.
Vom vedea inlocuirea expertilor cu impostorii din PSD in toate domeniile.
Vom vedea cum va incerca sa distruga justitia si mai ales pe procurori, in primul rand DNA.
Vom vedea (sper ca vom reusi) cat se va fura si de catre cine …
Vom vedea multe nenumarate anomalii, inclusiv sociale, cu toate promisiunile de a spori veniturile !
Din pacate vom vedea multe si nu ne va placea…
………………………………….
Daca intr’adevar numai PSD-ul are un program mai mult su mai putin definit inseamna ca ramanem cu aceasi „tovarasi” care conduc tara pentru folosul lor propriu. Ce perspective se intrevad in afara de frauda, furt etc. cand suntem condusi de alde Dragnea, Tariceanu etc. . In termeni tehnici devenim o republica de tip banana! Concluzie: mariti populatia de maimute!
Un articol excelent, echilibrat si nepartinitor. Prestatia jalnica a PNL si scoaterea din cutie a unor personaje dubioase, gen Marian Munteanu a condus la neparticipare la vot a multor adepti ai ideilor liberale.Cred ca si alianta cu PSD si formarea acelui conglomerat de demagogi, pus pe capatuiala a facut ca o parte insemnata a electoralui liberal sa nu se recunoasca in PNL.
Clivajul PSD – succesor PCR, versus PNL, USR etc. – pro-democraţie, proc-capital, pro-Europa ţine de un infantilism politic pe care îl credeam revolut (chiar şi) în România, din păcate acesta continuă să fie în contuare invocat în mass-media Ro. Felicitări lui O. Simonca pentru analiza obiectivă şi nepătimaşă.
Axa Atena – București
S-a votat modelul grecesc, specific pentru zona balcani 2016?.
… „…. Numai că PSD a lucrat temeinic pe ideea măririi salariilor și pensiilor, Dacian Cioloș rămînînd o himeră, un abur, care nici candidat n-a fost, nici în campanie n-a intrat…. „…..
Pensiile speciale sunt pentru cine? Pensii fără partea corepunzătoare la anii de lucru și la contribuțiile prestate, sunt o deviere de la bunul simț. Mărirea salariilor /bugetariilor e dorința, e așteptarea electoratului /budgetarilor. Cum se ajunge la un învățămînt public acceptabil și salarizare atrăgătoare pentru dascăli?
Banii de la budget/guvern (peste încasări, contribuții… ) sunt de fapt datorii ale statului, zi de zi, cu tendința de deficit public anual, deci creștere permanentă a datoriilor …. generațiilor viitoare.
Pensionarii au votat, tinerii au chiulit. Rezultatul 2016 cu victoria PSD și absenta la vot a 60 % din electorat (milioane de sezonieri, milioane de tineri) dă de gîndit. Majoritatea nu a votat. Incredere în casta politic-administrativă de la București 2016?
La observatorul cultural luminile rămîn aprinse. Pubicistica, mediile, ziariștii sunt a patra putere în democrație/stat. La treabă. Parlamentul e locul unde se controlează executivul /guvernul. Opozitia are un rol bine definit și necesar în democrație. La treabă.
Care sunt șansele pentru viitorii patru ani?
Publicistica privată e concurată în era digitală de conexiunile directe. Tinerii (engleza, franceza, germana.. ) au acces la infinit mai multe informații decît le oferă TV sau ziarele naționale. Au interesele și conexiunile generației Google- Smartfone. Editurile (G. Liiceanu deplînge mărimea scăzută a vînzărilor de cărți, anual în țară … compară cu vecinii în UE… ), revistele, ziarele, editurile online, totul e în permanentă transformare. Se caută modele economice pentru cei din publicistica privată care se autofinanțează (cultura? revistele culturale, publicațiile în domeniul cultural … ), care reusesc să servească cumpărătorii, care se mențin independent pe piață. Cerere și oferta.
Care sunt riscurile ?
… „.. Temele sociale devin preponderente. Cîtă vreme un om nu este apreciat financiar pentru munca depusă, toate celelalte probleme trec în umbră. Mo¬ralitatea în politică este foarte bună, iar hoțiile trebuie stîrpite (dar pentru asta există instituții care ar trebui să funcționeze indiferent de cine este la guvernare),… „…
Cum e situația în cercetare, inovație, știință? Aici e șansa pentru un trai mai bun! Dotarea? Salarizarea? Plagiatorii ….semidocții…. brain drain ….
România 2016 a ales.
După alegeri e înaintea alegerilor. Incepe pregătirea pentru viitoarele alegeri: prezidențiale, UE, locale.
La treabă. Toți.
Singurul partid cu viitor este USR, este tânăr, nici nu mă interesează cine îl subvenționează.
CU PSD REVENIM LA 1990