Debut. Orbitor – Aripa nebună
- 03-07-2008
- Nr. 430
-
Beatrice LĂPĂDAT
- Literatură
- 2 Comentarii
Cea mai aclamată şi, în mod egal, cea mai contestată apariţie editorială autohtonă a anului 2007 îi aparţine, în mod sigur, lui Mircea Cărtărescu, autorul desăvîrşind trilogia Orbitor la 11 ani de la apariţia primului volum. Ecourile în presa de specialitate şi în critică sînt diferenţiate atît în funcţie de receptarea estetică a operei, aşa cum face Marius Chivu, cît şi de raportarea pe care unii critici o au faţă de omul Mircea Cărtărescu, atitudine uşor de recunoscut în eseul persiflant şi forţat maliţios al lui Horia Gîrbea din revista Ramuri. Dacă acesta din urmă susţine că Aripa dreaptă nu este nimic altceva decît „un şlagăr pe care el (n.a.: publicul) aşteaptă să-l audă, nu-i forţează deloc imaginaţia, nu îl terifiază, îl poartă binişor pe la toate cîte îi plac“, Marius Chivu consideră că, dimpotrivă, ultimul roman cărtărescian este scris „fără nici o concesie comercială“. Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că unele critici depreciative şi, pînă la urmă, neprofesioniste, au apărut în urma faptului că romanul a căpătat şi titulatura de bestseller, ceea ce pentru unii a însemnat din start echivalarea cărţii cu o creaţie comercială. Alteori, nici măcar criteriile sociologice nu mai intră în discuţie. De […]
Stimată tanti, da’ matale ceteşti ce zice fata asta acoloşa? Înainte de a sări cu barda?
De vreme ce vorbea despre respectivii critici, mie – cititor imparţial – mi-e clar că se referea la sărăcia LOR de mijloace, şi nu la sărăcia de mijloace a lu’ bunică-miu din Cucuieţi. Ce e aşa greu de înţeles?
Cum poate să spună domnişoara Lăpădat că „tot ce a reuşit să demonstreze această abordare critică pestriţă a fost sărăcia mijloacelor evaluatorilor în raport cu resursele complexe ale cărţii”? Onest sau de bun simţ ar fi fost să vorbească despre sărăcia mijloacelor unora dintre evaluatori, nu a „evaluatorilor”. Dacă toţi evaluatorii au dovedit sărăcie de mijloace, să înţelegem că doar dumneaei deţine mijloacele necesare evaluării acestei cărţi complexe? Nu este profesionist să menţionezi trei nume de critici (evaluatori) şi apoi să generalizezi. A existat într-adevăr o abordare critică pestriţă, dar cele mai multe dintre analizele Orbitorului au fost de bună calitate (argumente pertinente, instrumentar critic adecvat).