De la neocomunişti vs. anticomunişti la anticomunişti vs. anticomunişti
- 24-02-2012
- Nr. 613
-
Cristian CERCEL
- Politic
- 7 Comentarii
După căderea lui Ceauşescu, forțele din politica românească s-au aşezat în linii mari pe două coordonate: pe de-o parte, „neocomuniştii“, aparatcikii din eşaloanele doi şi trei ale fostului PCR, iar pe de cealaltă parte, „reformatorii“, „democrații“, „europeniştii“, „anticomuniştii“. Primul deceniu de după 1989 reprezintă o ilustrare perfectă a acestei antonimii. Între 1992 şi 1996, fostul PDSR (actual PSD) guverna alături de PRM, PUNR şi PSM, în timp ce opoziția de pe atunci (CDR) încerca să convingă electoratul că doar odată cu venirea ei la putere vor avea loc o adevărată europenizare şi democratizare a României. Fostul PD (actual PDL) era pe atunci un partid de stînga, încercînd să se debaraseze, cu mai mult sau mai puțin succes, de asocierea cu FSN-ul iliescian. Astfel, atunci cînd, în 1996, Emil Constantinescu şi „reformatorii“ din CDR aveau nevoie de susținerea lui Petre Roman şi a PD-ului, aceştia din urmă au înclinat vădit balanța electorală. Cu ajutorul lor, „democrații“ şi „europeniştii“ au cîştigat, au promis ruperea totală de comunism şi au purces la reformarea Statului şi a economiei, în cea din urmă privință „reformarea“ fiind echivalentă în primul rînd cu închiderea industriilor nerentabile (vezi cazul minelor din Valea Jiului) şi cu demararea privatizării întreprinderilor […]
Mai multe deosebiri decît asemǎnǎri ; Jocul cu „trompe l’œil „-ul ; Capcane Intelectuale
Acolo unde nu existǎ Voinţa-Dorinţa de a rezolva aceastǎ Vitalǎ Probelemǎ, Procesul Comunismului, pînǎ cînd Nimeni Nu va dori şi nu va trece la Judecarea Crimelor în Massǎ fǎptuite timp de 50-70 de Ideologia Comunistǎ prin Partidele Comuniste de ici şi de colo, totul este o discuţie poate dacǎ nu inutilǎ, pentru cǎ Lucrurile Trebuiesc Spuse, Arǎtate şi Repetate pentru a nu le Uita. SE doreşte Tare şi se lucreazǎ pe dedesubt cu spor pentru ştergerea a cîtor mai multe urme şi lîncezirea MEMORIEI ( deja aproape Inexistentǎ) pînǎ la ştergeerea şi celor mai mici urme, oricum sterilǎ şi amǎgitor-pǎcǎlicioasǎ.
Sǎ revin, puţin obosit de-atîtea ocolişuri, poveşti pe dupǎ plopi, dusu cu zǎhǎrelu şi alte tertipuri de tip socialist-comunist-ideologic-doctrinar, am sǎ-l rog pe domnul Peter Dan, dacǎ are timp şi considerǎ cǎ meritǎ, şi dacǎ este bineînţeles de acord cu pǎrerea mea cǎ : asemǎnare, punerea în paralel, comparaţia Germaniei cu Spania ( cel puţin) în problema „anti” şi a mǎsurilor luate pentru a trata trecutul violent ( violent ?!?, « violent » ce termen este acesta pentru a vorbi despre Comunism, Facism, Nazism, Franchism ) Este , dupǎ pǎrerea mea, chiar mai mult decît un pic O NEPOTRIVEALǍ, e ca nuca în perete, o aberaţie, o manipulare subtilǎ de a şterge detalii şi diferenţe Esenţiale, o Amestecǎturǎ, un Amalgam, o Bulibǎşealǎ ( mǎ scuzaţi de „expresie „) care se face foarte des, permanent pentru a menţine veşnic o nelǎmurire, a bruia pistele, a arǎta cǎ şi unii şi alţii….la fel…..şi dǎi şi dǎi şi luptǎ şi luptǎ, tocmai pentru a nu mai ajunge la nici un rezultat, în orice caz la unul scontat, firesc şi Absolut Necesar pentru a putea merge mai departe pe un teren curǎţat de Abominabilele Minciuni, Crime şi Imposturi. Cunoaştem, am vǎzut, citit, spus, strigat, urlat TOT DEGEABA.
Vǎ dau un mic exemplu : cine este şi cum este (ca sǎ nu mai întreb Unde este, de ce nu-i aici ) PAUL GOMA considerat , vǎzut şi apreciat de cǎtre Intelectualitate şi în mediul Cultural Românesc. Cine vortbeşte despre el, ce a fǎcut, ce face şi rolul imens-inestimabil pe care l-a avut şi îl are, în lupta cu Bestia. Ce sǎ mai vorbim de Procesul Comunismului şi altele şi altele.
Printre atîtea Dictaturi, ca sǎ vorbim doar despre acest subiect „Anti „, trǎim sub ochii noştri DICTATURA IMPOSTURII şi a IPOCRIZIEI.
Mai revin o datǎ, gǎsesc Foarte Nepotrivitǎ compararea Spaniei cu Germania, chiar un mare pericol de perturbare a unor adevǎruri majore, o manipulare revoltǎtoare.
Poate cineva mai proaspǎt şi mai sprinten, va încerca sǎ lǎmurescǎ în cîeva cuvinte clare de ce aceastǎ comparaţie, şi în general, genul acesta de asemǎnǎri, sînt pǎguboase şi mult dǎunǎtoare REstabilirii Adevǎrurilor Ascunse şi permanent mǎsluite, ştim prea bine cum şi de ce, şi chiar de cǎtre cine.
Şi totuşi Gaudi nu e Dürer, iar Nietzsche nu-i Cervantes, nici Beethoven, De Falla sau Albeniz.
Intr-un articol recent in Wall Street Journal, Bret Stephens compara modul diferit in care Spania si Germania au ales sa trateze trecutul lor violent. Germania si-a confruntat trecutul si a optat pentru accesul liber la arhivele STASI, pe cand Spania a optat pentru pactul uitarii, pacto de olvido, prin dreapta si stanga au putut colabora la construirea democratiei, ignorand cu voie trecutul. Stephens observa ca amandoua solutiile au rezultat in democratii stabile, dar il citeaza pe fostul presedinte von Weizsacker care a spus ca secretul rascumpararii este aducerea aminte.
Problema este ca in Romania nu am adoptat nici una din aceste solutii, ci am ales access partial si controlat la dosarele securitatii si falsificarea continua a trecutului. Aflam cu amortirea si blazarea cauzata de repetitie ca majoritatea figurilor politice au trecut traseist, ceea ce inseamna ca au un interes direct in mentinerea starii de fapt descrisa mai sus. In acest context, afirmatiile din ce in ce mai stridente de anticomunism nu trebuie sa surprinda pe nimeni. Dimpotriva, fac parte din zgomotul de fond, dezinformatia care ineaca informatia. In vorbele nemuritoare ale lui Pongo” We have met the enemy and he is us”
Picanta descrierea de mancarica amalgamatica regasita in cartile de bucate de politica romaneasca , relatata cu sarm si parfum autohton.Este bine venita , mai ales la cantina sociala si probabil ca va mai fi inca folosita . Este o reteta simpla , necostisitoare , care prinde la consumatori , deocamdata.Oare nu ni se apleaca de aceleasi bucate , de peste doua decenii?Se pare ca nu , din moment ce nu au aparut indigestii cu intolerante decat cu totul sporadic.Pacat ca nu dorim mai multa diversificare nutritionalo-politica , folosind acelasi fel de bucate suntem condamnati la mari dezechilibre functionale.
Urmatoarea miscare inteligenta fata de pseudo-miscarile populare.
Urmeaza a fi:
-Partidul Socialist(afiliat Internationalei Socialiste);
-Partidul Comunist(afiliat Internationalei Comuniste);
Istoria este ciclica.Asta E! Nu va place?Cam fatalist?.
Notiunile de Democrat si liberal si popular demonetizandu-se.
Reţete reuşite cu gust-iz şi apetit-damf, teze şi anti-teze cu „cratimǎ” sau fǎrǎ
Cu ghilimele sau fǎrǎ, dar cu mult VS (Versiune Subtilǎ) într-o Cratiţǎ cît mai mare.
Se cautǎ nişte comunism proaspǎt de la Badiou & Zizek şi ceva comunism afumat, macerat, acrit, învechit clasic din lagǎrul dezafectat sau canalul Dunǎre-Marea Neagrǎ, se taie-n bucǎţi, se dǎ de-a dura, se-amestecǎ bine, se dǎ prin maşina de tocat nervi şi vieţi şi adǎugîndu-se nişte “anti”, nişte “post”, ceva “pseudo”, “neo”, “-isme”, se lasǎ la scurs cam o jumǎtate de veac, între timp se cautǎ la magazia cuvintelor abracadabrant-parfumande amǎgitor liniştitoare de-aşezat transa între şi între, nişte litere-iniţiale de tot felul la întîmplare, oricum iese bine, şi chiar hazardul va aduce de fiecare datǎ ceva nou chiar dacǎ doar o senzaţie, tot e mai bine-olecuţǎ decît de ceva deja gustat, vǎzut, trǎit mai mult mort decît viu, şi se alege cu grijǎ : P,S,D,U,M,R,C,R,Î,Ţ,D,L,G, S etc., se ia totul la un moment dat mai prielnic cînd memoria deja fǎcutǎ terci nu mai mişcǎ de loc, şi iar se amestecǎ de mii de ori adǎugîndu-se-n ultima clipǎ cîteva, chiar mici, revoluţii ( de recomadat) în sînge sau foarte fierbinţi. Se face totul calup, se taie felii fine şi se leagǎ în cǎrţi, pagini în pdf, opere de artǎ, muzicǎ folk cît mai indignatǎ posibil, se dǎ prin presǎ şi la televizoare şi se vinde pe Gratis Subtil cîte-un pic cîte-un pic, cît mai încet mai încet, lent într-un continuu etc. etc. etc. ş.a.m.d.
Ce urmeazǎ dupǎ aceea, este scontat, iatǎ azi, nimic nu se mai ştie, şi se confundǎ incongru-inerent, inocent, voit, natural, firesc, inteligent prosteşte, intelectual, comunismul cu anticomunismul cu neo comunismul cu post comunismul cu liberalismul cu capitalismul cu …….
Am uitat ceva ?
Şi se condamnǎ totul în bloc, la nimerealǎ, la mineriadǎ şi la grǎmadǎ.
Cǎ-i tot aia şi totul e totuna, amalgamul ne badijoneazǎ cu grijǎ şi creierul care ne-a mai rǎmas. Dacǎ a mai rǎmas ceva, cǎci oricum n-a mai rǎmas mai nimic, adicǎ nimic, chiar nimic.
Ce nevoie sǎ mai gîndeşti cu propriul ( tǎu) cap cînd creier nu mai ai şi, digital şi-on-line ai totul pe gratis şi gratuit, de-a moaca de-a dreptul direct
Hai, deschide gura mare, uite ce bun e , miam-miam, un anti de toate la toate anti-urile. HAP !
Poftǎ Bunǎ, Noapte Bunǎ, Dormi în Pace, noi veghem ! Sleep well ! ADIOS ! PA ! PUSI !
PUPI vs PUPI ! PUSI vs PUSI !
Exista evident o deosebirea radicala intre anticomunism ca instrument al confruntarii inauntrul clasei politice si ca reper al distantarii de trecutul comunist . Condamnarea oficiala a regimului comunist, oricat de necesara, s-a facut mai degraba in termeni de decuplare morala, fara a fi reusit sa declanseze o reala reforma politica care sa garanteze ruptura decisiva cu mostenirea comunismului. Desigur, eforturile reale de redresare si reforma sociala nu lipsesc.
Apare totusi si primejdia ideologizarii efortului de recuperare a trecutului, poate si datorita persistentei activismului intelectual legat de condamnarea comunismului in alimentarea perceptiei publice a identitatii intre postcomunism si anticomunism
Bine Poticnitǎ Ca o Pingea în Nǎravul Omului
NEO, ANTI, VS, IŞTI adicǎ tot aia. Asta ar vea sǎ NE zicǎ refrenul.
Stau adesea uluit cînd privesc peste gard la vecinul meu Sensul-NONsensului.
Cîtǎ gargarisealǎ şi joc « ne-vinovat » cu noţiunile neunoscute marelui public dintr-o simplǎ ticluialǎ de cuvinte.
Ce-i aia adicǎ anti-comunist, taicǎ, cǎ de-abia de-am priceput ce zice la ǎla de se cheamǎ « comunist » dar de anti la anti pricepe capra vecinului mai mult decît a mea şi sǎ facǎ d-aia apoplexiune c-a mea s-a sfîrşit amu ceva vreme la una din revoluţiunile cele de i-am luat şi certificat cu patalama.
În alambic s-a strecurat un amalgam de-a rǎmas ţuica rachiu.
Şi zac şi mǎ-ntreb mai treaz de nervozitate ca niciodatǎ cine mai poate-nghiţi astǎzi baliverne precum de-acestea de mahala.
PARFUM DE TERCI PE-UN PNEU DE IARNǍ şi ne tot cramponǎm sǎ alunecǎm în mintea omului înghesuit de tot felul de chestiuni arzǎtor-stǎtute la ordine zilei cǎ una-s toate şi totu-i una, şi cǎ toţii sînt vînjoşi mai anticomunişti decît toate ghilimelele atîrnate pe ici şi pe colo între buric şi glezne.
Cineva tot trage, mare doritoriu de sînge şi matrapazlîcuri, sǎ ne tragǎ pe sfoarǎ mai rǎu decît ca pe-o roatǎ pǎtratǎ. De-atîta sînge, minciunǎ şi fiere mi-e greaţǎ ZǍU îmi vine sǎ V(ǎr)S.
Cîtǎ vǎrsare de cerneluri simandicoase şi cîte pixuri colorate înfipte cu multǎ ştiinţǎ în creiere fierbinţi de nǎmol paie şi gǎuri dinspre ceafǎ-nspre frunte.
De la, la, şi la la la, noi celebrii zise altfel ce dorim şi tot aşa, treaba ne vom continua.